Camper kopen (in Nederland)

Op zoek naar een rijdend huis en kantoor

Geschreven door: Lars

De eerste stap in onze reisvoorbereiding was het vinden van een vervoermiddel, huis en kantoor. In Nieuw-Zeeland kochten we een oude bus maar zoiets zal het deze keer niet redden. Er is niets mis met een dergelijke bus maar omdat we nu voor onbepaalde tijd gaan reizen en alle seizoenen en klimaten moeten worden doorstaan komen we tot de conclusie dat het een fabriekscamper gaat worden. Na heel Nederland doorgereden te hebben, kopen we na een zoektocht van ruim drie maanden onze camper. Dit zijn de stappen die we hebben genomen tijdens het kopen van een camper.

Type auto bepalen: benzine of diesel?

Een camper is meer dan alleen de opbouw. De auto zelf is net zo belangrijk zo niet belangrijker. Als die er mee stopt kan de opbouw nog zo mooi en praktisch zijn maar je komt geen meter verder. De eerste vraag die wij ons hebben gesteld is, benzine of diesel? Een diesel is duurder in belasting maar goedkoper aan de pomp. Daarnaast staan dieselmotoren over het algemeen te boek als betrouwbaarder en hebben ze een langere levensduur (meer kilometers).

Voor ons was dit een makkelijke keuze, we gaan veel kilometers maken dus het wordt een diesel. Het scheelt ook dat een camper een speciaal belastingtarief heeft. Je betaalt maar een kwart van de wegenbelasting.

Daarna komt de volgende stap in het bepalen van de auto, het merk. Na rondvragen bij familie en vrienden komen er een paar do's en dont's uit. Betrouwbare merken schijnen te zijn: Fiat, Mercedes en Volkswagen. Minder betrouwbaar zouden zijn: Peugeot en Citroën.

Zelfbouw of fabriekscamper

Heel even hebben we gespeeld met het idee om, net als in Nieuw-Zeeland, zelf de inbouw te doen. Maar het aanbod fabriekscampers overtuigde al snel dat we het zelf nooit zo goed zouden kunnen. Vind maar eens een plek waar een schoon- en vuilwater tank geplaatst kan worden. Leg zelf maar eens een goede verwarming aan om nog niet over de elektrische huishouding te praten. Dat gaat ons nooit zo mooi lukken. Omdat we voor onbepaalde tijd in de camper gaan wonen wilden we niet elke avond de boel verbouwen om een bed te maken of te moeten behelpen tijdens het koken. Dus op zoek naar de ideale fabriekscamper.

Tip: Heb je nog geen idee welk type camper het best bij je past? Huur dan eerst eens een camper. Zo krijg je feeling met wat voor jou wel of juist niet werkt. Maar misschien nog belangrijker, hoe het leven of reizen in een camper bevalt. Niets is zo jammer als maanden klussen om er vervolgens achter te komen dat het type camper niet bij je past, of dat reizen met de camper niets voor jou is. Via Goboony of PaulCamper huur je een (zelfbouw of fabrieks-) camper van een particulier. De ideale manier om te testen dus. De huurkosten verdien je vervolgens zelf terug door jouw toekomstige camper bij zowel Goboony als PaulCamper te huur aan te bieden als je de camper zelf niet gebruikt.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
    anemptytextlline
  • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
    anemptytextlline
  • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
    anemptytextlline
  • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
    We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
    anemptytextlline
  • Route met camper door Bardenas Reales
    anemptytextlline
  • Lars en Ninja in Elvas
    anemptytextlline
  • oost ijsland hoogtepunten
    Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
    anemptytextlline
  • Met de camper in IJsland
    anemptytextlline
  • Laugavegur trail voorbereiding
    Goede voorbereiding is key voor de Laugavegur trail
    anemptytextlline
  • Prima kamp voor een nacht
    anemptytextlline
  • Offroaden
    anemptytextlline
  • Dasja geniet van de ondergaande zon
    anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Zoeken naar een logische indeling

Nu we weten welke campers uit het aanbod voor ons vooraf al afvallen is het zoeken naar een praktische indeling. Om inspiratie op te doen zijn we zelfs langs de Kampeer & Caravan beurs in Utrecht geweest. Maar daar werden we niet veel wijzer van. Alleen maar dat een gloednieuwe camper als het gaat om indeling absoluut niet voor ons is weggelegd. Gelukkig maar. Wat volgt is een lange zoektocht langs alle bekende online plekken; Marktplaats, NKC, Speurders. We kijken zelfs of het interessant is om een camper uit Duitsland te importeren.

De indeling

Vanaf foto's is het lastig bepalen of een indeling wel of niet werkt dus besluiten we langs te gaan bij enkele campers die te koop worden aangeboden. Campers met een hef bed (half integraal), een vast bed (integraal) of een bed boven de cabine (alkoof). Een vast bed vinden we zonde van de ruimte waar een hef bed voor ons niet lekker aanvoelt. Zo belanden we bij een alkoof camper. Misschien wat meer windweerstand maar wel lekker veel ruimte!

Daarmee zijn we er nog niet, campers zijn er in verschillende formaten en ook de indeling verschilt flink. Voor ons is het belangrijk dat de camper op een normale parkeerplaats past. Zo zijn we niemand tot last en weten we dat we bijna altijd een parkeerplek vinden. Daarnaast is opbergruimte belangrijk en moet hij alle seizoenen en klimaten aankunnen.

Belangrijk: Let op het laadvermogen als je een camper gaat kopen. Dit bereken je door het ledig gewicht af te trekken van de toegestane max. massa. Het aantal kilo's dat je overhoudt, is wat er nog in de camper geladen mag worden. Dit is inclusief je eigen gewicht. Er zijn genoeg campers waar het laadvermogen onder de 300 kilo zit. Met een volle watertank en twee personen kun je dan nog net wat kleding en eten meenemen.

Een ideale camper

Campers worden door heel Nederland aangeboden, omdat de indelingen zo verschillend zijn hebben we heel Nederland afgespeurd. Na goed vijftien campers komen we een mogelijke kandidaat tegen, met trein zit en een lange bank. Er lijkt voldoende opbergruimte te zijn, maar helaas de camper is verkocht voor we een keuring kunnen laten uitvoeren.

Uiteindelijk lopen we tegen een Eura Mobil wintercamper aan. Met dubbele bodem en een goede verwarming. Op de plek waar bij veel campers een lange bank zit is een tweede aanrecht ingebouwd met daaronder extra opbergruimte. Het is de eerste keer dat we een indeling zo zien en het lijkt perfect voor ons. We zijn maar met z'n tweetjes dus zoveel zitplaatsen hebben we niet nodig. Kastruimte is voor ons veel belangrijker! Het besluit is genomen dit is de camper. Een Fiat Ducato 2.5D uit 1995 met Eura Mobil opbouw. Een laadvermogen van 600 kg zou net genoeg moeten zijn.

Tip: Laat een aankoopkeuring uitvoeren bij een onafhankelijk bedrijf of neem iemand mee met verstand van auto's. Let in het laatste geval zelf goed op sporen van lekkages (water en olie) en stel liever te veel vragen dan te weinig.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Toffe accessoires voor je camper? Check onze campershop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram