200 grienden gestrand op Farewell Spit

Ruim 200 grienden (pilot whales) zijn afgelopen nacht, Nederlandse tijd, gestrand op Farewell Spit. Farewell Spit is een smalle landtong van zand aan de noordkant van de Golden Bay (Zuidereiland, bij Nelson) en er zijn tal van eerdere walvis strandingen er geweest. Ruim 100 vrijwilligers hebben vrijdag geholpen in een poging om de walwissen terug de zee in te krijgen of ze in leven te houden. Ze konden echter niet voorkomen dat 24 grienden het niet hebben gered. De verwachting is dat het daar helaas niet bij blijft.

De reddingsactie is voorlopig onderbroken, maar zal zaterdag ochtend, Nieuw-Zeelandse tijd, weer op worden gezet. Op verschillende sociale media worden mensen opgeroepen om mee te helpen de walvissen te redden, zo ook op de Backpackers New Zealand Facebook groep.

Facebook oproep gestrande walwissen

Het Department of Conservation is aanwezig en begeleid de reddingsactie, ze hopen zoveel mogelijk dieren te kunnen redden maar geven zelf aan dat dit nou eenmaal is hoe de natuur te werk gaat. Hoe het fout heeft kunnen gaan en waarom de dieren gestrand zijn is echter nog onbekend.

Volg de laatste ontwikkelingen op Stuff.co.nz of TheGuardian.com«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *