Aoraki / Mount Cook National Park

Na twee dagen Christchurch vervolgen we onze route, maar nu gaan we land inwaarts en laten we de kustlijn even voor wat het is. We trekken dieper Canterbury in. De bestemming is Mount Cook, Nieuw-Zeelands hoogste berg, maar we hebben de tijd en gaan via het Peel Forest. We staan dit keer op een luxere DOC camping. Dit betekend eigenlijk niet meer dan een warme douche en een keuken, maar het is meer dan voldoende. Een rustige camping in een gebied waar niet zo veel lijkt te gebeuren. Heerlijk.

Na enkele korte wandelingen (naar o.a. de Acland Falls en de Big Tree) rijden we richting Lake Tekapo. Het landschap veranderd steeds meer hoe dieper landinwaarts we gaan. Glooiende heuvels met zo nu en dan een vergezicht naar de bergen. Tot daar plots een raar blauw meer zich op doet. Lake Tekapo is een gletsjer lake en dankt hier de uitzonderlijke kleur aan. Misschien wel het bekendste punt is de Good Shepherd kerk. Een klein stenen kerkje met uitzicht over het blauwe meer. Bussen toeristen krijgen hier hun foto moment voordat ze waarschijnlijk richting Mount Cook vertrekken. Na een koude duik gaan ook wij die kant op.

Overnachten onder Mount Stefton en de Melkweg

Net voor we de weg in slaan richting het Aoraki / Mount Cook National Park stoppen we nog even bij Lake Pukaki, een ander blauw meer maar dit keer staat Mount Cook aan de andere. Het is helder weer dus we hebben een prachtig uitzicht.

De weg lijdt ons langs het meer in de richting van Mount Cook. We komen langs het Hermitage Hotel, een hotel wat bol staat van de historie, om onze camping te bereiken aan de voet van Mount Stefton. De White Horse Hill campground is wederom een DOC camping, maar een stuk drukker als we gewend zijn. Er zullen wel meer mensen geïnteresseerd zijn in Mount Cook. We vinden gelukkig een mooie plek en maken ons op voor een koude nacht.
Onderweg vielen ons al een bord op dat het gebied waarin we ons nu bevonden de minste lichtvervuiling van Nieuw-Zeeland heeft. Ideaal dus om sterren te kijken. Het begon rustig, maar s’nachts werd het duidelijk. De Melkweg toont zich op een manier zoals we die nog nooit hebben gezien.

Tip: Aoraki / Mount Cook National Park is een gebied de minste lichtvervuiling. Dit betekend dat je nog beter sterren kunt kijken. Op een heldere nacht kun je zelfs de Melkweg zien!

Wandelen naar de voet van Mount Cook

We staan vroeg op om in alle rust naar het Hooker Valley Glacier Lake, en daarmee de voet van Mt Cook, te lopen. De wandeling is prachtig en goed begaanbaar. Er hangt bewolking rond de top van de berg, de Maori naam Aoraki (Cloud Piercer) is dan ook erg toepasselijk. De top van Mt Cook schijnt vaker in de wolken verscholen te zijn dan dat ze zichtbaar is. Maar wij hebben geluk, de bewolking trekt weg hoe dichterbij we komen. Na iets meer als een uur lopen bereiken we het smeltwater van de Glacier, inclusief enkele ijsschotten. Na alles goed in ons te hebben opgenomen gaan we terug naar de bus. Op de terugweg blijkt dat we er goed aan hebben gedaan om vroeg te vertrekken, busladingen chinezen komen ons tegemoet. Waar wij nog met zijn tweeën konden genieten van de uitzichten wordt het voor de mensen na ons een stuk drukker.

Tip:Als je van rust houdt, vertrek dan op tijd met de wandeling naar het Hooker Valley Glacier Lake. Het is een populaire toeristische attractie en vanaf halverwege de ochtend worden er bussen vol afgezet.

Overige wandelingen bij Mt Cook

Nog dezelfde dag lopen we naar het Kea Point (een wandeling van een half uur) voor een uitkijk punt op zowel Mt Cook als Mt Stefton, de berg waarop we uitkijken vanaf onze bus. Ook deze wandeling is niet heel zwaar maar zeker wel de moeite!

De volgende ochtend stoppen we op de weg terug (er gaat maar één weg richting Mount Cook) bij de Tasman Glacier, de grootste glacier van Nieuw-Zeeland. Een wandeling van in totaal ongeveer 1,5 uur brengt ons naar het smelt meer met daaraan grenzend natuurlijk de glacier zelf. Het lijkt hier nog ruiger te zijn als bij het Hooker Valley Glacier Lake. Grote ijsschotten drijven rustig naar de mond van de rivier.

We vertrekken weer richting de kust van Nieuw-Zeeland om hier onze eerste pinguïns te spotten. Dit lees je in het volgende verhaal!«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *