Beginnerscursus leven en reizen in een camper

Hoe regel je de basisbehoeften in een camper?

Het is niet voor iedereen weggelegd; leven in een camper. Met dit blog geven we een inkijkje in wat er komt kijken bij het camper leven. Het is vooral voor mensen die nog geen camper hebben, of er net één hebben gekocht, en zich afvragen hoe je omgaat met de basis dingen zoals, waar slaap je, welke faciliteiten gebruik je en hoe reis je nou comfortabel in een camper.

Waar kan je overnachten met een camper?

Eén van de vragen die vaak bij ons terugkomt is “maar waar overnachten jullie dan?” het antwoord is zo makkelijk nog niet, want het is elke keer anders. Wel heeft het grootste deel van onze overnachtingen iets gemeen met elkaar, we betalen er (bijna) niet voor. Het liefste geen campings of betaalde camperplaatsen voor ons. De reden is simpel, het is duur en vaak overbodig. Je mag met een camper namelijk bijna overal overnachten. Uiteraard zijn er uitzonderingen, en zeker niet alle plaatsen zijn even mooi. Maar als je een beetje goed zoekt zijn er schitterende parkeerplaatsen te vinden, of gratis camperplaatsen maar ook afgelegen stukjes land die je via een onverhard pad bereikt.

De Apps die we gebruiken: Naast dat we zelf af en toe stuiten op heerlijke spots om de nacht door te brengen gebruiken we twee apps. Het voordeel van een app is dat je wat meer zekerheid hebt over wat je gaat aantreffen. Bijna elk strand heeft wel een parkeerplaats, maar om ze allemaal af te rijden is te veel. In de Campercontact en Park4Night apps kun je zien welke faciliteiten er zijn, wat andere ervan vonden en met geluk zie je zelfs een paar foto’s zodat je vooraf al weet waar je op afrijdt.

Een klein nadeel van gratis plaatsen is dat ze vaak niet over faciliteiten beschikken die je nodig hebt (vuilwater en wc lozen, water innemen of elektriciteit), dat brengt ons bij de volgende vraag.

Waar vind je de faciliteiten die je nodig hebt?

Door heel Europa en zelfs in Marokko kom je plaatsen tegen waar je gratis of voor een kleine vergoeding de faciliteiten mag gebruiken die je nodig hebt voor de camper. Zeker in Europa is dit zeer goed geregeld. Veel dorpen hebben speciale ‘sanizuilen’ waar je vaak gratis leegt en voor een paar euro water kan innemen. Mocht het nodig zijn dan hang je de camper voor een paar euro een uur aan de stroom om alles weer op te laden en te stofzuigen.
Ook voor de faciliteiten gebruiken wij de bovengenoemde apps. Heel af en toe komen we een plek tegen welke hier niet op vermeld staat maar het is simpelweg te belangrijk om te legen en vullen dat je niet doelloos blijft rondrijden. En krijg je niets gevonden dan zijn campings of betaalde camperplaatsen vaak niet te beroerd om tegen een kleine vergoeding hun faciliteiten ter beschikking te stellen. In Frankrijk en Portugal zien we zelfs dat steeds meer supermarkten deze diensten ook gratis aanbieden. Zo wordt het nog makkelijker om te reizen met een camper!

Hoeveel afstand kan je afleggen met een camper?

Deze vraag zal door iedereen anders beantwoord worden. Dit is ons antwoord. Je kan natuurlijk net zo lang doorrijden als je zelf wilt, maar voor ons ligt de max op een rijtijd van acht uur. Met tussenstops, plaspauzes, etc. Ben je namelijk snel 12 uur onderweg. En hoeveel kilometer we dan ongeveer afleggen? Tussen de 600-800 kilometer. Dit zijn echter alleen onze ‘sprints’, naar een nieuwe bestemming of terug naar Nederland. Deze zijn tot nu toe nog makkelijk op twee handen te tellen. Over het algemeen doen we het veel rustiger aan, maximaal een paar uur per dag. Gemiddeld rijden we zo een 75 kilometer per dag, slow travel is ons motto.

In tegenstelling tot een vakantie met de auto begint die met een camper al vanaf dat je weg rijdt. Je hebt alles mee wat je nodig hebt, dus de route tot de eindbestemming is al vakantie! Rij niet als een bezetene naar de andere kant van Europa terwijl er zo veel moois links blijft liggen. Neem het op in je reisroute en geniet vanaf dag één.


«

Comments

 1. Gemma
  augustus 17th

  Hallo Lars, Dasja en Ninja
  Leuke beschrijvingen en goeie informatie !
  Blijf jullie volgen!
  Zijn jullie al weer vertrokken uit Portugal?
  Mijn man en ik hebben het plan om in het voorjaar van 2021 voor een hele lange tijd te vertrekken
  We hebben nog even tijd dus… maar alle info van jullie is welkom
  Succes met jullie reis

  • Dasja
   augustus 19th

   Hoi Gemma,
   Wat leuk om een bericht van je te ontvangen. We zitten op het moment nog in Portugal.
   Goed plan om voor lange tijd te vertrekken 😉 Mochten jullie in de toekomst nog vragen hebben stuur ons dan een mailtje!
   Veel plezier met de voorbereidingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *