Benodigdheden om off the grid te wonen & werken in een camper

Veel heb je niet nodig, het is vooral slim omgaan met wat je hebt

Dit is de reden waarom we in een camper zijn gaan wonen en werken, om op de meest verlaten plekken te kunnen staan, genieten van stilte en natuur. Off grid. Maar het heeft even geduurd voordat we ook daadwerkelijk off grid konden staan. In het begin hebben we een paar fouten gemaakt zoals de huishoudaccu verneukt. Maar die wijze lessen hebben er voor gezorgd dat we nu wekenlang geen voorzieningen nodig hebben en ons huis en kantoor op de mooiste plekken van Europa en Marokko neer kunnen zetten. Om in alle rust te wonen en werken. Dit zijn onze lessen en gadgets.

Stroomvoorziening in de camper

Voor ons werk zijn de laptops nog net even iets belangrijker dan internet. Hoewel ze een goede batterij hebben moeten ze worden opgeladen. Daarom hebben we in Portugal een zonnepaneel op de camper laten leggen. Het niet hebben van een zonnepaneel was onze eerste fout. We gingen ervan uit dat we genoeg zouden rijden om de huishoudaccu op te laden. En dat we de laptops dan ook konden opladen als we niet reden. Binnen vijf maanden was onze nieuwe accu alweer naar de kloten. Nu met een 150 watt zonnepaneel, een FLEXmax 30/40 series charge controller (een goed maar duur ding) en twee 90Ah huishoudaccu’s zitten we nooit meer verlegen om stroom. Zolang de zon een beetje meewerkt dan.

Voor het opladen van onze laptops, en al onze apparaten eigenlijk, gebruiken wij GEEN (PDF) omvormer. Dit omdat het veel extra stroom verbruikt en hoewel de stroom nu gratis binnenkomt, het nog steeds zonde is om meer te gebruiken dan nodig. Kort gezegd zet een omvormer 12V om in 220~240V. Wat de meeste apparaten vervolgens doen is deze 220~240V weer terug omzetten in iets van 12V. Dus waarom niet direct opladen met 12V!? Zoals in het PDF voorbeeld is te zien, verspilt een omvormer bij het opladen van een telefoon al 9 watt..
Met onze huidige set up en een redelijke zon zijn de accu’s rond 11:00 uur helemaal volgeladen en kunnen we overdag beide laptops, telefoons en andere apparaten opladen. Enkel voor onze camerabatterij en elektrische tandenborstel hebben we af en toe een stroompunt nodig.

In het kort: 150 watt zonnepaneel, FLEXmax 30/40 series charge controller, 2x 90Ah AGM accu’s, Geen omvormer, alles op 12V. Ook de laptops.

Voldoende water en eten

Het belangrijkste punt hebben we nu al gehad, we zijn voorzien in stroom. Om voor een langere periode off grid te staan is het fijn om nergens van afhankelijk te zijn. Dat betekend dus eigen voorraad water en eten mee. Nu spreekt eten voor zich, met een beetje slim boodschappen doen kun je het makkelijk één of twee weken uithouden. Beginnend met verse groenten om rustig over te stappen op blikgroenten om af te sluiten met pannenkoeken ;).

Water is vaker een probleem, helemaal omdat de kwaliteit van het kraanwater nogal eens wil verschillen tussen landen. In de camper hebben we een 100 liter watertank welke we eigenlijk bijna nooit helemaal vullen i.v.m. gewicht. Dit water gebruiken we voor de afwas en alles behalve drinken. Hoewel we het redelijk lang uitzingen met een halve tank komt het voor dat we alternatieven moeten verzinnen. Zo hebben we al meerdere malen regenwater of condens opgevangen vanaf het laagste punt van de camper. Het is ziek om te zien hoeveel water je op die manier elke ochtend weer opvangt. Wat drinkwater betreft is het zorg om ook hier voldoende van in te slaan.

En dan hopen op internetverbinding

Om ook daadwerkelijk te werken is het elke keer weer, als we een mooie afgelegen plek vinden, hopen op internetverbinding. Soms hebben we geluk, soms ook niet. Gek genoeg hadden we in IJsland bijna overal 3G of 4G, Portugal was zelfs zo goed dat we bijna nergens internet problemen ondervonden. Spanje, Frankrijk en Italië waren wat dat betreft veel duurder en was de internetverbinding nog slechter ook. In Marokko moeten we helaas in de buurt blijven van een (groter) dorp om stabiel internet te ontvangen. Meer over internetten in Europa vind je trouwens hier.

Dit zijn onze belangrijkste pilaren om off grid te staan met de camper. En dat bevalt ons goed! Wat is voor jou van essentieel belang om een periode off grid door te brengen?


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *