Benodigdheden om off the grid te wonen & werken in een camper

Veel heb je niet nodig

Geschreven door: Lars

Dit is de reden waarom we in een camper zijn gaan wonen en werken, om op de meest verlaten plekken te kunnen staan, genieten van stilte en natuur. Off grid. Maar het heeft even geduurd voordat we ook daadwerkelijk off grid konden staan. In het begin hebben we een paar fouten gemaakt zoals de huishoudaccu vernacheld. Maar deze harde lessen hebben bijgedragen aan dat we nu wekenlang geen voorzieningen nodig hebben, en ons huis en kantoor op de mooiste plekken van Europa en Marokko neer kunnen zetten. Om in alle rust te wonen en werken. Dit zijn onze lessen en gadgets.

Stroomvoorziening in de camper

Voor ons werk zijn de laptops nog net even iets belangrijker dan internet. Hoewel ze een goede batterij hebben moeten ze worden opgeladen. Daarom hebben we in Portugal een zonnepaneel op de camper laten installeren. Het niet hebben van een zonnepaneel was onze eerste fout. We gingen ervan uit dat we genoeg zouden rijden om de huishoudaccu op te laden. En dat we de laptops dan ook konden opladen als we niet reden. Binnen vijf maanden was onze nieuwe accu alweer naar de klote. Nu met een 150 watt zonnepaneel, een FLEXmax 30/40 series charge controller (een goed maar duur ding) en twee 90Ah huishoudaccu's zitten we nooit meer verlegen om stroom. Zolang de zon een beetje meewerkt dan.

Voor het opladen van onze laptops, en al onze apparaten eigenlijk, gebruiken we GEEN (PDF) omvormer. Dit omdat het veel extra stroom verbruikt en hoewel de stroom nu gratis binnenkomt, het nog steeds zonde is om meer te gebruiken dan nodig. Kort gezegd zet een omvormer 12V om in 220/240V. Wat de meeste apparaten vervolgens doen is deze 220/240V weer terug omzetten in iets van 12V. Dus waarom niet direct opladen met 12V!? Zoals in het PDF-voorbeeld te zien is, verspilt een omvormer bij het opladen van een telefoon al 9 watt..

Met onze huidige set-up en een redelijke zon zijn de accu's rond 11:00 uur helemaal volgeladen en kunnen we overdag beide laptops, telefoons en andere apparaten opladen. Enkel voor onze camerabatterij en elektrische tandenborstel hebben we af en toe een stroompunt nodig.

In het kort: 150 watt zonnepaneel, FLEXmax 30/40 series charge controller, 2x 90Ah AGM accu's, GEEN omvormer, alles op 12V. Ook de laptops.

Tekst gaat hieronder verder!
  • wij reizen in lars, dasja ninja
    anemptytextlline
  • wildkamperen in marokko met camper
    Wildkamperen met uitzicht
    anemptytextlline
  • Rondreizen in Lanzarote
    anemptytextlline
  • Met de camper in IJsland
    anemptytextlline
  • Met Brutus op ontdekkingstocht
    anemptytextlline
  • Dasja en Ninja op strand Algarve
    anemptytextlline
  • Lars & Dasja bij Cascate del Mulino Italië
    anemptytextlline
  • Roadtrip Nieuw-Zeeland
    Koop een camper of auto en ga op avontuur
    anemptytextlline
  • DCIM100GOPROGOPR8996.
    anemptytextlline
  • Reizen in beeld Lanzarote
    anemptytextlline
  • Met de camper door het Rifgebergte
    anemptytextlline
  • Werken in de camper
    anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Voldoende water en eten

Het belangrijkste punt hebben we nu al gehad, we zijn voorzien in stroom. Om voor een langere periode off grid te staan is het fijn om nergens van afhankelijk te zijn. Dat betekent dus eigen voorraad water en eten mee. Nu spreekt eten voor zich, met een beetje slim boodschappen doen kun je het makkelijk één of twee weken uithouden. Beginnend met verse groenten om rustig over te stappen op blikgroenten om af te sluiten met pannenkoeken. 😉

Water is vaker een probleem, helemaal omdat de kwaliteit van het kraanwater nogal verschilt tussen landen. In de camper hebben we een 100 liter watertank die we eigenlijk bijna nooit helemaal vullen i.v.m. gewicht. Dit water gebruiken we voor de afwas en alles behalve drinken. Hoewel we het redelijk lang uitzingen met een halve tank komt het voor dat we alternatieven moeten verzinnen. Zo hebben we al meerdere malen regenwater of condens opgevangen vanaf het laagste punt van de camper. Het is ziek om te zien hoeveel water je op die manier elke ochtend weer opvangt. Wat drinkwater betreft is het zorg om ook hier voldoende van in te slaan.

En dan hopen op internetverbinding

Om ook daadwerkelijk te werken is het elke keer weer, als we een mooie afgelegen plek vinden, hopen op internetverbinding. Soms hebben we geluk, soms ook niet. Gek genoeg hadden we in IJsland bijna overal 3G of 4G, Portugal was zelfs zo goed dat we bijna nergens internet problemen ondervonden. Spanje, Frankrijk en Italië waren wat dat betreft veel duurder en was de internetverbinding nog slechter ook. In Marokko moeten we helaas in de buurt blijven van een (groter) dorp om stabiel internet te ontvangen. Meer over internetten in Europa vind je trouwens hier.

Dit zijn onze belangrijkste pilaren om off grid te staan met de camper. En dat bevalt ons goed! Wat is voor jou van essentieel belang om een periode off grid door te brengen?

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Toffe accessoires voor je camper? Check onze campershop

2 comments on “Benodigdheden om off the grid te wonen & werken in een camper”

  1. Interessant artikel! Hebben jullie ook ervaring met off grid staan in het zuiden van Europa in de wintermaanden? Ons plan voor de komende maanden. Met 175W zonnepaneel en 140Ah accu zou het in de zomer geen probleem moeten zijn, maar omdat de zon lager staat vragen we ons af of de accu's overdag wel genoeg opladen om een dag en 2 - 3 off grid te kunnen staan zonder rijden... Hebben verder nog een 60W 12V compressor koelkast, laptop en alle andere apparaten op 12V en een diesel standkachel.

    1. Hoi Martijn,
      Yes, hier hebben we zeker ervaring mee. Zowel met de oude camper als de nieuwe. In dit artikel hebben we onze oude elektra set-up uiteengezet. Hier ging het zeker een aantal dagen prima mee, wel zonder koelkast op 12v. De huidige set-up is een 24 volt systeem, 260Ah accu's en 300W zonnepaneel. Afgelopen winter konden we in zuid Portugal (waar de zon ook laag staat) goed een (bewolkte) week staan zonder te rijden.
      Het is altijd verstandig om op dit soort dagen je accustand te monitoren en je verbruik eventueel aan te passen om het langer te rekken. Hieronder nog handige artikelen die je misschien nog verder op weg helpen:
      - Accucapaciteit camper berekenen, hier leggen we uit hoe je je verbruik in kaart brengt. Zo kun je vervolgens uitrekenen hoelang je kan staan zonder bij te laden met huidige accucapaciteit.
      - Zonnepaneel camper, in dit artikel lees je hoeveel het rendement van je zonnepaneel in de winter nog is. Ook handig om daar rekening mee te houden.

      Hopelijk heb je hier wat aan. Hou bij de berekening rekening met zowel je maximale gebruik, als je minimale. Door zuinig om te gaan met je verbruik op regenachtige dagen rek je het ook makkelijker langer. Geniet in het zuiden deze winter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram