Onontdekt, het binnenland van de Algarve

Waarom het westelijke binnenland van de Algarve een bezoek waard is

De Algarve staat bekend als de meest toeristische regio van Portugal. De zuidkust van Portugal doet die naam ook zeker eer aan. De westkust van de Algarve is minder aangetast door toerisme dan het zuiden, maar is een erg populaire bestemming voor surfers en camperaars. Het binnenland is echter lange tijd een ondergeschoven kindje geweest, maar daar komt verandering in. En dat is niet zonder reden. Van de glooiende heuvels in het oosten, tot het onaangeraakte en gastvrije westen. De Algarve heeft een stuk meer te bieden dan alleen de kust! Lees hier waarom het westelijke binnenland van de Algarve een bezoek waard is.

Alferce, een voorbeeld van ongekende gastvrijheid

Alferce is een plaatsje waar je nooit van gehoord hebt. Op het eerste gezicht zal het je misschien ook onopgemerkt blijven. Maar Alferce is een bijzondere plek, en biedt meer dan genoeg reden om deze regio te bezoeken. Een klein en vredig dorpje met minder dan 500 inwoners, gelegen in de heuvels bij Monchique. In Alferce vind je geen culturele of architectonische highlights. Het pittoreske dorpje heeft iets beters te bieden: ongekende gastvrijheid. Het dorpje kent een gratis openbaar zwembad, meerdere warme publieke douches en toiletten en gloednieuwe en uitgebreide camperfaciliteiten. En ook die zijn gratis! Verblijf hier een paar dagen en je kent de helft van de dorpsbewoners. Brood nodig? Dan zal de eigenaar van de enige winkel je introduceren aan de bakkersfamilie, die je in hun eigen huis een brood verkoopt.

De leukste dag van het jaar: Op 1 november is Alferce in rep en roer en nog gezelliger dan anders. Het jaarlijkse kastanje festival vindt dan plaats. Dans samen met locals (65+) op livemuziek en eet gratis mee met gebrande kastanjes uit het vuur op het dorpsplein.

Een roadtrip van Monchique tot Salir

Alferce is een van de dorpjes die je kunt bezoeken als je door deze regio rijdt. Van west naar oost kun je in een paar dagen van Monchique tot Salir roadtrippen. Monchique is de grootste plaats en is perfect om lekker doorheen te struinen. Een prachtig stadspark met openbaar zwembad, gezellige straatjes, een groene omgeving, en (goed verstopte) hippe barretjes. Langzaam trek je naar het oosten en doe je Sao Marcos da Serra, Alte en Salir aan. Rustig, pittoresk en een perfecte afwisseling op de drukke zuidkust.

Benieuwd naar zelfvoorzienend leven? In deze regio zijn een aantal leefgemeenschappen gevestigd. Zij leven volledig zelfvoorzienend, in wisselende samenstelling door het jaar heen. Vaak staan ze open voor bezoekers. Een interessante tussenstop tijdens deze roadtrip dus!

Een onaangetast heuvellandschap

Wat deze regio zijn charme geeft, is het prachtige landschap dat de pittoreske plaatsjes omringd. Groene heuvels zover het oog rijkt, dirt tracks die je naar verlaten uitzichtpunten leiden en een prachtige hoofdweg die door het landschap slingert.

Anniek en Mattias van Welivealittle reizen met een zelfgebouwd geel 4×4 busje naar de grensgebieden van Europa. Landen als Marokko, Albanië, Turkije, Georgië, Armenië en Rusland liggen dichtbij Nederland maar voelen als een heel andere wereld. Wij hebben ze gevraagd hun reisavonturen en ervaringen met ons te delen. Voor een dagelijkse portie @Welivealittle avonturen volg je ze op Instagram.”


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *