Camper frustraties

Dasja heeft een aantal frustraties in de camper

Of het nu een vrouwending is of dat het mannen gewoon niet interesseert, ik weet het niet. Maar sinds Lars en ik in de camper wonen word het nog duidelijker. Ik maak me druk om dingen waar Lars totaal geen snars om geeft. Camper frustraties die bij mij zo nu en dan de kop opsteken. Goede manier om ervan af te komen? Spuien in dit blog.

Na goed anderhalf jaar in de camper vind ik dat ik het recht heb opgebouwd om mijn frustraties op papier te zetten. Aan het begin dacht ik nog, och dat went wel. En dat doet het eigenlijk ook wel maar de frustratie of irritatie die blijft. Sure, leven in een camper dat is allemaal leuk en aardig, mooie uitzichten, lekker in de natuur, buitenleven enzo… Maar af en toe, grrrrr. Ben je er klaar voor? Daar gaan we:

Kleren die naar vuur stinken

Leuk en gezellig zo’n kampvuur, buiten koken onder een fonkelende sterrenhemel. Maar die vuur lucht die is zonder wasmachine onmogelijk uit je kleren te krijgen. De kleine ruimte van de camper helpt ook niet mee want laten we de kleren op de bank liggen voor een nachtje, dan stinkt de hele camper naar vuur. Ik hou daar gewoon niet van en al helemaal niet omdat ik zelf geen wasmachine heb en het altijd een gedoe is om te wassen. Dat brengt me gelijk bij de volgende frustratie.

Wasmachines

Ik haat wasmachines. Serieus nog nooit is de was zonder gevloek gelukt. Het staat denk ik in de sterren geschreven want in elke wasserette of camping waar ik kom om de was te doen gaat er iets mis. De wasmachine kapt ermee op het moment dat hij net vol met water staat, in IJSLAND. Zie dan de nog vieze was maar weer eens droog te krijgen. Sommige wasmachines vinden drie omwentelingen wel genoeg en dan is het programma klaar. Of ik kijk met mijn domme hoofd weer eens verkeerd, en staat er geen wasmachine en droger maar zijn het twee wasmachines. Waardoor ik de schone was in de regen moet uithangen…

Koken in de camper

Lars is de kok in onze relatie en daar is hij ook goed in. Elke avond eet ik lekker en weet hij weer wat moois op tafel te zetten. Maar tsjonge jongen wat kan ik me irriteren aan de etensluchten die ‘s avonds in ons bed hangen. Toen we de camper net hadden heb ik in mijn enthousiasme alle gordijnen uit de camper getrokken en weggegooid. Die gebruiken we toch niet. Als snel kwamen we erachter waarom juist bij het bed een gordijn hing, na de eerste maanden heb ik met de hulp van moeders en (schoon)moeders toch weer een gordijntje bij het bed gemaakt. Het probleem is nog niet verholpen maar al wel minder.

Haren wassen

Het minder vaak douchen vind ik niet zo’n probleem. Als we erover nadenken is het eigenlijk ook te zot voor woorden om elke dag te douchen. De mogelijkheid om te douchen in de camper is aanwezig. Ik kan de kleine badkamer ombouwen tot douche maar de douchekop kunnen we niet ophangen. Op veel campings kom ik dit fenomeen ook tegen. Hoe the hell kan ik lekker mijn haren wassen als ik de douchekop niet kan ophangen? Sowieso vind ik haren wassen in de camper gewoon niet chill. Het is een gedoe en gepruts en ik word daar niet blij van. Van het resultaat word ik wel altijd weer blij 😀

Schoonmaken heeft geen zin

Ons rijdende huis kent maar elf vierkante meter, en ook hier moet schoongemaakt worden. Misschien nog wel meer dan in een normaal huis. Door het rijden, parkeren aan het strand en het constant open doen van deuren en ramen wordt alles supersnel vies. Oh ja natuurlijk helpt Ninja ook niet mee. Letterlijk twee uur nadat ik heb schoongemaakt zit alles weer onder het stof en het zand. Bummer 🙁 Dus dat schoonmaken daar heb ik met pijn en moeite in geleerd om het meer los te laten en me niet zo druk te maken om wat stof.

Hele harde wind

Van tevoren heb ik nooit gedacht dat wind een probleem kan zijn. Harde wind is in de camper niet chill. Voordat we naar de Faeröer Eilanden en IJsland gingen was ik zelfs een beetje zenuwachtig door de hevige winden die daar kunnen waaien. We slapen nogal dicht onder het plafond waardoor het af en toe lijkt alsof de camper uit elkaar getrokken wordt als het hard waait. We zijn al meerdere malen midden in de nacht verplaatst om beschutting te zoeken of we zijn beneden op de chill gaan slapen. (De chill is wanneer we de tafel laten zakken en we met de twee banken en de tafel een bed kunnen maken).

Het verschil tussen Lars en mij

Lars stoort zich totaal niet aan de dingen waar ik me druk om maak. Ruik jij een etensgeur in het bed? Nee joh het raam staat toch open, ik ruik niks. De waterpomp loopt niet lekker. Dat komt vanzelf wel goed. Na twee weken op mijn tanden te hebben gebeten heb ik het probleem zelf aangepakt en opgelost. Het is tijd om het bed te verschonen. Waarom? Dat hebben we laatst toch gedaan? Goed je snapt het al voor mij is het verschil tussen de waarde die ik aan dingen hang en de waarde die Lars aan dingen hangt af en toe groot. Dat maakt gelukkig onze relatie ook leuk maar af en toe…. kan ik hem wel achter het behang plakken. Of liever gezegd zou ik willen dat ik mij net zo frustratie loos kan voelen als hem 😉


«

Comments

 1. Leuk om te lezen, maar ergens ook een beetje triest: wij zijn 25 jr geleden begonnen met VW-busje. Maar momenteel heet het camper-gebeuren in Frankrijk de ‘witte golf’. Ook de mooie plekjes in West Europa verdwijnen langzamerhand (oa. Scandinavië).
  Wij hebben ook de nodige irritaties ervaren….
  – Wassen deden wij mbv zuurkooltonnetje. achterop. Bij echt vieze kleding met klein (!) beetje Biotex. Lozen bij camping of in septic tank bij benzinepomp.
  – Bij (komend) slecht weer zoveel mogelijk kleine hand-/theedoeken gebruiken.
  – Drogen: dakluikje stukje open en waxinelichtje(s) met bloempotje er overheen er onder.
  -‘Airco’: kleine natte handdoek ergens ophangen met 12V fan aan de onderzijde.
  – Douchen met zeep is 2 x zelfs beter voor je huid dan elke dag! Gebruik voor tussendoor een washandje en niet de douche. Douchen deden we vaak buiten met waterzak op dak.
  -Drinkwater: nu met koolstoffilter voor 7500 ltr drinkwater (100€), hiermee kun je bij nood ook zelfs het grijze (afval-)water hergebruiken.
  – Ga naast fotograferen eens Urban Sketchen, dan neem je de omgeving nóg beter in je op.
  – Vervelende luchtjes: Een gewone lucifer afsteken, de zwavellucht verdwijnt snel en de luchtjes zijn verbrand. Of hang ergens een zakje lavendel op. Of op doekje een paar druppels lemon-eucalyptusolie. Paar druppels op je huid werkt ook perfect tegen muggen!
  – Paar waxinelichtjes met bloempotje erbovenop zorgt voor veel warmte.
  – Haren wassen: op campings of buitendouche. Er bestaat biologisch afbreekbare zeep. Maar ík ben nu kaal… en heb geen shampoo, conditioner, etc etc nodig. Hahaha!
  ———————–
  Voor Eva:
  Voor ombouwen van busje: koop ook een oude caravan van 100€
  en gebruik de benodigde onderdelen, scheelt een bak vol geld! Overweeg meteen of je een AWD (4×4) wilt hebben (zoals VW syncro) als je echt lange reizen gaat maken (Overland2Asia bv).

  Fijne reizen allemaal!

  • Dasja
   juli 18th

   Hi Willem,

   Wauw jullie zijn al ervaren reizigers! Reizen jullie nog steeds rond met een camper? Ik kan me voorstellen dat het een en ander sinds 25 jaar geleden veranderd is. Ook wat betreft regelgeving etc. Gelukkig vinden we nog steeds mooie plekken om te genieten van de natuur.

   Die irritaties van mij zullen in elke situatie komen en gaan. Ook toen we in een huis woonden had ik zo mijn frustraties. Laten we het een vrouwendingetje noemen 😉
   Dank voor alle tips! Altijd goed om nieuwe dingen te leren kennen. Ik ga op jacht naar lemon-eucalyptusolie want de muggen weten mij elke avond weer te vinden..

   Voor nu ook voor jullie fijne reizen toegewenst!

 2. Geweldig om te lezen! Bij ons is het idee nog maar net ontstaan maar wie weet over 5 jaar verkopen we alles en trekken de weide wereld in. (Als de kinderen goed te plek zijn 🙂 )
  Heerlijk om jullie website te hebben ontdek!
  Benieuwd naar jullie volgende avonturen!
  Yvonne xxx

  • Dasja
   juli 13th

   Ha Yvonne! Alle leuke dingen starten met een idee. Dus lekker laten groeien en wie weet zien we je over een paar jaar op de weg 😉 Mocht je meer info willen of ben je gewoon nieuwsgierig naar dingen zet het op de mail. Altijd tof om andere te kunnen helpen en inspireren!

 3. Eva
  juni 28th

  Erg leuk om te lezen! Wij willen een busje gaan ombouwen tot camper, weet ik alvast wat me te wachten staat 😉

  • Dasja
   juli 13th

   Ha Eva! Wat cool dat jullie een busje gaan ombouwen tot camper. Wat voor een busje is het? Gelukkig wennen alle dingen dus zelfs mn haren wassen gaat nu goed 😉 En het is zomer dus kunnen we de koude douches bij de stranden gebruiken, erg handig. Gaan jullie voor een langere periode op reis?

 4. Yvonne
  april 26th

  Haha, het is vast een mannen-vrouwen ding. Wij wonen niet in een camper en hier zijn ook dat soort verschillen aanwezig. Wees blij dat je geen trap in de camper hebt: ik leg geregeld iets op de trap met de ijdele hoop dat iemand het mee naar boven neemt om het op te ruimen. Diegene ben ik dan uiteindelijk altijd zelf. 😉

 5. Nanouk
  april 25th

  Heeeeel herkenbaar!! Vooral dat haren wassen. En idd, iedere dag douchen is totale onzin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *