(Camping)gas kopen in Marokko

In drie maanden tijd gaat (camping)gas geheid op

Toen we vertrokken zat onze LPG gasfles helemaal vol alsook onze camping gasfles. De hoop was dat we het hier wel mee zouden moeten redden, de kachel hoeft immers niet aan. Vooral de koelkast is belangrijk en uiteraard koken en thee zetten. Twee maanden verder blijkt dat we het niet gaan redden met onze gasvoorraad en dus besluiten we over te gaan op een Marokkaanse fles. En dat is eigenlijk veel makkelijker dan gedacht, geen gedoe met adapters zoals in Spanje of Portugal. Een 13kg Marokkaanse gasfles heeft de zelfde aansluiting als de ‘Nederlandse’ en sluit je dus zo aan.

Gasfles kopen in Marokko

Gas is in Marokko bijna beter verkrijgbaar dan water, er is altijd wel ergens iemand die gasflessen verkoopt. In verschillende formaten. Nu schijnt er een kwaliteitsverschil in gas te kunnen zitten, en zeker in Marokko. Maar ook zijn we mensen tegengekomen die er van overtuigd waren dat hun net gekochte gasfles niet helemaal vol zat, hij was wel erg snel leeg. Wij zijn daarom voor zekerheid gegaan en hebben alleen gas gekocht wanneer de fles met plastic geseald was. Zo heeft niemand er mee kunnen rommelen en is hij ook niet door de verkoper zelf gevuld. Een andere optie is om je gasfles te halen bij een (groot) tankstation. Wij betaalden voor onze 13kg gasfles 120,- MAD, inclusief 50,- MAD borg voor de fles.

Geen LPG tanken in Marokko

LPG is (helaas) niet verkrijgbaar in Marokko. Haast alles gaat op butaan, maar als je geluk hebt vind je her en der propaan. Wij hebben in onze gasopslag één LPG-fles, met daarnaast een normale gasfles. Zo kunnen we altijd overschakelen mocht LPG niet voorhanden zijn. Beschik je enkel over LPG-flessen, lees dan onderaan dit artikel de opties die wij zijn tegengekomen om gas te besparen. Maar let wel, de beste en makkelijkste optie is de mogelijkheid hebben om een Marokkaanse gasfles te kopen en te gebruiken.

Eigen gasfles vullen

Op sommige plekken is het mogelijk om je eigen (Nederlandse) gasfles te laten vullen. Dit kan bijvoorbeeld bij gasdepots, maar wat wij hebben vernomen is dat dit er steeds minder worden. Zo is die bij Tiznit er onlangs mee opgehouden, bij Marrakesh zit er nog wel één. Hier zou het mogelijk zijn om je eigen fles te vullen. Maar er zijn hier en daar ook campings te vinden die je willen helpen, zo hebben we verschillende manieren voorbij zien komen om het gas van een Marokkaanse fles over te zetten naar die van de eigenaar. Volgens ons is dit onnodig gedoe, aangezien de Marokkaanse fles gewoon aansluit op onze gasaansluiting en je met die methodes vaak niet de gehele fles kunt vullen. Maar ook dit wordt steeds minder, aangezien de regelgeving is aangepast en het officieel niet meer mag.

Andere opties om gas te besparen

Het is uiteraard altijd slim om een idee te hebben hoelang je ongeveer doet met je gas. Wij hoopten dat we in de drie maanden in Marokko ons geen zorgen om gas hoefden te maken. Helaas verbruikt de koelkast toch iets meer met hoge temperaturen, en drinken we ook meer thee dan in Europa. Gelukkig heb je hier zo een nieuwe fles. Mocht je nou denken dat je het (net) gaat redden, of juist net niet en heb je geen zin of de mogelijkheid niet om over te stappen op Marokkaans gas? We geven je een aantal tips om gas te besparen:

  • Koelkast op stroom laten draaien
  • Buiten koken op gaspit op (kleine) Marokkaanse gasfles
  • Koken op elektrische kookplaat
  • Waterkoker op elektriciteit
  • Koken op vuur
  • Buiten de deur eten

Een deel van de tips gaan uit van stroomgebruik, deze hebben wij zelf niet gebruikt omdat we eigenlijk nooit stroom nodig hebben (en graag wildkamperen). Als je naar de kosten kijkt, is het veel voordeliger om een Marokkaanse gasfles te kopen, stroom kost vak tussen de €1,- en €3,- per dag, terwijl je voor €13,- een grote gasfles hebt. Gemiddeld heb je dus in nog geen vijf dagen je gasfles terug verdiend, en daarna begint het echte besparen.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *