Covão dos Conchos, een waterval in een meer

In het Serra da Estrela Nationaal Park vind je een bizarre waterval

Normaal gesproken vertellen we iets over een gebied en wat je daar allemaal kan gaan zien. Nu hebben we zoiets gaafs ontdekt dat we er een heel blog aan wijden, namelijk het stuwmeer Covão dos Conchos in het Serra da Estrela Nationaal Park. Dat dit een heerlijk natuurgebied is dat wisten we al, hier vertellen we waarom je een road trip moet maken naar de hoogste berg van Portugal. Maar het stuwmeer Covão dos Conchos geeft je nu een tweede reden om naar Serra da Estrela te gaan; een waterval in een meer. Het mooiste is dat de road trip en een bezoek aan het meer ideaal met elkaar te combineren zijn. De top van de Torre (1.993 meter) ligt iets verder dan het beginpunt van de wandeling naar Covão dos Conchos en zijn waterval.

Een waterval in een meer, hoe dan?

Wij wisten niet goed wat we precies konden verwachten toen we het voor het eerst hoorden. Een waterval in een meer, hoe dan? Is het een sinkhole, is er een komeet ingeslagen of zijn er andere natuurlijke of juist buitenaardse krachten in het spel? Helaas is de oorsprong van deze waterval in het stuwmeer een stuk minder mythisch. Het is namelijk ‘gewoon’ aangelegd door de mens. De waterval is een tunnel, gebouwd in 1955, die het overtollige water afvoert van Ribeira das Naves naar het lager gelegen meer Lagoa Comprida. Nu klinkt dat misschien minder spectaculair, maar als je oog in oog staat met de opening naar deze 1.519 meter lange tunnel dan komt dezelfde vraag weer even boven, hoe dan? Hoewel je de contouren van de tunnel goed ziet, lijkt het door de begroeiing een poort naar een andere wereld. Dat mensen dit hebben kunnen bouwen is misschien even knap als dat het een natuurverschijnsel zou zijn geweest.

De waterval in actie zien?

Lange tijd wist bijna niemand af van het bestaan van deze unieke locatie, totdat het onderstaande filmpje opeens werd gedeeld. Sindsdien wint de wandeling naar Covão dos Conchos aan populariteit, maar zwart van de mensen ziet het er zeker niet. De wandeling is een goede 10 kilometer en is op een paar lastige delen (vooral als er sneeuw of ijs ligt) na makkelijk te noemen. Het pad is vrij goed te volgen, ook al staat het niet heel duidelijk aangegeven. Vanaf de parkeerplaats bij het grote stuwmeer Lagoa Comprida, aan de N339, gaat een 4×4 pad links langs de souvenirwinkel. Deze volgt het meer tot het einde om vervolgens iets links af te buigen richting het kleine stuwmeer Covão dos Conchos. De waterval ligt een beetje verscholen in een hoek van het meer. Steek eerst de twee dammetjes over om de waterval te zien liggen. Hier vind je een duidelijke route met gedetailleerde omschrijving.

Niet het hele jaar: Om de waterval in actie te zien is er een overvloed aan water nodig. De beste periode om naar Covão dos Conchos te wandelen is daarom in de winter of lente. En zelfs dan moet je geluk hebben want er is niet altijd voldoende water. Hopen op regen dus!

Voorbereiding op de wandeling

Een goede uitrusting is aan te raden. De waterval werkt als er een overvloed aan water is en dat betekent in de periode dat er sneeuw ligt of als het net veel geregend heeft. Hierdoor kan het pad erg modderig zijn, bevroren of onder een laag sneeuw liggen. Sommige delen kunnen goed glad zijn, vooral de stukken over de stenen. Zorg voor goede waterdichte wandelschoenen en trek voldoende lagen aan tegen de kou en eventuele neerslag. Laat je hier absoluut niet door afschrikken, want de wandeling is prima af te leggen en echt een aanrader als je in de buurt bent! Vooral de spanning of de waterval werkt of niet 😉


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *