Wandelen of hiken, wat is de beste reistijd?

Seizoens voor- en nadelen op een rij

Ben je van plan om veel van de Nieuw-Zeelandse natuur te aanschouwen door te wandelen of te hiken? Dit betekent dan direct dat het weer een aspect is waar je rekening mee moet houden. De vraag, wat is de best tijd om te gaan wandelen of hiken in Nieuw-Zeeland komt dan ook snel naar boven. In dit artikel wordt ingegaan op de vier seizoenen en de voor- en nadelen wat betreft het hiken.

Is er een beste reistijd?

Nee, gelukkig niet! Alle vier de seizoenen zijn uitermate geschikt om er op uit te gaan. Een persoonlijke voorkeur kan hier uiteraard een rol inspelen want de eigenschappen van de seizoenen zorgen voor verschillende ervaringen, het is dus de vraag aan welke jij de voorkeur geeft. Gebruik dit artikel daarom om jouw beste reistijd te bepalen of bekijk meer informatie over het klimaat.

Hiken in de lente van Nieuw-Zeeland

De lente valt in Nieuw-Zeeland tussen september en november. De seizoenen lopen geleidelijk in elkaar over, hierdoor kan het voor komen dat het lenteweer doorzet tot en met december. De lente is een prachtig seizoen, net uit de winter komt alles weer tot leven terwijl de dagen langer worden en de temperatuur stijgt. Bloemen komen in bloei en lammetjes kleuren de groene heuvels wit.

De gemiddelde temperatuur in de lente ligt tussen de 14 en 18 graden in Auckland waar deze in Christchurch blijft steken tussen de 12 en 17 graden.

Voordelen van hiken in de lente:
– Langer daglicht (zomertijd);
– Unieke flora zoals de alpine flowers komen in bloei tussen oktober en december;
– Beste tijd om wildlife te spotten. Veel jonge dieren zoals zeehonden pups en pinguïn kuikens.

Bereid je goed voor in de lente, het weer kan snel omslaan dus neem voor elk weertypen kleding mee.

Hiken in de zomer van Nieuw-Zeeland

Wat weer betreft is de zomer een betere periode. Van december tot februari is het officieel zomer in Nieuw-Zeeland, het regent veel minder en de temperatuur is aangenaam. Het hele land is in een zomerse stemming doordat het ‘s avonds lekker lang licht blijft (zeker tot een uur of 10 ‘s avonds).

De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt tussen de 19 en 22 graden in Auckland. Christchurch kent, zoals het hele Zuidereiland, een kouder klimaat met in de zomer een gemiddelde temperatuur tussen de 17 en 22 graden.

Voordelen van hiken in de zomer
– Grootse kans op goed weer;
– Vrolijk gestemde locals;
– Warmste periode van het jaar, maar niet drukkend heet.

De zomer is een populaire periode voor veel mensen, ook de lokalen bevolking trekt er zomers op uit. Overdreven druk zal het nooit worden. Kom je liever niemand tegen? Pas je planning hier dan op aan door vroeg te vertrekken of je te laten informeren over rustige gebieden en routes.

Hiken in de herfst van Nieuw-Zeeland

Van maart tot en met mei is het herfst in Nieuw-Zeeland. Volgens veel Nieuw-Zeelanders het ideale moment om op vakantie te gaan in eigen land. Het weer is wat afgekoeld en het landschap verkleurt naar prachtige herfsttinten wat zorgt voor een uniek gezicht.

In Auckland ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 15,5 en 20 graden terwijl Christchurch het moet doen met een gemiddelde temperatuur tussen de 12,5 en 17,5 graden.

Voordelen van hiken in de herfst
– Rustigere periode de kans om andere hikers tegen te komen is kleiner;
– Stabiel weer zonder de zomerse hitte;
– Prachtige herfst kleuren.

Het weer is lastiger te voorspellen, koude ochtenden kunnen prachtige zonnige middagen worden. Kleed je aan in verschillende lagen is het advies!

Hiken in de winter van Nieuw-Zeeland.

De seizoenen zijn precies het tegenovergestelde van hier in Nederland en van juni tot augustus is het dan ook winter in Nieuw-Zeeland. Dit is de meest rustige periode. Helemaal wat hikes of wandelingen betreft. Maar de ervaring die een winter hike geeft is totaal anders. De hike- en wandeltochten zijn goed bereikbaar in de winter, bij hevige sneeuwval is het af te raden om erop uit te gaan. Een mooi voordeel van Nieuw-Zeeland is dat de bossen over het algemeen wintergroen zijn waardoor je niet door een levenloze winter omgeving loopt.

De gemiddelde temperatuur ligt in Auckland tussen de 11 en 15 graden en Christchurch moet het doen met een gemiddelde temperatuur tussen 7 en 12 graden.

Voordelen van hiken in de winter
– Het weer kan verrassend uit de hoek komen, vaak een lekker zonnetje en strak blauwe lucht;
– Door deze rustige periode heb je het ‘alleen op de wereldgevoel’ snel te pakken;
– Het winterseizoen is over het algemeen goedkoper (op de ski resorts na).

In het winterseizoen is plannen cruciaal, net als de juiste equipment. Zorg dat je met een goede uitrusting op pad gaat, let ook op de staat van de wegen. Is alles begaanbaar en wat zijn de verwachtingen?

Wij denken met deze tips een beter beeld te hebben gegeven van de seizoenen in Nieuw-Zeeland en hoe het is om in deze periodes te hiken of te wandelen. En wie weet heeft dit je een beter idee gegeven over jouw ideale reistijd. Let wel op, het gehele jaar door kan het weer verraderlijk blijven en zo omslaan. Houdt hier dus altijd rekening mee. Lees voor meer informatie over veiligheid onze tips over veilig wandelen in Nieuw-Zeeland. Een nog beter beeld vormen over de beste reistijd kan op onze klimaat pagina.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *