De gevaren van lange termijn reizen

Hoe sociale contacten met thuis onbedoeld minder worden

Nu we twee jaar in onze nieuwe reis zitten mogen we best een Mart Smeetsje doen “mogen we dit zeggen, ja dit mogen we zeggen“. En dan wel over wat lange termijn reizen met je sociale contacten doet. We noemen het misschien wat gekscherend de gevaren van lang reizen, dat is misschien wat te ver gezocht maar dat reizen voor een lange periode van invloed is op de sociale contacten die je thuis hebt/had is wat ons betreft een gegeven. De redenen zijn uiteenlopend, dit zien wij gebeuren.

In Nederland verandert nooit iets?

Een veel gebruikt excuus of goedpratertje is dat er in Nederland nooit iets verandert. Alles is nog precies hetzelfde als toen je wegging en je “hebt niets gemist”. In grote lijnen klopt dit, als je door de Nederlandse straten loopt dan blijven de hoofdlijnen hetzelfde, straatnamen worden niet van de ene op de andere dag gewijzigd en ook het straatbeeld of onze taal gaat niet snel veranderen. Zelfs al komt er een nieuwe regering, op straat zie je dit niet direct terug. In dat opzicht mis je niets als je een paar maanden of jaren niet in Nederland komt.

Bij familie en vrienden kan er op een meer individueel niveau in een paar weken al een heleboel veranderen. Van een nieuwe baan of woning tot meer ingrijpende afslagen in het leven. En hoewel dit persoonlijke veranderingen zijn, wil je er voor vrienden en familie wel zijn bij dit soort gebeurtenissen. Daar zijn vrienden nou juist voor. Dus ook al lijkt er in Nederland in zijn geheel niet veel te veranderen, op een individueel niveau verandert er genoeg. En soms is het verdomd lastig om niet steeds het vliegtuig te pakken om bij dergelijke veranderingen aanwezig te zijn. Naast dat het niet mogelijk is lijk je juist minder en minder contact te hebben met het thuisfront.

Steeds minder en minder contact

Er wordt altijd makkelijk over gedacht, je hebt toch Skype en FaceTime dus het is makkelijk om contact te houden. Het is zeker waar dat het makkelijker is dan via de post contact te houden maar zeker als je langere tijd uit Nederland bent verwatert het vaak gewoon een beetje. Hierin speelt mee dat er in “Nederland niet veel verandert” iedereen leeft op ongeveer dezelfde manier als voordat jij ging reizen. Gek genoeg is, als jij in het buitenland zit, het normale Nederlandse leventje minder interessant om over te praten. We krijgen vaak te horen, hier is het goed maar vertel hoe is het met jullie? Enkel eenzijdige verhalen over wat jij meemaakt is ook geen conversatie waar beide partijen voldoening uithalen.

Daarnaast wordt het, voor ons, steeds lastiger om in contact te blijven. Er gebeurt dagelijks zo veel dat we of te moe of te afgeleid zijn om nog te denken aan vragen hoe het in Nederland is. Het gebeurt regelmatig dat er langer dan een week in ons hoofd zit dat we vandaag iemand willen bellen. Of simpelweg een afspraak vergeten omdat er opeens iets anders gebeurd dan gepland. Voor dat kunnen we alleen maar sorry zeggen. We bedoelen het echt goed maar soms lukt het gewoon niet.

De positieve kanten van langdurig reizen

Gelukkig kent langdurig reizen ook positieve kanten op het gebied van sociale contacten. Zo zijn er de mensen die je onderweg tegenkomt, vaak zijn het oppervlakkige gesprekken over het weer, de bezienswaardigheden in de omgeving of de beste surf- of overnachtingsplekken. Maar zoals je ook in Nederland niet bevriend wordt met iedereen die naast je in de trein zit is dat op reis hetzelfde. Af en toe maar kom je mensen tegen waarmee de klik er is. Het mooie is dan wel dat je beide in zo een positieve vibe zit van het reizen dat je op je gelukkigst bent, en je die persoon dus meteen goed leert kennen. We hebben al vaker gehad dat we binnen een paar uur al filosofeerden over het doel van het leven of het bestaan van leven in het heelal. In een sociaal isolement zitten we dus alles behalve, misschien dat het ook daarom lastiger wordt om ook nog eens alle sociale ballen in Nederland omhoog te houden.
Gek genoeg is het met sommige ballen juist makkelijker geworden, en hebben we meer contact dan voordat we op reis gingen. Het kan dus gek lopen als je voor langere tijd gaat reizen.

Sorry als het lijkt dat we niet van je houden

Dat doen we namelijk wel, we weten nog precies wie jullie zijn en wat jullie doen. In ieder geval voor we vertrokken ;). We hopen na onze reis, als we ergens wonen, dat jullie ons nog steeds lief vinden en jullie levens met ons willen delen. Sorry dat we er nu op dit moment niet zijn, we volgen nu even onze droom om straks een nog betere maar vooral gelukkigere vriend te zijn.


«

Comments

 1. Elsbeth
  november 4th

  Wat hebben jullie t weer mooi omschreven. Nu al zin in jullie housewarming;)

  • Dasja
   november 4th

   Thanks Chick! Haha die housewarming laat nog even op zich wachten maar gaat sowieso epic worden 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *