De gevaren van reizen op lange termijn

Hoe sociale contacten met thuis onbedoeld minder worden

Geschreven door: Lars

Nu we twee jaar in onze (nieuwe) reis zitten mogen we best een Mart Smeetsje doen "mogen we dit zeggen, ja dit mogen we zeggen". En dan wel over wat reizen op lange termijn met je sociale contacten doet. We noemen het wat gekscherend, de gevaren van lang reizen. Dat is misschien wat te ver gezocht maar dat reizen voor een lange periode van invloed is op de sociale contacten die je thuis hebt of had is wat ons betreft een gegeven. De redenen zijn uiteenlopend, dit zien we gebeuren.

In Nederland verandert nooit iets?

Een veel gebruikt excuus of goedpratertje is dat er in Nederland nooit iets verandert. Alles is nog precies hetzelfde als toen je wegging en je 'hebt niets gemist'. In grote lijnen klopt dit, als je door de Nederlandse straten loopt dan blijven de belangrijkste punten hetzelfde, straatnamen worden niet van de ene op de andere dag gewijzigd en ook het straatbeeld of onze taal gaat niet snel veranderen. Zelfs al komt er een nieuwe regering, op straat zie je dit niet direct terug. In dat opzicht mis je niets als je een paar maanden of jaren niet in Nederland komt.

Bij familie en vrienden kan er op een meer individueel niveau, in een paar weken, wel veel veranderen. Van een nieuwe baan of woning tot meer ingrijpende afslagen in het leven. En hoewel dit persoonlijke veranderingen zijn, wil je er voor vrienden en familie wel zijn bij dit soort gebeurtenissen. Daar zijn vrienden nou juist voor. Dus ook al lijkt er in Nederland in zijn geheel niet veel te veranderen, op een persoonlijk vlak verandert er genoeg. En soms is het lastig om niet steeds het vliegtuig te pakken om bij dergelijke veranderingen aanwezig te zijn. Naast dat het niet mogelijk is, lijk je juist minder en minder contact te hebben met het thuisfront.

Steeds minder en minder contact

Er wordt altijd makkelijk over gedacht, je hebt toch Skype en FaceTime dus het is makkelijk om contact te houden. Het is zeker waar dat het makkelijker is dan via de post contact te houden. Maar zeker als je langere tijd uit Nederland bent verwatert het vaak gewoon een beetje. Hierin speelt mee dat er in 'Nederland niet veel verandert', iedereen leeft op ongeveer dezelfde manier als voordat je ging reizen. Gek genoeg is, als jij in het buitenland zit, het normale Nederlandse leventje minder interessant om over te praten. We krijgen vaak te horen, hier is het goed maar vertel hoe is het met jullie? Alleen maar eenzijdige verhalen over wat jij meemaakt, is ook geen conversatie waar beide partijen voldoening uithalen.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
    anemptytextlline
  • Dasja geniet van de ondergaande zon
    anemptytextlline
  • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
    anemptytextlline
  • Laugavegur trail voorbereiding
    Goede voorbereiding is key voor de Laugavegur trail
    anemptytextlline
  • oost ijsland hoogtepunten
    Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
    anemptytextlline
  • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
    We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
    anemptytextlline
  • Route met camper door Bardenas Reales
    anemptytextlline
  • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
    anemptytextlline
  • Offroaden
    anemptytextlline
  • Lars en Ninja in Elvas
    anemptytextlline
  • Prima kamp voor een nacht
    anemptytextlline
  • Met de camper in IJsland
    anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Daarnaast wordt het, voor ons, steeds lastiger om in contact te blijven. Er gebeurt dagelijks zo veel dat we of te moe of te afgeleid zijn om nog te denken aan vragen hoe het in Nederland is. Het gebeurt regelmatig dat er langer dan een week in ons hoofd zit dat we vandaag iemand willen bellen. Of simpelweg een afspraak vergeten omdat er opeens iets anders gebeurd dan gepland.

De positieve kanten van langdurig reizen

Gelukkig kent langdurig reizen ook positieve kanten op het gebied van sociale contacten. Zo zijn er de mensen die je onderweg tegenkomt, vaak zijn het oppervlakkige gesprekken over het weer, de bezienswaardigheden in de omgeving of de beste surf- of overnachtingsplekken. Maar zoals je ook in Nederland niet bevriend wordt met iedereen die naast je in de trein zit is dat op reis hetzelfde. Af en toe maar kom je mensen tegen waarmee de klik er is. Het mooie is dan wel dat je beide in zo een positieve vibe zit van het reizen dat je op je gelukkigst bent. En je die persoon meteen goed leert kennen. We hebben regelmatig gehad dat we binnen een paar uur al filosofeerden over het doel van het leven of het bestaan van leven in het heelal. In een sociaal isolement zitten we dus alles behalve, misschien dat het ook daarom lastiger wordt om ook nog eens alle sociale ballen in Nederland omhoog te houden.

Gek genoeg is het met sommige ballen juist makkelijker geworden, en hebben we meer contact dan voordat we op reis gingen. Het kan dus gek lopen als je voor langere tijd gaat reizen.

Sorry als het lijkt dat we niet van je houden 😉

Dat doen we namelijk wel, we weten nog precies wie jullie zijn en wat jullie doen. In ieder geval voor we vertrokken.. We hopen na onze reis, als we ergens wonen, dat jullie ons nog steeds lief vinden en jullie levens met ons willen delen. Sorry dat we er nu op dit moment niet zijn, we volgen nu (even) onze droom om straks een nog betere maar vooral gelukkigere vriend te zijn.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Toffe accessoires voor je camper? Check onze campershop

One comment on “De gevaren van reizen op lange termijn”

  1. Gekkies met jullie sorry! Reken maar van Yes dat die deur plat gelopen wordt, waar dan ook. En tot die tijd, zien we elkaar gewoon overal een beetje <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram