De mooiste pistes van Marokko

Deze onverharde wegen / dirt tracks mag je niet missen

Dagenlang rijden over een onverharde weg. Ongelofelijke uitzichten en landschappen. In contact komen met echte Berber cultuur en nomaden. Reis jij met een 4×4 auto of camper door Marokko, en ben je in voor wat avontuur? Kies dan voor een van de vele pistes die kriskras door het Marokkaanse landschap lopen. Wij zetten hier een paar van de meest indrukwekkende (maar goed begaanbare!) pistes op een rij. Van noord naar zuid.

Béni Snassen Natural Park

In het Noord Oosten van Marokko ligt het nog relatief onontdekte Béni Snassen gebergte. Het natuurpark is voornamelijk gericht op een aantal interessante grotten die te bezichtigen zijn, maar een korte bezichtiging of picknick is hier meer dan voldoende. Rij daarna snel door naar het nog onaangeraakte gedeelte van Béni-Snassen. Een wirwar aan pistes loopt vanaf vlakbij Grottes de Chameau richting Oujda, Zuidoostelijk van het park. Met behulp van verschillende kaarten en apps vonden wij onze weg door dit park. Het gebergte is, vanaf Berkane, in een dag te doorkruisen over pistes. Maar wees niet bang om je tijd te nemen om te genieten van de uitzichten en soms toch te besluiten om een andere afslag te proberen als de weg onbegaanbaar lijkt te zijn.

De coördinaten van het startpunt van de piste: 34.847210, -2.359131Alles over autorijden in Marokko

Het Midden-Atlasgebergte

Ingesloten tussen het Rifgebergte in het noorden en het Hoge-Atlasgebergte ten zuiden, ligt het indrukwekkende en goed begaanbare Midden-Atlasgebergte. Zoals in de meeste gebergtes in Marokko, worden de pistes vooral gebruikt voor normaal woon- en werkverkeer van lokale berbers en nomaden. Het Midden-Atlas doorkruisen met pistes kan dus op tal van manieren. Jouw route is afhankelijk van je begin- en eindpunt en van de tijd van het jaar (in verband met het weer).

De coördinaten van het startpunt van de piste: 33.061096, -5.411152. Wees goed voorbereid en check het weer regelmatig. Wij kwamen vast te zitten in een dal wat door gesmolten sneeuw veranderd was in een grote modderpoel. Let extra op: ‘P’ wegen zijn in Marokko vaak onverhard en bij slecht weer onbegaanbaar, zelfs met een 4×4.

Van de Dades Gorge naar de Todra Gorge door een rivierbedding

Zuidelijk van het Hoge-Atlasgebergte, vind je een aantal indrukwekkende gorges. Zij vormen de overgang van gebergte naar de woestijn. De Dades Gorges is een van de meest bekende gorges. Na een mooie toeristische route door deze gorge, kan je ervoor kiezen om over een uitdagende piste naar de volgende gorge te rijden: de Todra Gorge. Deze weg leid je door rivierbeddingen, over kale prachtige bergen en langs een aantal nomaden families. Een moeilijke route. De route kost ongeveer een dag en is ondanks het ruige terrein toch goed te doen. Hij wordt met goed weer zelfs door 2WD auto’s succesvol afgelegd!

De coördinaten van het startpunt van de piste: Todra zijde 31.688240, -5.537242 | Dades zijde 31.718600, -5.802540. De Todra Gorge is minder bekend dan de Dades Gorge, maar niet minder indrukwekkend. In deze gorge is een actieve klimcommunity aanwezig. Meer informatie lees je in het blog; Klimmen in de Todra Gorge.

Op een piste door de woestijn

In het zuiden van Marokko vind je het plaatsje M’Hamid. Deze plaats is een bekende uitvalsbasis voor camel en 4×4 tours naar de verschillende duingebieden in de Sahara. De indrukwekkende duinen kunnen, off-piste, door goed uitgeruste overlanders ook zelfstandig bereikt worden. Maar net iets noordelijk bij het plaatsje Tagounite vind je een piste die beter begaanbaar is, en een “doorgaande weg” biedt richting het westen. Door het niemandsland van de steenachtige woestijn, loopt een dirt track van circa 160 kilometer lang. Hier kun je dagen achtereen op een rustig tempo doorheen rijden, zonder iemand tegen te komen en dat terwijl je op elke willekeurige plek jouw kamp voor de nacht kan opzetten.

De coördinaten van het startpunt van de piste: 29.990805, -5.586336. De piste loopt vanaf daar richting het westen. De route wijst zichzelf, en waar meerdere richtingen gekozen kunnen worden, komen die vaak uiteindelijk weer bij elkaar. Lees dit blog voor een uitgebreide beschrijving van de route.

Anniek en Mattias van Welivealittle reizen met een zelfgebouwd geel 4×4 busje naar de grensgebieden van Europa. Landen als Marokko, Albanië, Turkije, Georgië, Armenië en Rusland liggen dichtbij Nederland maar voelen als een heel andere wereld. Wij hebben ze gevraagd hun reisavonturen en ervaringen met ons te delen. Voor een dagelijkse portie @Welivealittle avonturen volg je ze op Instagram.”


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *