De Reykjanes Peninsula

Het meest bezochte schiereiland van IJsland, met een reden

Reykjanes is om meerdere redenen het meest bezochte schiereiland en misschien zelfs het meest bezochte stukje IJsland. De eerste reden is dat het internationale vliegveld hier gelegen is. Iedereen die per vliegtuig naar IJsland komt, brengt automatisch een bezoek aan dit geothermisch wonder waar meer vuurtorens te vinden zijn dan dorpen. De rest van de bezoekers wordt aangetrokken door de Blue Lagoon, dé toeristische attractie van IJsland. Maar ook voor natuur en gruwelijke landschappen zit je hier goed.

Blue Lagoon

Dé attractie op IJsland, een enorm thermal bad dat verhit wordt met natuurlijk water. De entreeprijs is te vergelijken met een pretpark; vanaf 5.090 kr. (€40,-). Het bad dankt zijn naam aan het lichtblauwe water en is voor veel mensen een absolute must om te bezoeken. De klei van de bodem schijnt een ultiem gezichtsmasker te zijn, je stapt dus met een babyzacht huidje weer naar buiten. Geen zin om €40,- te betalen om vervolgens tussen honderden mensen te zitten? Het thermal bad bij Myvátn is een goedkoper en rustiger alternatief (á €30,-). Het kent een vergelijkbare opzet en ook het kenmerkende blauwe water.

Geothermisch gebied Krisuvik

IJsland kent een aantal plekken waar de geothermische activiteit nog beter zichtbaar is. Het land is er rood, stoom komt uit elke kier en modder borrelt er hevig. Op Reykjanes is dit Krisuvik. Een wandelpad, voor een groot deel bestaande uit vlonders, loopt door het gebied van een paar honderd vierkante meter. Als je de 42 rijdt, verwacht je niet opeens zo een dergelijk landschap. Tuurlijk, de stoomwolken geven de geothermische activiteit weer maar het Krisuvik komt dichter in de buurt van Mars dan iets wat wij gewend zijn op onze eigen planeet. Stroompjes met paarse slib, grijs bubbelend modder en oranje, rode heuvels waar stoom op de gekste plekken uit komt zetten, sieren dit stuk land.

Gekleurde vuurtorens

De Reykjanes Peninsula staat bekend om zijn hoeveelheid vuurtorens, nergens anders op IJsland kom je er zo veel tegen. Op Reykjanes zijn er zelfs meer vuurtorens dan er dorpen zijn. En het mooie aan de IJslandse vuurtorens; ze zijn fel gekleurd. Vaak oranje, maar ook geel of rood. De klassieke hoge witte ronde torens met rode strepen zijn er niet te vinden. Vaak zijn de vuurtorens maar een paar meter hoog, vierkant en dus felgekleurd. De reden hiervan is ons niet helemaal duidelijk, maar fotogeniek zijn deze vuurtorens zeker. Zoek de kust op en laat je verrassen door de vuurtorens van IJsland.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *