Een dringend verzoek aan de gepensioneerde camperaars

Willen jullie a.u.b. stoppen met het vervuilen van (andermans) land?

Ja we scheren in dit blog alle oudere, gepensioneerde camperaars over één kam. Vertoon jij, of vertoont u, dit gedrag niet dan hierbij onze excuses. Maar dit moet van ons hart, want wat we zien gebeuren is zorgwekkend! In het geval dat je dit gedrag niet vertoont dan kan je ons helpen dit ongewenste gedrag uit de wereld te helpen.

Het is opvallend om te zien hoe onze generaties verschillen wat opvattingen betreft rondom afval, watergebruik en vooral het lozen van (chemische) toiletten. Er wordt vaak gezegd dat de jeugd van tegenwoordig zo slecht is, maar wat wij de ouderen zien doen shockeert ons vaker. Grof gezegd kunnen we over een aantal jaren aan jullie terugdenken als de generatie die de wereld heeft opgebouwd, om hem vervolgens eigenhandig weer af te breken. En dat vooral uit luiheid.

(Chemische) toiletten legen in de natuur of rioolputten

Hoeveel mensen het ook doen, of waar het riool van de camping ook uitkomt het is goor, niet oké, vervuilend en nog zo veel meer om je (chemisch) toilet te legen in de natuur of zo maar in een rioolput. Argumentatie als dit gaat gewoon echt niet op:

wij gebruiken geen chemicaliën, en aangezien dit toch een soort stortplek is gooi ik het er net als iedereen wel gewoon bij. Het riool van de camping komt toch ook op zo een plek uit”.

Wat er ondertussen gebeurt is dat iedereen van jullie generatie zo begint te denken, er een poel van uitwerpselen ligt welke het grondwater van de lokale bevolking begint te vervuilen. Om nog maar even niet over die onmogelijke stank te beginnen. En ja, misschien heb je gelijk wat die camping betreft. Maar dan is het tenminste nog de verantwoordelijkheid van de lokale bevolking. Nu worden ze opgezadeld met een probleem waarvan jij denkt dat hij wel oké is.
Ook zijn we deze argumentatie tegengekomen voor het dumpen van het toilet in een rioolput.

Met zoveel campers zou de gemeente of het stadsbestuur toch gewoon een campingplaats moeten bouwen. Met een plek voor water en het lozen van een chemisch toilet. Nu gooi ik hem gewoon in een rioolput”.

Jij bent te gast, niemand heeft gevraagd om met tientallen campers die kant op te komen. Hoe zou je het vinden als er bij jou voor de deur opeens vijftien campers staan die allemaal hun chemisch toilet in en naast een opengetrokken putdeksel gooien?

Dus: Rij a.u.b. gewoon naar een camping of camperplek met dumpfaciliteiten. Betaal een paar euro en verstoor de natuur en het lokale leven niet!

PS. Ja, helaas zijn dit echte quotes.

(Wild)kamperen zonder de lokale bevolking te laten profiteren

Het lijkt steeds populairder te worden, wildkamperen maar het dan laten lijken alsof je op een camping staat. Begrijp ons niet verkeerd, ook wij staan graag wild. Maar een heel terras afzetten met stenen of flessen water, extra tenten voor geen idee wat en windschermen opbouwen om vervolgens weken of maanden te blijven staan, dat gaat wel erg ver. Waarom kan het niet gewoon klein gehouden worden? Waarom moet er zo lang op één plek gestaan worden zonder dat een lokale camping daarvan mag profiteren? Was een camper nou juist niet voor meer zien en doen?
We zien het door heel Europa, maar ook in Marokko. Ouderen die zo min mogelijk met de lokale bevolking in contact komen. Als je wildkampeert zou je zeggen dat je geld bespaart wat vervolgens lokaal kan worden uitgegeven, in een café of restaurant of bij lokale verkopers. Dit gebeurt helaas maar zelden, alles wordt massaal ingekocht bij een budget supermarkt om vervolgens zo min mogelijk geld uit te geven. Terwijl je juist de lokale bevolking aan je kant moet hebben, anders krijg je zoiets als in Murcia, Spanje waar nergens meer wild gekampeerd mag worden. Als de lokale bevolking niet profiteert gaan ze klagen en dat resulteert in doei campers.

Dus: Maak gebruik van lokale initiatieven (campings) als je voor een langere periode wilt blijven staan. Wil je dan toch wildkamperen, hou het klein en nederig en zorg dat je een eurootje uitgeeft bij de lokale bevolking.

Waterputten leeg trekken zodat je kunt douchen

Dit is in Europa misschien minder relevant, maar in Marokko is het aan de orde van de dag. Grondwater is schaars en lastig aan te vullen. Hier zuinig mee omspringen lijkt niet bij iedereen prioriteit te hebben. Hoewel er putten zijn van 200 meter diep, er in sommige gebieden al jaren geen regen is gevallen lijkt menig camperaar van de oudere generatie zich nergens druk om te maken. Campers worden vrolijk gewassen en een lekkere douche moet elke dag kunnen. Dat er water is, wil niet zeggen dat het op moet. Er zijn al hele gebieden in Marokko te vinden die jaren geleden nog een oase van groen waren, maar nu meer op een woestijn lijken omdat het water er verdwenen is. Wil jij het op je geweten hebben dat de volgende vallei ook droog komt te staan?

Dus: Ga zorgvuldig om met water, denk na over wat de bron is en hoeveel water de lokale bevolking heeft. Vraag je dan nog eens twee keer af of je echt elke dag moet douchen en of de camper echt gewassen moet worden.

Eerlijk is eerlijk, de grote groep gepensioneerde camperaars gedraagt zich gelukkig wel netjes. We hopen dan ook dat zij het eens zijn met onze punten en net als ons hopen dat de kleine groep die dit gedrag wel vertoont er mee op houdt. Want deze verpest het voor iedereen die met een camper op reis is. En daar vragen wij aandacht voor. Onder een zo breed mogelijke groep, alle gepensioneerde camperaars.


«

Comments

 1. Herkenbaar stuk om te lezen.
  Misschien moet je deze tekst in het Duits vertalen, wij hebben dit zeker ook ervaren en dat waren over het algemeen Duitse camperaars. Heel frustrerend!

  • Lars
   april 17th

   Haha we gaan het overwegen! Zo goor dat het blijft gebeuren..

 2. Chamina
  februari 2nd

  Hey! Wat een gave en eerlijke site hebben jullie!
  Wij reizen nu ongeveer een maandje door zuid Europa en vooral het stukje over de gepensioneerde camperaars.. i feel you!

  geniet ervan!

  • Lars
   februari 5th

   DANK!

   Laten we hopen het met de jaren verbeterd. Maar of dat op tijd is..
   Hopelijk hebben jullie nog even de tijd, er is zo veel gaafs te zien daar!!

 3. Goed verhaal. Het is werkelijk dieptriest. Soms geneer je je om camperaar te zijn. Zeker de gratis plaatsen is een poel van ergenis, waar wij zeker niet meer bij gaan staan, omdat wij voor ons plezier weg zijn en ons niet willen ergeren aan dit soort van misbruiken. Jammer, maar ze zijn zo dom dat ze niet door hebben dat ze hun eigen ruiten ingooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *