Duurzaam op vakantie? Dat doe je zo

Op reis met de minimale impact op het milieu

Geschreven door: Gast

Gastartikel - Mensen worden zich steeds bewuster van hun impact op het milieu. Letten op je water en energieverbruik zijn twee zaken die je thuis kunt doen, maar er is nog een andere activiteit die een grote impact heeft op je ecologische voetafdruk: reizen.

Reizen is wat ons (hopelijk minimaal) een keer per jaar uit de dagelijkse sleur trekt door het reizen naar een plek waar je je kunt ontspannen. Je reis schrappen om milieuvriendelijk te zijn, is misschien een te grote opoffering. Maar wist je dat er een hoop manieren zijn om iets duurzamer bezig te zijn naar en tijdens de vakantie?

Controleer thuisfront

Eigenlijk begint het allemaal met het thuisfront. Hoe laat je dit achter? Tijdens jouw afwezigheid, wordt er zeer waarschijnlijk namelijk alsnog meer energie dan nodig verbruikt. Helemaal als je in de winterperiode op pad gaat en de kachel laat branden. Zorg er dus voor dat je de temperatuur op zo'n vijftien graden zet als je in de koude periodes van het jaar op pad gaat. Zo zorg je ervoor dat leidingen niet kunnen bevriezen, maar dat er ook niet heel veel gas wordt verbruikt in huis. Het hoeft niet heel warm te zijn als je er toch niet bent. Heb je een huisdier? Zorg er dan wel voor dat deze het comfortabel kan hebben. Denk naast gasverbruik ook aan het stroomverbruik in huis. Dat kan door zo veel mogelijk stekkers uit het stopcontact te halen en lampen niet te laten branden. Staan apparaten uit, maar zit de stekker wel in het stopcontact? Dan vindt er sluipverbruik plaats; dat betekent dat er alsnog stroom 'lekt'. Zonde dus. Vooral apparaten als de koelkast en de vriezer slurpen veel energie. Haal deze leeg en haal de stekkers uit het stopcontact. Kies je daarnaast ook nog eens voor een groen energiecontract? Dan ben je nog iets beter bezig. En dat het hele jaar door. Zo'n contract hoeft niet duur te zijn; met een energievergelijker vind je voordelige contracten met groene energie.

Accommodatie

De accommodatie waar je je vakantie doorbrengt heeft een grote invloed op hoe duurzaam je reis is. Kamperen in een tent is vanzelfsprekend de meest milieuvriendelijke optie; je verbruikt hier weinig energie. Hotels zijn zich al iets bewuster van hun impact, maar vaak staat de airconditioning standaard aan. Verblijf je in een hotel? Vermijd het gebruik van de airco dan zo veel mogelijk. Hou rekening met hoe je het koel houdt in de kamer (door je raam open te zetten 's nachts en overdag de gordijnen te sluiten zodat zon niet binnenkomt). Verder geldt ook hoe luxueuzer de accommodatie, hoe groter de impact op het milieu vaak is. Zo'n zwembad en sauna zorgen bijvoorbeeld voor een flink hoger energieverbruik.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
    anemptytextlline
  • Met de camper door het Rifgebergte
    anemptytextlline
  • High five pik!
    anemptytextlline
  • DCIM105GOPROG0304146.
    anemptytextlline
  • De laatste overgebleven boog op Legzira beach
    anemptytextlline
  • reizen met dasja
    Dasja aan het onderhandelen
    anemptytextlline
  • Relaxen in Hveragerdi hot water stream
    anemptytextlline
  • Lars kijkt uit over Mývatn
    anemptytextlline
  • Onder de indruk bij Hverarönd IJsland
    anemptytextlline
  • Door de Hoge-Atlas met de camper
    anemptytextlline
  • Surfen viana do castelo
    anemptytextlline
  • Met onze eigen tent overnachten in de Sahara
    anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Vermijd all-inclusive

All-inclusivevakantie lekker makkelijk en goedkoop? Ja, je hebt er vaak onbeperkt te eten en te drinken voor een vaste prijs. Maar all-inclusive heeft ook nadelen. Zo is er vaak sprake van veel overconsumptie en verspilling. Heel wat toeristen leggen immers hun bord goed vol, gezien het toch in de prijs inbegrepen is. Waarna een groot deel in de prullenbak verdwijnt. Evenals het voedsel dat het restaurant moet weggooien omdat het over is. Kies je voor een verblijf zonder ontbijt, lunch, diner en drank? Dan ontdek je veel meer van de omgeving en spreek je restauranteigenaren die je anders zou mislopen. Het is toch veel gezelliger en interessanter om verschillende plekken te ontdekken?

Activiteiten op vakantie

Hoe minder je doet op je vakantie, hoe milieuvriendelijker? Nou ja, deels. Dat is afhankelijk van de activiteiten die je anders uitvoert. Ga je voor een jeepsafari of een snorkelexcursie dan is dat meer belastend voor het milieu dan gewoon luieren aan het zwembad - al zorgt dat zwembad ook voor energieverbruik. Door snorkelen wordt koraal belast, toerisme is ook zeker een van de oorzaken van verdwijnen of beschadigen van koraal op sommige locaties. Wat kun je dan wel doen? Activiteiten zoals wandelen, zwemmen, mountainbiken en fietsen, die geven nauwelijks een impact.

Afstand locatie én manier van reizen

Een strandvakantie in Thailand (of backpacktrip) heeft een grotere impact dan een vakantie aan de Nederlandse kust. Het verschil? De afstand en de manier waarop je erheen reist. Vliegtuigreizen behoren tot de meest milieuonvriendelijke manieren van reizen. Net als cruises. Overweeg dan ook een dichtbij-vakantie. Lukt dit niet, dan heb je altijd de mogelijk om een CO2-compensatie te betalen die rechtstreeks gaat naar het planten van bossen.ΠDaarvoor kun je een beroep doen op Trees for all.

Sommige souvenirs niet kopen

In sommige landen vind je nog souvenirs die gemaakt zijn van wilde dieren en planten. Deze kun je beter daar laten. Ook al is het in het land zelf soms gewoon legaal om deze te verkopen.. je krijgt ze de grens vaak toch niet over. Dit omdat het verboden is om bedreigde dier- en plantensoorten in te voeren in Nederland. En terecht. Denk daarbij aan ivoren spullen, koraal en artikelen van schildpadschild of van slangenleer. Wil je hier meer over weten? Lees dan over CITES.

Bereken je voetafdruk

Ben je benieuwd naar de ecologische voetafdruk van jouw reis? Op de website vakantievoetafdruk.nl kun je aan de hand van vijf stappen de impact van jouw reis berekenen. Zo kun je overwegen om voor een bepaalde reis te gaan, of juist niet.

Geschreven door:
Gast
Dit is een gastartikel aangeleverd door een externe (commerciële) partij. Heb je ook interesse om een gastartikel te plaatsen op reizenin.net? Neem dan contact met ons op.

Toffe accessoires voor je camper? Check onze campershop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram