Duurzaam reizen in Marokko met een camper

Tips om zelf bij te dragen aan duurzaam reizen

Veel mensen reizen rond om de mooie natuur van verschillende landen te bekijken. In Marokko zijn prachtige stranden, bergen en woestijnen te vinden. Helaas heeft het reizen direct en indirecte invloed op de klimaatverandering en de vervuiling van de aarde. Het is aan ons als reizigers om de mooie plekken onaangetast achter te laten. Soms is dit lastig, maar vaak ook heel simpel. Hier een aantal tips om duurzaam door Marokko te reizen in een camper.

Het afvalprobleem van Marokko

In Marokko zijn bijna geen vuilnisophaaldiensten. Het afval dat er is wordt op een plek buiten het dorp of stad onzorgvuldig verbrand. De stoffen die vrijkomen bij het verbranden van bijvoorbeeld plastic zijn schadelijk voor de bevolking. Veel afval brandt niet goed en blijft liggen waardoor honden, katten, geiten en vogels zich voeden met eetbare troep dat omringd is door schadelijke producten. Doordat er geen afvalverwerkingsbedrijf is, zijn er weinig openbare prullenbakken. Daarom is het vaak lastig om een prullenbak te vinden om je eigen afval uit de camper weg te gooien. Als je goed zoekt zijn er gelukkig altijd wel prullenbakken te vinden. Op toeristische plekken staat vaak een afvalbak en op de meeste tankstations ook. Bovendien kan je altijd je afval op een camping kwijt. Het nadeel is alleen dat je nooit weet waar deze afvalbakken worden geleegd.

Pak het probleem aan: Van al het zwerfvuil in Marokko kan je erg moedeloos worden. Maar het helpt echt om afval op te ruimen, elk stukje afval dat jij opraapt helpt. Je bent niet de enige, veel reizigers helpen een handje mee. Let er wel op of er een afvalbak in de buurt is, anders rij je straks dagenlang met afval in de camper!

Vermijdt afval

Doordat het verwerken van het afval een groot probleem is, is het belangrijk voor een duurzame reis om zo min mogelijk afval te creëren. Plastic is lastig te verwerken, probeer daarom zo min mogelijk plastic te gebruiken. Dit is lastig. Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld plastic flessen mineraalwater omdat veel Europeanen ziek worden van het Marokkaanse kraanwater. Een goede oplossing is om een waterfilter mee te nemen. Het is mogelijk al het water te filteren dat in de watertank van de camper gaat. Daarnaast zijn er ook waterfilters te koop die kleine hoeveelheden filteren die je kunt drinken.

Tip: Scheid je groenafval. Er zijn enorm veel kuddes met geiten en schapen in Marokko. Ze eten alles, dus als je in de buurt van een schaapkudde kampeert kan je je groenafval buiten neerleggen.

Weet wat je eet

Marokko is een perfect land om heerlijk te eten. Er zijn enorm veel markten (souks) waar je eten kan kopen. Op deze souks kan je lokale seizoenproducten vinden, vaak zelfs verpakkingsvrij. Het is belangrijk om lokaal te eten omdat er hierdoor een hoop minder vervuiling is door het vervoer van de producten. Veel steden en dorpen hebben hun eigen specialiteiten, vraag gerust rond. Als je met de camper bij de kust staat, weten vissers altijd de weg naar jou te vinden. Deze lokale vis is heerlijk vers en heeft minder milieu impact dan zijn vrienden in de supermarkt.

Neem je eigen tas mee: Op markten, maar ook de kleine winkeltjes en supermarkten wordt alles vaak snel in een plastictasje of de betere katoenen versie gestopt. Net als in Nederland geldt dus, neem je eigen boodschappentas mee en voorkom onnodig gebruik van plastic.

Gebruik goede producten

Het leven in een (kleine) camper speelt zich grotendeels buiten af. Veel water dat gebruikt wordt rondom de camper komt op een of andere manier in de natuur terecht. Het afwaswater wordt in de bosjes gegooid en er wordt buiten gedoucht. Het is daarom belangrijk om producten te gebruiken die niet schadelijk zijn. Wij gebruiken schoonmaakproducten van het Nederlandse bedrijf Marcel’s Greensoap en shampoo van Dr. Bronner. De producten ruiken heerlijk en zijn niet schadelijk voor de omgeving.
Probeer daarnaast ook een goed wasmiddel te vinden. Wij hebben op een camping gezien dat de afvoer van de wasmachine naar buiten liep. Het water van de wasmachine liep via een bloemenperk de rivier in. Wasmiddel ruikt lekker, maar is zeker niet onschadelijk voor de plaatselijke flora en fauna!

Heb jij tips?

Duurzaam reizen in Marokko kan als een deceptie voelen. Om je heen zie je overal zwerfvuil en viezigheid. De Marokkaanse koning heeft plannen om een beter afvalverwerking systeem op te zetten. Hopelijk gaat dit snel gebeuren, want die viezigheid overal is soms best pijnlijk. Gelukkig heeft Marokko ook veel duurzame inspiratie te bieden zoals de lokale verse producten. Duurzaam reizen kan lastig zijn, maar hopelijk helpen deze tips jou een beetje op weg! Wij zouden graag nog duurzamer willen reizen, dus laat een reactie achter met jouw duurzame reistips.

Anniek en Mattias van Welivealittle reizen met een zelfgebouwd geel 4×4 busje naar de grensgebieden van Europa. Landen als Marokko, Albanië, Turkije, Georgië, Armenië en Rusland liggen dichtbij Nederland maar voelen als een heel andere wereld. Wij hebben ze gevraagd hun reisavonturen en ervaringen met ons te delen. Voor een dagelijkse portie @Welivealittle avonturen volg je ze op Instagram.”


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *