East-Coast en Taupo

De East-Coast wordt door veel mensen overgeslagen. Er zou niet veel te zien zijn en de Maori’s zijn hier sterk vertegenwoordigd. Sommige delen worden ook aangegeven als ‘Maori Country’. Wij hadden voldoende tijd en hebben daarom besloten om na de Coromandel en Mount Maunganui een roadtrip binnen onze roadtrip te doen. De route van een goede 400km, over ‘snelweg’ 35, langs de kust brengt ons langs het meest oostelijke punt van Nieuw-Zeeland.

East-Coast

Waar de oost kust van Nieuw-Zeeland normaal gesproken relatief ‘rustig’ is, is dit nu toch wel even anders. Het is een stuk ruiger als bijvoorbeeld de Bay of Plenty, maar dat maakt het niet minder mooi. Doordat er veel Maori wonen merk je dat er meer armoede in dit gebied is. Aan vriendelijkheid wordt echter niet ingeleverd. Nieuw-Zeelanders (en ook Maori) helpen en vertellen graag!
Veel andere toeristen/backpackers komen we tijdens deze roadtrip niet tegen, een ideaal gebied om echt kennis te maken met de locals en hun cultuur dus!

Op het meest oostelijke punt van Nieuw-Zeeland staat een kenmerkende vuurtoren op een heuvel. Na een korte klim zorgt dit voor mooie uitzichten over de kustlijn, maar ook het eilandje waar de vuurtoren eerst op stond. Een prachtig verhaal met meerdere zinkende schepen heeft er echter voor gezorgd dat deze nu op het vaste land staat.

De oostkust van Nieuw-Zeeland is het eerste stukje ‘vaste land’ dat elke ochtend wordt belicht door de zon. Dit maakt dan ook dat Gisborne de eerste stad is die elke dag weer de eerste zonnestralen mag begroeten. En daar zijn ze trots op ook! Zelf ook de eerste zonnestralen zien? Bekijk hier de zonsopkomst tijden. Ben je hier rond oud en nieuw? Elk nieuw jaar schijnen er honderden mensen zich te verzamelen om de eerste zon van het jaar op te zien komen.

Vanuit Gisborne vertrekken we richting Taupo, maar doen dit via het Te Urewera National Park. We staan op een gratis camping aan het Waikaremoana Lake en nog specifieker aan Rosie’s Bay. Met mooie wandelingen een goede uitvalsbasis om de natuur van Nieuw-Zeeland te bewonderen. Mocht je een snorkelset mee hebben duik dan ook zeker het Waikaremoana Lake in! Het heldere water geeft een surrealistisch beeld wat het trotseren van het koude water meer dan de moeite waard maakt.

Bekijk de foto’s die horen bij dit verhaal hier via Pintrest.

  • Uitzicht op Mt. Doom
  • De mist trekt op bov
  • Een krater in het Cr
  • Stoom komt de grond
  • Een kleine strook wa
  • Uitzicht over het Wa
Follow Me on Pinterest

Lake Taupo

Lake Taupo is het grootste meer van Nieuw-Zeeland, het voedt dan ook de langste rivier van het land; de Waikato River. Door de ligging van Lake Taupo, en het gelijknamige stadje Taupo, kom je er bijna altijd langs. En dat is heel zo vervelend nog niet, Taupo is een ideale uitvalsbasis om enkele leuke activiteiten te ondernemen en natuurschoon te bezichtigen. Wij overnachten tussen de Huka Falls en Taupo, langs de Waikato River, op een gratis DOC camping. De Huka Falls is een waterval, maar anders dan andere. Er stroomt een stortvloed aan water door een kleine doorgang, waardoor het daadwerkelijk hoogteverschil minimaal lijkt. Maar de kracht is enorm.

Craters of the Moon

Craters of the Moon is een park waar de geothermische natuur van Nieuw-Zeeland naar voren komt. Voor $8,- gaan we naar binnen voor een inkijk in dit niet alledaagse fenomeen. Toegegeven het is geen extreem “WOW” effect, maar de wandeling en informatie is goed en zijn geld waard. Er zijn verschillende mudpools, craters en de geur is kenmerkend. Bekijk de foto’s voor een betere indruk van dit park!

Zelf het geothermische van Nieuw-Zeeland ervaren? Ook dat kan in Taupo! Een hotspring in het Spa Thermal park komt uit in de Waikato River en biedt hierdoor zowel verkoeling als verwarming.

Vanaf Taupo heb je met helder weer prachtige uitzichten op Mount Doom (uit Lord of the Rings), dag trips e.d. zijn dan ook makkelijk te regelen in de stad. Wij bewaren deze nog even voor het einde, als we weer langs Taupo omhoog gaan. Doordat Taupo door veel toeristen wordt aangedaan zijn er veel attracties als SkyDiven, zeilen, golfen maar ook prachtige wandel en fietsroutes en kan je in de buurt prima vissen!


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *