Moet je egoïstisch zijn om te reizen? Misschien wel..

De term egoïsme wordt niet snel aan rondreizen gekoppeld

Dat wij reizen tof vinden is wel duidelijk. Anders zouden we het nooit zo lang volhouden. Maar er is ook een misschien wat duistere kant aan reizen. Vind je het al spannend worden? Het is niet zo dat wij allemaal schimmige dingen doen in afgelegen straatjes, maar er komt het nodige egoïsme kijken bij reizen voor onbepaalde tijd. Natuurlijk is een beetje egoïsme best gezond maar wanneer wordt het te veel? Eén ding is in ieder geval zeker, je moet meer dan een beetje egoïstisch zijn om te reizen. Waarom wij dit vinden? Lees snel verder.

Iedereen achter laten voor jouw droomreis

De eerste grote stap die je zet om op een lange reis te gaan kan voor veel mensen direct een afknapper zijn. Je laat je vertrouwde omgeving en je vrienden en familie achter voor een lange periode of zelfs voor een onbepaalde tijd. En dat kan best lastig zijn. Is jouw droom het waard om het dagelijkse leven van je familie en vrienden te missen? Ga je echt je neefje of nichtje voor een paar jaar niet zien of blijf je weg bij de bruiloft of bevalling van je vrienden? Zoals je begrijpt er zijn veel belangrijke momenten in de levens van andere die je graag met ze wilt delen. Maar juist dat, het vast zitten in het dagelijkse leven en de levens van andere, moet worden doorbroken om voor jouw droom te gaan. Jouw reis, jouw avontuur.

Vasthouden aan jouw droom

Als je voor je droom gaat, wat voor een droom dat ook is, moet alles wijken om die ook echt te verwezenlijken. Bij een droomreis is het handig om alles eerst concreet te maken. Waar ga je heen, hoe ga je rondreizen, voor hoelang wil je wegblijven en hoeveel geld heb je nodig? Als je dat weet kan je een reisbudget opstellen. Dan is het zaak om die begroting kloppend te krijgen en het beoogde spaarbedrag binnen te halen. Nee zeggen tegen uitjes met vrienden en familie, minder uitgaan en alles wat nodig is om te sparen voor je reis. Uiteindelijk zal je alle zekerheden, of een deel, gaan opzeggen. Dag baas, tot ooit. Doei fijn huis en al die leuke meubeltjes.

Met niemand rekening houden

Zoals je doorhebt ben je tijdens de voorbereiding al veel met jezelf en jouw droomreis bezig. Maar ook daarna hou je vaak rekening met niemand. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en kan je plan zo nu en dan wijzigen. Toch ga je de route naar Marokko niet opeens afbreken om met iemand die je net hebt leren kennen richting IJsland te gaan. De wegen scheiden, mensen komen en mensen gaan. Idem voor het achterlaten van locals. Op een gegeven moment ga je door, terwijl zij achterblijven in dat leuke stadje.

Drie belangrijke speerpunten die lastig kunnen zijn tijdens je reis. Ben je egoïstisch of moet je egoïstisch zijn om jouw droomreis ook echt uit te voeren? Misschien een beetje of is doorzettingsvermogen een veel betere term? Wat vind jij? We lezen het graag terug in de comments.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *