Van Evora naar Lissabon

Tussendoor genieten in de natuur

Misschien komt het omdat er bezoek is of omdat we veel meer zien en doen dan de afgelopen twee weken maar de dagen schieten voorbij. In de week die we hebben om van Faro naar Lissabon te reizen zijn we beland in Evora. Een studentenstad met een middeleeuws (en gedeeltelijk Romeins) stadscentrum. Aangezien de parkeerplaatsen niet uitnodigend zijn om hier de nacht door te brengen, rijden we in het donker richting Barragem Pego do Altar, een stuwmeer. Relaxen in de natuur voor de hectiek van Lissabon wordt opgezocht.

Evora en de Chapel of Bones

Het bezoek aan Evora is de moeite waard, waar de Chapel of Bones ons vooral naar Evora heeft gelokt, maakt de rest van de stad een sfeervolle indruk. Mooi om te zien welke invloed een universiteit op een stad kan hebben. Van gezellige parken tot kleine straatjes met barretjes. Enkele gebouwen springen eruit, waaronder een oude Romeinse tempel en aquaduct. De Chapel of Bones zit in een nieuwe kerk die sfeerloos aanvoelt. Na het kopen van een kaartje (a €2,- p.p.) worden we eerst de kant van het museum opgestuurd. Ook dit is gloednieuw. Veel indruk maakt het helaas niet op ons, dus snel door naar de kapel. Met hoge verwachtingen lopen we door de deur waarboven de leus “We bones that are here, we are waiting for yours” is te lezen. Stiekem hoopten we op meer, iets vergelijkbaars met de catacombs in Parijs, de ruimte is niet heel groot. Hoewel er toch botten en schedels van een geschatte 5.000 mensen zijn gebruikt. Wat vooral verbazing oproept, is dat deze lugubere kamer werd gebruikt als meditatie en gebedsruimte. Doe ons toch maar een met goud versierde kapel..
Na de straatjes door te zwerven en de meeste hoogtepunten van Evora te hebben gezien besluiten we op de terugweg dat we hier niet willen overnachten. De parkeerplaats is druk, vies en roept geen vakantiegevoel op. We stellen ons op als reisgids en rijden door naar Barragem Pego do Altar. Een stuwmeer weggestopt tussen de bossen. Het is er heerlijk rustig en we vinden een plek achteraf, weg bij de andere campers. De plek om een dagje niks te doen en lekker te eten.

Voor de tweede keer naar Lissabon

Dit keer staat vooral de stad centraal, in plaats van het feest op het plein tijdens Oud & Nieuw. Geen dure stadscamping maar een parkeerplaats aan de rand van de stad. Meer geluidsoverlast maar dichtbij een aantal hoogtepunten van Lissabon; in de wijk Belem.
Het is weekend en gezellig druk, het Monument voor de ontdekkingsreizigers en de Toren van Belem zijn op loopafstand alsook het Jerónimos klooster (met een indrukwekkende gratis kerk). Langs het water heerlijk uitzicht op de brug geïnspireerd op die van San Francisco. Heel niet slecht hier! De taxi brengt ons voor €7,- naar het Pracio del Comercio. Zonder podium en duizenden mensen een heel ander gezicht, maar niet minder indrukwekkend. Zonder kater lopen we ditmaal door de stad, de zon schijnt en we laten ons verbazen door onder andere de Elvador de Santa Justa, een lift midden in de stad gebouwd door een leerling van Eifel (van de Eifeltoren). Igerja do Carmo, een vervallen kerk beschadigd geraakt door een aardbeving en Igerja-Museu Sao Roque, een kerk bekleed met goud uit voornamelijk Brazilië. Daarna laten we de monumenten voor wat ze zijn, genieten van de uitzichten en gaan we op zoek naar authentieke winkeltjes. Ver hoef je voor beide niet te zoeken trouwens! Als de avond valt, kunnen we het niet laten om wederom langs de Time Out te gaan. Het eten is hier zo gruwelijk en divers. Dit keer proberen we een tonijnburger (aanrader!!) en traditionele kroketten. Natuurlijk sluiten we ook nu weer af met een te lekker stuk taart.
De volgende ochtend rijden we langs het vliegveld om afscheid te nemen van ons bezoek. De reis gaat weer verder met z’n drietjes.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *