Met de camper naar Sicilië

Van Villa San Giovanni staan we na 20 minuten op de ferry in Messina

Het doel in Italië was zon, hard nodig na één maand IJsland, en hoewel we in de ruim drie weken die we al in Italië zijn genoeg mooie dagen hebben gehad moeten de echte zon overgoten dagen wat ons betreft nog beginnen. En wel op Sicilië! Aangezien we al helemaal tot Zuid-Italië zijn gereden pakken we de ferry naar Sicilië (Messina) in Villa San Giovanni. Met de ferry naar IJsland nog in ons achterhoofd rijden we de haven in, maar hier gaat het totaal anders. Op zijn Italiaans. Na 20 minuten op de ferry rijden we in Messina alweer de kade op.

De kosten van de ferry naar Sicilië

Voordat we richting Sicilië reden hebben we wat korte zoekopdrachten gedaan, heel veel wijzer werden we er niet van. Moeten we online een ticket kopen, of kunnen we gewoon naar de haven rijden en het daar allemaal regelen? Het enige wat we wel wisten te vinden was dat een ferry overtocht (retour) ongeveer €100,- voor de camper ging kosten. De retour is dan drie maanden geldig. Aangezien er elke 40 minuten een ferry gaat besluiten we niets online te kopen, we rijden naar de haven en zien wel.

Aangekomen na een lange dag rijden (het was tijd voor iets nieuws) komen we aan in Villa San Giovanni. Meteen maar door naar de haven om te kijken of er nog een ferry gaat. De haven staat goed aangegeven en hoe dichterbij we komen wordt het ons steeds meer duidelijk, een aparte rij voor het kopen van een kaartje. De camper parkeren we en binnen een minuut hebben we het juiste ticket te pakken: €95,- voor een retour (binnen drie maanden). De man achter de balie kijkt ons zelfs een beetje raar aan als we vragen wanneer de volgende ferry gaat: elke 40 minuten dus de volgende vertrekt vast straks. En ze gaan tot diep in de nacht door.

Dit is volgens ons het mooiste stukje Sicilië

Waar op te letten als je met de Camper naar Sicilië gaat

Oeps, het is zondag. Totaal de dagen van de week vergeten en juist in het weekend leeft Italië op. En op Sicilië is dat niet anders, het is er misschien nog wel erger dan op het vaste land. Na het kopen van ons ticket sluiten we aan in de massa die ook de ferry op wil. Er wordt op zijn Italiaans gereden, getoeterd en van orde handhaving lijkt nog nooit te zijn gehoord. Maar we hebben geluk, als een van de laatste kunnen we nog net de ferry op. Waar in onze enige andere ervaring het autodek nog verplicht verlaten moest worden mag je hier lekker blijven zitten, na 20 minuten sta je namelijk aan de andere kant. Hier wordt ons pas echt duidelijk dat Sicilië in het weekend leeft. Het is zondagavond zeven uur maar de straten zien zwart van de mensen, fout (of Italiaans) geparkeerde auto’s staan overal en het duurt anderhalf uur voor we Messina uit zijn. We dachten een plekje langs het strand te zoeken, maar alles is volgebouwd. Uiteindelijk rijden we tot Giardini Naxos om daar de volgende dag te genieten van het weer op Sicilië.

Tip: Pak op Sicilië de tolwegen. De tolprijzen zijn goed betaalbaar en de niet tolwegen zijn met een camper haast niet te doen. Ze gaan dorp in, dorp uit en nemen veel tijd in beslag. Zeker in het weekend.


«

Comments

 1. Goedemiddag, Wij willen ok met once camper near Sicilie. I’m kan echter met geen mogelijkheid even ferry vinden van Villa s Giovani naar Messina. Alleen voetveer.
  Kuntu me wat Info geven hierover

  • Lars
   april 4th

   Hi Nini,
   De ferry gaat zo vaak (om de 20-40 minuten) dat er inderdaad niet veel over online te vinden is. Dat probleem hadden wij ook! Maar omdat de oversteek zo vaak gedaan wordt op een dag kan je er gewoon naar toe rijden. Er is een speciale baan waar tickets gekocht kunnen worden, en dan is het de eerste boot op rijden die aankomt. Het is eigenlijk vrij makkelijk. Wel slim is om een “rustige periode” uit te zoeken, wij gingen net voor het weekend en dat was niet ideaal. Doordeweeks is het een stuk rustiger. Tussen Villa s Giovani en Messina gaat zeker niet alleen een voetveer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *