Top 7 fijnste hot pots in IJsland

Onze favorieten hot pots, nog beter dan de Blue Lagoon?!

IJsland is het land van de warmwaterbronnen en natuurlijke baden. Dat is genieten, na een dagje rauwe natuur spotten is het heel lekker om te relaxen in een natuurlijk warm bad met het mooiste uitzicht. Iedereen is bekend met de Blue Lagoon, wij hebben ervoor gekozen om hier niet naar toe te gaan. De prijs is vrij hoog (€35,- plus) en het is er vaak moeilijk druk. Wat voor ons de voorkeur heeft zijn de kleine maar oh zo fijne hot pots. IJsland zit er vol mee en we zijn dan ook regelmatig op jacht gegaan naar hot pots om te chillen. We mogen stellen dat we geslaagd zijn en delen graag onze favoriete hot pots met jou.

1. Hellulaug

Dit is onze favo hot pot. De locatie is fantastisch. Het bad is gemaakt in een rots en kijkt uit over de baai van Flókalundur. Doordat Hellulaug in de West-Fjorden ligt is het hier een stuk rustiger. Het warme water wordt door een pijp aangevoerd vanaf de bron. De temperatuur ligt rond de 38 graden Celcius. Voor de critici, misschien is het water twee graden te koud maar wij hebben het er toch goed anderhalf uur volgehouden 🙂

Tip: Vanaf de weg is het bad niet zo goed te zien. Kom je vanaf het oosten aangereden dan ligt de hot pot aan de linkerkant van de weg net voor de laatste bocht naar het dorp Flókalundur. Als je goed op let zie je een bordje staan.

2. Seljavellir

In 1923 is dit zwembad gebouwd dat wordt omringd door imposante bergen. Het zwembad is gevuld met natuurlijk warm water. Er zijn omkleedruimtes aanwezig en vanaf de parkeerplaats loop je er met vijftien minuten naar toe. Je kan zelfs baantjes trekken in het zwembad. Met de waanzinnige uitzichten kan het hier gewoon nooit saai worden.

Tip: Vanaf de weg nr. 1 sla je tussen Selfoss en Vik af naar weg nr. 242 richting Raufarfell. Rij door tot het einde van de weg en loop verder naar het zwembad.

Mis ook de mooiste watervallen niet

3. Fosslaug

Deze hot pot bestaat uit stenen en turf en ligt op 17 kilometer van Solvanes. Het is een serene plek waar de Reykjafoss waterval voorziet in een natuurlijk achtergrondgeluid. Er zijn hier geen omkleedhokjes of voorzieningen, dus bereid je voor. Of kleed je lekker buiten om 😉

Tip: Neem drinkwater mee want het water kan erg warm zijn.

4. Hveragil

Over deze hot pot is niet zoveel bekend en wij zijn er zelf ook niet geweest. Van een lifter hebben we er het volgende over gehoord en dat klinkt gewoon te vet dat we het je niet willen onthouden. De Hveragil is een grot met een waterval. Het schijnt op een privé land te liggen dus mensen gaan er soms ’s nachts naar binnen om hier stiekem een duik te nemen. Het is allemaal onderdeel van het avontuur zullen we maar zeggen 😉 Voor ons lag het te ver in het binnenland en dat trok de camper niet dus hebben we dit avontuur aan ons voorbij laten gaan.

Tip: Dit zijn de coördinaten van de locatie: 64.676647°N, -16.504898°V

5. Klambragilslaug

Vlakbij de plaats Hveragerdi is deze warmwaterrivier te vinden. Yes, je leest het goed het is een rivier. Middels de Reykjadalur hiking trail loop je het gebied in waar de geothermische activiteiten plaatsvinden. Aangekomen bij de Klambragilslaug kies je een eigen plekje uit. Het leuke is dat er middels rotsen kleine baden zijn gemaakt. Het enige wat jij nog hoeft te doen is er in duiken en genieten van het uitzicht.

Tip: Trek goede wandelschoenen aan want de route naar de rivier toe is niet zo fijn om op slippers af te leggen.

6. Landmannalaugar

In het vulkanische landschap is de Landmannalaugar hot pot een groene oase. In de vallei omringd door lavavelden en de kleurrijke mythische bergen stap je in het warme water van deze bron. Pas op want hoe dichter je bij de bron komt hoe heter het water. Af en toe springt iemand op omdat er een te warme waterstroom langs komt. Doordat dit bad vlak bij de hutten en camping gesitueerd is kan het hier vrij druk zijn. Het gebied zit vol met warm en koud waterbronnen dus je hoeft je niet op dit ene plekje te focussen.

Tip: Wij zijn ’s avonds laat het water nog maar eens ingedoken. We hadden het bad voor onszelf met een sterrenhemel waar je bang van werd!

Ontdek alle bezienswaardigheden van IJsland

7. Hot tubs in Drangsnes

Het is door mensen handen gebouwd maar daar zijn wij ze erg dankbaar voor. Wanneer je Drangsnes binnen rijdt doemen aan de rechterkant van de weg langs de oceaan drie hot tubs op. Het water kan een beetje zout zijn maar he, dat vinden we niet erg. Het rechter bad is het warmste waarna de middelste volgt. Het koude water in het bad aan de linkerkant is heerlijk om even in onder te dompelen.

Tip: Aan de overkant van de straat zijn gratis openbare douches gebouwd. Relax! Zorg ervoor dat je, voordat je de hot tubs in gaat, eerst een douche neemt.

Tot slot, hot pot regelgeving

Heb je zin om op hot pot tour te gaan in IJsland? Groot gelijk! Er zijn in IJsland wel een aantal regels wat betreft baden en zwemmen.

  • Hou in je achterhoofd dat veel hot pots op privéterrein kunnen liggen. Wil je de hot pot bezoeken vraag dan eerst toestemming.
  • Wees respectvol en hou het schoon. Gebruik absoluut geen zeep of chemische producten in het water en neem afval altijd met je mee.
  • Is er een mogelijkheid tot douchen doe dat dan voordat je het water in gaat.
  • Bij een aantal hot pots staan moneyboxes. Heb je genoten van je verblijf doneer dan wat geld. Zo kan de eigenaar het blijven onderhouden.
  • Parkeer je auto of voertuig altijd op de aangewezen parkeerplaatsen. Parkeer je langs de weg dan wordt de natuur beschadigd.
  • Wees respectvol voor de natuur, de plaats en elkaar J

«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *