Gorges de la Fou, Carcassonne en Pont du Gard

Highlights van zuid-Frankrijk

Met het bezoek aan Zona Volcanica de la Garrotxa wordt de Spaanse wishlist afgerond. We steken de grens over en laten ons wederom verbazen door Frankrijk en haar inwoners. In Zuid-Frankrijk bezoeken we de smalste kloof ter wereld, Gorges de la Fou, de vestingstad Carcassonne en een imposant Romeins bouwwerk, Pont du Gard.

Gorges de la Fou

Om de smalle wegen van de Pyreneeën te ontwijken, rijden we naar de Spaanse kust, het weer is zo ellendig dat we na de laatste inkopen meteen doorrijden. Hup de grens over, op zoek naar een rustig plekje uit de wind. Na een nacht bij een Franse olijfolieboer zoeken we de Franse Pyreneeën weer op om de smalste kloof ter wereld te zien. Het stijgingspercentage valt mee en voor we het weten staan we bij de kassa. De entree is flink, €10,- p.p. maar dan loop je wel door de smalste kloof ter wereld. De glans is er een beetje af, we lopen over een brug met een net boven ons hoofd. Echt goed uitzicht is er eigenlijk bijna nooit. Het water dat de kloof heeft gevormd, stroomt nog steeds, met soms mooi gevormde watervallen. Maar door de loopbrug voelt het niet meer natuurlijk aan. Liever hadden we hier in onze wetsuits door de rivier gebanjerd, maar ja nu is het voor een breed publiek toegankelijk. De wandeling is 3,2 kilometer (retour) en met nog geen 1,5 uur staan we weer buiten. Leuk, maar te duur.

Bij Argelès-sur-Mer zoeken we na een maand de zee weer op, ditmaal de Middellandse Zee. Het waait nog steeds, maar de zon doet zijn werk goed. Het langgerekte strand leent zich uitstekend voor een mooie wandeling, de tijd vliegt voorbij en zonder het door te hebben zijn we twee dagen verder. Door naar het volgende hoogtepunt in zuid-Frankrijk, Carcassonne.

Carcassone

Naast le Mont-Saint-Michel is de vestingstad Carcassonne een van Frankrijks toeristische trekpleisters. Niet gek want deze vestingstad is authentiek en je waant je even terug in de tijd van ridders, koningen en prinsessen. De buitenmuren met de wachttorens zijn indrukwekkend en tof om op en tussen te wandelen. In de vesting is het druk en twee biertjes op een terras zijn schrikbarend duur. ’s Avonds keren we terug voor een avondwandeling. Dit is voor ons het hoogtepunt van Carcassone. De stadsmuren zijn mooi belicht en we sluiten deze dag af met een rustige ronde om de vesting heen. Een aanrader. We vervolgen onze weg voor een volgend hoogtepunt uit een andere tijd, de Pont du Gard.

Pont du Gard

Pont du Gard is een drie laags Romeins aquaduct die als prestige project van de Romeinen gezien kan worden. Het huidige Nîmes was een belangrijke stad in de Provence en daar hoorde de juiste uitstraling bij, stromend water. Hoewel er enkele bronnen in de stad waren is er toch een aquaduct aangelegd. De bron, in Uzès, ligt op 71,5 meter hoogte. 50 kilometer verderop stroomt het op een hoogte van 60 meter Nîmes binnen. Hier konden de welvarende inwoners genieten van stromend water in de huizen waar de overige bevolking genoegen moest nemen met de openbare voorzieningen. De route die het water aflegt, steekt op een hoogte van 49 meter de rivier de Gardon over middels het immense bouwwerk Pont du Gard.
Tegenwoordig is Pont du Gard meer dan alleen een aquaduct, dat ook nog eens verbouwd is tot gewone brug. Het is een park, met een museum dat ingaat op de Romeinse overheersing in Frankrijk. Het is jammer dat de parkeerkosten hoog zijn (€18,- per voertuig) maar het is een bezoek meer dan waard. Vergeet vooral je zwembroek niet, het water is misschien wel koud maar het uitzicht vanaf het water is ongekend.

Tip: Pas op met zwemmen bij Pont du Gard, de stroming is sterk. Het is toegestaan om 30 meter vanaf de brug het water in te gaan. Maar de Gardon kan hard stromen, dus wees voorzichtig.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *