Goud zoeken en via Arthur’s Pass naar Christchurch

Na in ons vorige verhaal een groot deel van de West Coast en beide Glaciers – voor zover dat ging – te hebben bezocht doen we één van onze laatste stops aan in deze heerlijk ruige streek. Jade Country, ofwel het gebied wat bekend staat om zijn Greenstone. En Hokitika is er waarschijnlijk de hoofdstad van. Het staat vol met shops waarin Greenstone of Jade wordt bewerkt en/of verkocht. Maar Hokitika was meer, zo was het de hoofdstad tijdens de goudkoorts in Nieuw-Zeeland. Niet gek dat er nog steeds goud gevonden kan worden in de omgeving!

Na een middagje van atelier in – atelier uit, galerie in – galerie uit en winkel in – winkel uit komen we uit op de camping Goldsborough om daar te overnachten. De naam verklapt al een deel, op het riviertje langs de camping werd vroeger goud gezocht. En nu nog steeds eigenlijk, zo nu en dan schijnt er nog goud te worden gevonden. Of dat zeggen ze om ons bezig te houden.. Wij vinden helaas niks maar hebben op een andere manier toch een leuke ervaring met de lokale natuur. Een stel Weka’s is zo tam dat ze zonder angst op en in onze stoelen klimmen en zelfs een kijkje komen nemen in de bus. Op zoek naar eten.

Hoewel de West Coast nog verder omhoog gaat kunnen wij dit tijd technisch helaas niet gaan ontdekken, met het Ferry ticket al op zak moeten we een keer de juiste richting op gaan rijden. En Arthur’s Pass willen (en volgens velen, kunnen) we niet overslaan! Daarbij komt dat we nu in Christchurch Oud&Nieuw kunnen vieren, als het ergens gevierd zou worden dan toch wel in de grootste stad van het zuidereiland?

Arthur’s Pass

Arthur’s Pass is terecht één van de mooiste routes van Nieuw-Zeeland, en dan ook echt een aanrader en must do! De afwisseling in deze route, die je van de west kust naar de oost kust van Canterbury voert, is schitterend. Beginnend bij de ruige west kust neemt de weg je mee langs en over de Southern Alps en dwars door het Arthur’s Pass National Park. Het berg op vond onze bus een minder fijne ervaring. Dit gaf ons wel de verplichting om vaak te stoppen en gebruik te maken van veel van de uitkijk punten die aanwezig zijn op deze gruwelijke route. Ook als je bus, auto of camper het met gemak trekt stop toch zo nu en dan! Zo hebben we tijdens enkele stops de slimste vogel ter wereld gespot; de Kea. Maar ook voor de uitzichten over de wisselende landschappen is het stoppen meer dan de moeite waard. Eenmaal de bergen over lijkt het alsof je een nieuw land binnen bent komen rijden, als je niet omkijkt zou je zelfs zeggen dat hier bergen niet voorkomen. Het is vlak en uitgestrekt, net Nederland. En als je helemaal door rijdt naar de kust snap je de diversiteit van het land, van ruige stranden vol stenen tot uitgestrekte zandstranden.

Tip: Arthur’s Pass is makkelijk binnen een dag te rijden, zoals wij hebben gedaan, maar onderweg zijn voldoende mogelijkheden om er langer over te doen en dit gebied van Nieuw-Zeeland nog beter te leren kennen.

Oud&Nieuw in Christchurch

Na net buiten het stadscentrum de bus weer gratis te hebben geparkeerd duiken we de stad in om te kijken waar en hoe er hier Oud&Nieuw wordt gevierd. Op het Cathedral Square was een gratis festival wat er veel belovend uit zag. Een groot podium pal naast de Christchurch Cathedral, welke op dat moment nog niet beschadigd was geraakt door de aardbeving in 2011. Er stond zelfs op de affiches “with fireworks!” dus onze verwachtingen waren hoog gespannen. Na een paar biertjes in een pub gaan we richting Cathedral Square om daar tot de grote verrassing te komen dat er geen alcohol, en zelfs geen frisdrank wordt geschonken. De sfeer en muziek zijn echter goed dus we blijven tot 00:00. Eens kijken wat het vuurwerk doet. Een gemiddelde Nederlander schiet met de jaarwisseling waarschijnlijk meer de lucht in, maar ach gezellig is het en wij zijn als eerste van de wereld het nieuwe jaar begonnen!«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *