Griekse en Romeinse historie op Sicilië

Waar de rijken Romeinen leefden als goden

Sicilië doet niet meteen denken aan het Griekse of Romeinse rijk, maar niets is minder waar. Sicilië was geliefd onder de Grieken en later ook de Romeinen, en dan vooral die met veel geld. Er is dan ook nog veel wat doet herinneren aan deze glorie tijden. Wij bezochten enkele hoogtepunten van weleer; Villa Romana del Casale, de Vallei der Tempels in Agrigento en Segesta. Het meest opvallende is toch wel hoe de Romeinen verder zijn gaan bouwen op de fundamenten van de Grieken, en hoe hun cultuur en architectuur een evolutie is van wat de Grieken voor hen deden.

Villa Romana del Casale

Op Sicilië, en door heel Italië eigenlijk, staan meerdere Romeinse villa’s. Maar er wordt gezegd dat de grootste en mooiste toch die van Piazza Armerina is. Hij staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Dit is de ultieme kijk in de rijkdommen van het Romeinse rijk, in ieder geval onder sommige van haar onderdanen. De villa heeft het oppervlakte van een klein dorp en zoveel slaven zullen er waarschijnlijk ook hebben rondgelopen. De hoeveelheid kamers is ongekend, maar wat vooral inzicht in de rijkdom geeft is de manier waarop elke vloer een unieke op de kamer aangepaste mozaïekvloer heeft. Het toppunt is de gang die de belangrijkste kamers van de villa verbindt. Deze gang, van ruim twintig meter, is versierd met de vangst van exotische dieren in Afrika. Dit is de mooiste vloer de we ooit hebben gezien, ook al is het verhaal wat luguber.

Praktische informatie: Villa Romana del Casale kost €10,- p.p. entree en de parkeerplaats is een extra van €1,50 per uur. De villa ligt in het binnenland dus hou rekening met de route als je een bezoek wilt brengen aan deze unieke villa.

Vallei der Tempels in Agrigento

De Vallei der Tempels is een van de plekken die je niet mag missen als je Sicilië bezoekt. Dit is op en top geschiedenis en één van de meest indrukwekkende plekken die we hebben aangedaan in Italië, misschien wel in Europa. Hier is al duizendenjaren leven en handel. Op een voor ons onverklaarbare reden is de Vallei der Tempels op een gegeven moment verlaten, stenen zijn geplunderd en iets verderop is Agrigento opgebouwd. Waarom deze plek niet meer voldeed is niet duidelijk, maar wat er nu over is gebleven van deze eerst levendige stad zijn de tempels. Enkele zijn (deels) opgebouwd waar van andere (bijvoorbeeld de tempel van Zeus) niet meer over is dan rotsblokken.
Het park (de vallei) is 5 km lang dus je kan hier met gemak een dag vullen. Lekker relaxt ergens lunchen. Of een terrasje pakken. Vergeet vooral de graftombes niet die zijn erg indrukwekkend!

Praktische informatie: De Vallei der Tempels kost €12,- en parkeren naast de ingang kost nog eens €5,-. Het is mogelijk om onder begeleiding van een gids door het park heen te lopen maar ook zonder gids zijn de informatievoorzieningen goed. Er zijn enkele restaurantjes in het park aanwezig en wanneer het lopen te zwaar wordt kan er voor €3,- een bus terug naar de parkeerplaats gepakt worden.

Alle foto's
Segesta
Vallei der Tempels
Villa Romana del Casale
 • Villa Romana del Casale mozaïekvloer
 • Sicilië Villa Romana del Casale
 • mozaïekvloer Villa Romana del Casale Sicilië
 • Sicilië Agrigento Vallei der Tempels
 • Vallei der Tempels Agrigento
 • Sicilië Vallei der Tempels
 • Vallei der Tempels Italië
 • Vallei der Tempels Agrigento Sicilië
 • Sicilië Vallei der Tempels Italië
 • Vallei der Tempels graftombes
 • Sicilië Vallei der Tempels Ruïnes
 • Vallei der Tempels

Segesta nabij Trapani

In Segesta draait het, in tegenstelling tot de grotere parken met tempels, vooral om het verhaal. Hoewel er met een extreem goed bewaarde tempel en amfitheater ook zeker wat te zien is kent de stad een veel rijkere historie die de plek nog interessanter maakt. Helaas wordt er niet heel diep op deze historie ingegaan en zijn de andere opgravingen niet zo indrukwekkend.
De historie van Segesta is kort verwoord als volgt; er was een sterke vorm van competitie met de stad Selinunte, welke op verzoek zelfs is aangevallen door de Carthagenen. Toen duidelijk werd dat de Romeinen ook de macht over Sicilië zouden gaan krijgen is hier snel een overeenkomst mee gesloten, waardoor de stad werd vrijgesteld van belastingen en mocht bouwen aan “een stukje Rome op Sicilië”. Helaas is daar nu niet veel meer van te zien.
Extra opmerkelijk is dat de tempel nooit is afgebouwd, zo zijn er nooit resten van het dak gevonden (houten balken of dakpannen). Doordat de tempel waarschijnlijk nooit in gebruik is genomen is het ook niet duidelijk voor welke Griekse god de tempel bedoeld was.

Praktische informatie: De entree voor Segesta is de goedkoopste van allemaal; €6,- p.p. en parkeren is gratis. Let wel op, het amfitheater en de tempel liggen vrij ver uit elkaar, een goed half uur lopen. Voor €1,50 kan er een bus de heuvel opgenomen worden.

Nog meer tempels

Naast de Vallei der Tempels in Agrigento en de tempel bij Segesta zijn er nog meer Griekse tempels te vinden op Sicilië, namelijk die bij Selinunte. Deze hebben wij niet bezocht aangezien wij het park nogal vonden lijken op dat bij Agrigento. Het grote verschil zit hem in de locatie van de tempels, bij Selinunte liggen deze praktisch aan de kust, waar die van Agrigento meer in het binnenland liggen. De prijs ligt gelijk aan die van de Vallei der Tempels.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *