Hautes Pyrenees ontdekken

Heilige plaats en imposante natuur

Tijdens het wachten op een onderdeel voor de camper kan er gewoon verder gereden worden. Een goed moment om de omgeving en Lourdes zelf te verkennen. Zo komen we voor het eerst in de sneeuw te staan en zien we onder andere Pont d’Espagne en Cirque de Gavernie.

Lourdes

Lourdes staat nou niet bepaald op onze to-do lijst, maar een plaats die voor zoveel mensen als heilig wordt beschouwd is toch het stoppen waard? Daarnaast zit er een garage die de camper repareert. De stad is verlaten en veel van de winkels zijn dicht. Zelfs buiten de lange lunch tijden van de Fransen. De heilige grot is makkelijk te vinden. Op elke hoek van de straat wijst er een bord je de richting. De rivier loodst ons naar de kerk die op verzoek van de heilige Maria verschijning gebouwd diende te worden. Wat opvalt is het enorme plein dat voor de kerk ligt. Foto’s langs de hekken laten zien dat op de processie dagen geen meter van het plein meer vrij is. Voor ons voelt dat wat eng, maar gelukkig is vandaag niet zo een dag. Het is rustig en vol verwondering lopen we door de verschillende gedeeltes van de kerk. Het beste laat het zich omschrijven als een kerk op een kerk. Waarom wordt niet uitgelegd, om een andere heilige te aanbidden misschien?
Uiteindelijk volgt het hoogtepunt; de grot. Er lijkt nog maar weinig van over, of beter gezegd, in onze verbeelding was het een grot. In het echt blijft het bij een inham van een rots. Ergens stroomt water uit, de enorme hoeveelheid kranen vinden gretig aftrek. Flessen en jerrycans worden gevuld, heilig water is hot. Op een fort op een rots midden in de stad na stelt Lourdes niet zo veel voor. Hotels en winkels die pleuraria verkopen met een christelijk tintje.

Op naar de natuur

Lourdes weet niet lang te boeien en al snel vluchten we de natuur in. Nog voordat de camper bij de garage is geweest staan we aan de voet van Pic du Pibeste. Een relatief kleine berg (1349m) maar waar de top wel onder de sneeuw ligt. Een wandelroute van een kleine tien kilometer beklimt de berg gedeeltelijk en loopt vervolgens op een hoogte van ongeveer 800 meter rondom de berg voor Pic du Pibeste. De uitzichten zijn heerlijk, helemaal als daar plotseling enkele gieren langs de rotsen zweven. Uiteindelijk zweven er een stuk of tien, het soort is ons niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zijn het vale gieren, al hopen wij dat het Lammergieren zijn.

De dagen rondom Lourdes zijn koud. In de nacht daalt de temperatuur tot -5 Celcius. Het regent regelmatig en in de hoger gelegen gebieden betekent dat sneeuw. Onderweg naar Pont d’Espagne komen de eerste sneeuw tegen. Nadat we Cauterets (600m) doorrijden ligt er snel sneeuw langs de weg. En dan moet er nog goed 900 meter verticaal geklommen worden. Wederom een goede test voor de camper. Na een stukje stuurmanskunst met een tegemoet komende vrachtwagen staan we zonder problemen op de ondergesneeuwde parkeerplaats. Een korte wandeling gaat naar Pont d’Espagne, een enorme waterval waar de Fransen vroeger handeldreven met de Spanjaarden. Het voelt onwerkelijk, we staan in 40 centimeter sneeuw terwijl we een paar dagen daarvoor nog met onze surfboards in het water lagen.

Eén van de andere hoogtepunten wat natuur betreft is Cirque de Gavernie. Het fenomeen cirque was nog onbekend en we hadden dan ook geen idee wat te verwachten. Een indrukwekkend aanzicht, zo veel maakten we eruit op. Het is wederom een stuk omhoog, 1400 meter, als de weg bij Gavernie stopt. Vanuit hier is het ongeveer twee uur lopen en dat is het meer dan waard. De looproute is schitterend, van beuken tot naaldbossen gevolgd door heide en stenen. Ondertussen doemen de bergen steeds meer op. Tot het moment dat er niets anders is dan bergen; Cirque de Gavernie. Het is een enorme muur van berg, hoe meer we naar het midden gaan hoe indrukwekkender. Alles is bedekt in sneeuw en we zijn alleen. Wat een gevoel van rust.
Elk nadeel heeft zijn voordeel, zo moeten we nog een keer terug naar deze plek. Hier is, als het niet vriest, de hoogste waterval van Frankrijk te zien en dat moet een geweldig gezicht zijn.

Helaas zit niet alles mee, november blijkt de maand te zijn waarin de omschakeling wordt gemaakt tussen de seizoenen. Dit betekent dat veel attracties gesloten zijn. Zo komen we voor een dichte deur te staan bij de Grottes de Bétharram (terwijl er op de website vrolijk wordt vermeld dat ze open zijn) en komen we er net op tijd achter dat Pic du Midi bijna de hele maand november dicht is. Iets om rekening mee te houden als je in november naar Frankrijk gaat.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *