Het leven in de camper

Dasja vertelt je meer over hoe zij het leven in de camper ervaart

Iedereen wilt een eigen plekje om te wonen. Een huisje dat je inricht, waar je je op je gemak voelt en veilig. De laatste jaren dat wij in Tilburg woonden hadden we zo’n huisje. Het was klein maar fijn. De drang om te reizen gooide roet in het eten en nadat we alles opgezegd en verkocht hadden verhuisden we naar een nog kleiner huisje maar dan op wielen. Ons huisje op wielen is niet groter dan elf vierkante meter. Klein? Zo voelt het niet.

Leven in een kleine ruimte

Voordat we vertrokken heb ik nooit een voorstelling gemaakt van hoe het is om in een camper te wonen. Je zult je misschien afvragen of het niet ontzettend klein aanvoelt en de muren op een gegeven moment op je af komen. Het antwoord hierop is volmondig nee. Voor mij geeft de camper het gevoel van vrijheid en tegelijkertijd voelt het als thuis. Elke avond slaap ik in mijn eigen bed, koken we in onze eigen keuken en is de buitenwereld af te sluiten. Net als een huis geeft de camper mij een gevoel van een eigen veilige omgeving. Het toffe is dat het uitzicht elke dag anders kan zijn. Op de mooiste plekken parkeren om een paar dagen te genieten van de omgeving. Doordat we steeds nieuwe landen ontdekken en op verschillende plekken verblijven voelt de camper groot aan. We leven ten slotte veel buiten.

Camper frustraties

Natuurlijk is het geen picture perfect. Al doen de foto’s dat soms wel vermoeden ;). Er zijn een aantal dingen die bij mij gewoon frustraties oproepen. Zo vind ik het onwijs vervelend om ’s avonds als ik ga slapen de geur van ons avondmaal in het bed te ruiken. Ik kan de douchekop niet ophangen en met haren wassen is dat een hoop gedoe. Er heerst een vloek op het gebruik maken van wasmachines op campings of wasserettes, er gaat ALTIJD iets mis met de was. De geur van de vuilwatertank is niet te harden. Wanneer deze te vol zit rijden wij rond in een camper die naar rotte eieren stinkt. Het blijft in de camper letterlijk maar twee uur schoon, je blijft bezig…

In het blog camper frustraties ga ik echt los

Rondleiding in de camper

Onze camper is een Fiat Ducato 2.5 diesel met een Eura Mobil opbouw. Klinkt vet professioneel vind je niet? Het is al een redelijk oud beestje (1995) maar werkt (weer) top. Het is typisch zoals ik een camper voor me zie met het bed boven de cabine. De indeling voorziet in alle behoeften. Voor de nieuwsgierige lezers, de foto’s geven een inkijkje in de ruimte.

Alle foto's
De tuin
Het huis
 • Camper badkamer
 • Dynjandi west-fjorden IJsland
 • Camper indeling
 • Lounge ruimte camper
 • Azro Plage zonsondergang
 • Kastjes en bed camper
 • Keuken in de camper
 • Camper leven
 • Rijden in IJsland
 • Vilarinho das Furnas dam en camper
 • Ninja's plaats
 • Camper aanrechtblad
 • Digital nomad

De deur naar onze woning zit aan de achterkant van de camper. Het is een hoge opstap waarna je direct aan de linkerzijde het gasfornuis en wasbak vindt en aan de rechterkant een aanrechtblok met koelkast. Het aanrechtblok wordt afgesloten door een grote kledingkast met daaronder de boiler. Met twee stapjes naar voren, na binnenkomst, staan we bij onze ‘happy room’ ook wel de badkamer. De kraan van het kleine wasbakje is tevens ook de douche. Douchegordijn rondom en douchen maar ☺. Echt heel fijn om aanboort te hebben is het toilet. Vanuit de badkamer stappen we onze lounge-, werk- en eetruimte binnen. Twee korte bankjes met in het midden een tafel. Versierd met kastruimte aan de boven wand en een groot breed raam. Zoals gezegd ons bed is gelokaliseerd boven de cabine en blijkt breder en langer te zijn dan het bed dat we hadden in Tilburg. Alleen nu slapen we vrij dicht op het plafond. Aan het begin was dat wel even wennen.
Ninja zijn ruimte is de cabine waar hij als we stilstaan lekker relaxt. We sluiten af met onze garage die uit twee delen bestaat, aan de achterkant van de camper staan onze fietsen op het fietsenrek geparkeerd. De rest van onze ‘garagespullen’ zoals gereedschappen, extra diesel en de surf- en longboards liggen onder de vloer. Onder de vloer? Yes, want ons campertje heeft een dubbele bodem en dat is niet alleen voor de spullen relaxt maar ook voor de isolatie!

Wat het mij geeft

Voor mij persoonlijk is het leven in een camper op dit moment heerlijk. Ik zie mijzelf nog niet in een huis. Door het buitenleven, ontdekken van nieuwe dingen en gewoon te doen wat ik doe voel ik mij een vrolijker persoon. De prestatiedrang van het alledaagse leven in Nederland en de stress is er niet meer. Natuurlijk zijn er twijfels, is het grasgroener bij de buren en wil ik altijd meer resultaten boeken. Maar het doorslaan hierin en dag en nacht bezig zijn in een virtuele wereld dat zit gewoon niet in mij. Ik ben liever lekker buiten aan de wandel met Ninja kijkend naar een zonsondergang of sta extra vroeg op om een potje te surfen… En dat zijn de mooie dingen waardoor we het nu al twee jaar volhouden in de camper!

Nog niet genoeg van onze persoonlijke verhalen over het camper leven? Check meer blogs over bijvoorbeeld hoe Lars en ik het samen uithouden in zo een kleine ruimte..


«

Comments

 1. Leuk dasja om te zien dat het ook zo kan …. en idd je ziet veel meer van de wereld als je van veel reizen houd ik vind t leuk dat je het zo naar je zin hebt 👍💪 veel geluk samen

  • Dasja
   oktober 4th

   Bjorn, woh dat is lang geleden! Thanks en wat tof dat je m’n verhaal hebt gelezen 🙂 idd leven bevalt heel goed zo. Jij nog druk met zeilen en windsurfen??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *