Hiken op de Faeröer eilanden: wees voorbereid

Tijdens onze tweede dag op de Faeröer eilanden hiken we naar de Bøsdalafossur waterval

De Faeröer eilanden staan bekend om het weer dat plotseling omslaat. Van heerlijk zonnig naar een dikke laag bewolking en regen binnen een paar minuten. Dit maken we tijdens onze eerste hike naar de Bøsdalafossur waterval direct mee. Gelukkig zijn we hierop voorbereid en zit er voor elk weertype iets in de rugzak. Aan het eind van de dag hebben we alles minimaal één keer aangehad. En de hike, die was schitterend. Maar dat kwam mede doordat we het grootste deel met goed weer hebben kunnen lopen.

Hiken naar de Bøsdalafossur waterval

Op het eiland Vágar bevinden zich twee van de meest iconische watervallen van de Faeröer eilanden. Beiden vallen namelijk direct in de oceaan. De eerste, de Bøsdalafossur waterval is alleen te voet te bereiken. De route loopt langs het grootste meer (Vatnid) van de eilandengroep en is in totaal negen kilometer lang. Mede door de goede markering is de wandeling makkelijk begaanbaar en niet moeilijk.

Tip: Ook hiken op de Faeröer eilanden? Zorg dat je voor alle weertypen kleding meeneemt. Het beste is om in laagjes te werken, zodat je makkelijk wat aan of uittrekt. Bekijk welke kleding op dat moment het beste bij het weer past.

De heenweg door het grasland

In het dorp Midvágur parkeren we de camper bij de kerk, om vervolgens de bordjes Bøsdalafossur te volgen tot we via een hekje toegang krijgen tot een pad dwars door dat waar de Faeröer eilanden bekend om staan: gras met grazende schapen. Om een rondje te maken van deze hike, en niet hetzelfde pad twee keer te lopen, beginnen we enkele tientallen meters hoger dan het waterniveau van het meer. Het is redelijk helder en van de campingeigenaar hebben we vernomen dat een rondje dan het mooist lopen is. Het pad langs het water bewaren we voor de terug weg.

Tip: Is het tijdens deze hike mistig? Neem dan alleen het pad langs het water, die is makkelijk te volgen en zo raak je niet verdwaald in de mist.

We zijn nog maar net het hekje door als de eerste druppels beginnen te vallen. Zo verraderlijk is het hier dus. Een paar minuten geleden leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Stoppen en regenjassen aan. Nog geen kwartier later schijnt de zon weer vrolijk en lopen we plots weer in onze t-shirts. Onderweg steken we wat stroompjes over en is het oppassen niet (te vaak) in de schapenpoep te stappen. Met ongeveer anderhalf uur komen we bij de heuvel Trælapína die een spectaculair uitzicht geeft over de kliffen en verderop gelegen eilanden. Het meer doet denken aan een infinity pool, je weet dat het hoger ligt dan de oceaan maar je ziet het niet. We lopen nog iets hoger de Trælapína op en zien de eerste glimp van de Bøsdalafossur waterval.

De Bøsdalafossur waterval

We staan op dit moment nog links van de Bøsdalafossur waterval met een mooi eerste aanblik maar dezelfde campingeigenaar heeft ons verzekerd dat het zicht van de rechterkant nog mooier is. Er is een staalkabel gespannen over het stroompje en als het water niet te hevig is, kan dit gemakkelijk, zonder natte voeten te krijgen, overgestoken worden. En inderdaad, het uitzicht vanaf de rechterkant is stukken beter. Na een meegebrachte lunch steken we het stroompje nogmaals over om deze keer langs de oevers van Vatnid terug te lopen.

De terugweg langs Vatnid

Dit deel van de hike is misschien nog makkelijker dan de heenweg. Soms lijkt het pad te verdwijnen maar tussen de plat gesleten rotsen aan de oever doemt altijd wel weer een paadje over een stukje gras op. Vergeet niet om je af en toe ook om te draaien, met het meer naast je blijft het een mooi aanzicht. Ook aan het einde van de route gaan we weer door een hekje dat de schapen op hun plek moet houden. We komen uit bij de weg en volgen deze terug het dorp in.
Mocht je minder geluk met het weer hebben begin dan hier de route, deze is makkelijker te volgen tot aan de Bøsdalafossur waterval. Mocht het onderweg opklaren dan kan je altijd bovenlangs teruglopen.

Tip: Lees hier tips en tricks over hiken in de Faeröer eilanden. Deze brochure geeft niet alleen praktische informatie maar ook de mooiste hike routes.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *