Hoe wij IJsland gaan verkennen

Vijf weken om zoveel mogelijk te zien en doen in IJsland

De ferry komt aan in Seyðisfjörður, Oost-IJsland. Vanaf hier is het ongeveer evenveel kilometers om in Reykjavík te komen via Noord- of Zuid-IJsland. De vraag is dan ook “wat gaan we als eerste doen?”. Zuid-IJsland staat te boek als meest toeristisch dus daar willen we de minste tijd doorbrengen. Aangezien we een week na aankomst de Laugavegur trail gaan lopen, en daarvoor eerst langs Reykjavík moeten, besluiten we om met de klok mee rond het eiland te gaan.

Met onze camper over de ring road

Met de ferry naar IJsland was nodig om onze camper mee te nemen. Helaas is het campertje geen 4×4 en zijn we redelijk gebonden aan de 1 ofwel ring road. Maar de eerste week bewijst gelijk dat die heel niet vervelend is om te rijden. Met schitterende uitzichten en voldoende hoogtepunten om bij te stoppen verveel je je niet snel. Het is soms vloeken geblazen als er GEEN plek is om te stoppen. In het westen en noorden van IJsland hopen we de ring road tijdelijk te verlaten om deze gebieden grondig te verkennen.

Kamperen op campings: de kampeerkaart

Enigszins tegen onze zin in zijn we genoodzaakt om in IJsland veelal te staan op campings. Het is hier niet meer toegestaan om zomaar overal de nacht door te brengen. Zelfs niet in een compleet zelfvoorzienende camper. Wij hebben het vermoeden dat dit komt door de huurcampers, waarvan de meeste eigenlijk geen campers zijn maar combo’s waarin geslapen kan worden. Die combo’s zijn niet zelfvoorzienend en vervuiling is een logisch gevolg. Hierdoor worden wij nu verplicht om campings op te zoeken.
IJsland kent een kampeerkaart, deze kaart schaf je aan voor iets meer dan €100,- en geeft recht op 28 overnachtingen op een aangesloten camping (voor twee volwassenen en vier kinderen). Maak je gebruik van alle 28 overnachtingen dan kost een overnachting slechts €3,60. Wij berekenen het anders, met tien overnachtingen is de kaart terugverdiend (gemiddeld kost een campingovernachting op IJsland €10,-). Voor extra faciliteiten, zoals elektriciteit of een douche moet vaak worden bijbetaald.

Hiken op IJsland

Sommige mensen vinden dat vijf weken IJsland erg lang is. Voor ons is die keuze bewust gemaakt. We willen de tijd hebben en nemen om ook tijdrovende activiteiten te ondernemen zoals de Laugavegur trail. In vier dagen gaan we 55 kilometer hiken door schijnbaar één van de spectaculairste gebieden van IJsland. De trail staat te boek als de mooiste van het land en staat zelfs hoog op de lijst van mooiste hikes ter wereld. Onszelf kennende gaat het niet bij die 55 kilometer blijven. De wandelschoenen en mountainbikes zijn mee en om de kleinere paden van het land te ontdekken. Laat die ongerepte natuur maar komen!


«

1 Comment

  1. Sanne
    maart 28th

    Vijf weken IJsland is zeker niet te lang. Jullie hebben een goede keus gemaakt! Handige tip van de campingkaart, dat scheelt aanzienlijk in kosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *