Hoe overleef je het Rif

In het Rif ontkom je niet aan de Kif

Niet het eerste waar je aan denkt bij een Islamitisch land als Marokko: drugs. Maar in het noorden van Marokko ontkom je er niet aan. Het Rifgebergte is de grootste kif en hasj producerende regio in de wereld. Daarnaast is de noordkust van Marokko een springplank voor vluchtelingen naar Europa. Dat is niet alleen interessant, maar dat vraagt ook om een handleiding als je hier als onwetende toerist doorheen reist. Wees niet bang, met deze tips kom je weer heelhuids van het Rif terug!

De Rif regio

Het Rifgebergte is niet voor niets een van de highlights voor een Marokko reis. De bergen zijn groen en ruig, rijk aan berbercultuur en hebben een gunstige ligging ten opzichte van Spanje. Je bent er zo. Om die reden is voor veel mensen het Rif een eerste stop, met de ‘Blauwe Parel’, Chefchaouen, als ultieme highlight. Hierna reis je makkelijk naar het zuiden, richting Fez, of naar het noordoosten, richting de Marokkaanse Middellandse Zee kust (vooral voor Marokkaanse toeristen een trekpleister).

Je ontkomt niet aan de kif

Tijdens een verblijf in deze regio, ontkom je niet aan de kif industrie, en al helemaal niet als Nederlandse toerist (“want die zullen wel van drugs houden”). De proactieve Marokkaanse verkooptechniek is ook in deze regio schering en inslag, alleen hier is de verkoopwaar veelal Kif. De kif plantages houden zich schuil dieper in het Rifgebergte, maar voor veel families is het de voornaamste bron van inkomsten. De boeren werken op akkers, de volwassen zonen handelen erin, en zelfs de minderjarige kinderen proberen het aan je te verkopen. Het is illegaal, maar dat weerhoudt de fanatieke verkopers er niet van om het te pas en te onpas aan je aan te bieden. Gelukkig kun je hier net als bij ‘normale’ verkopers, vriendelijk met La Shukran op reageren, en gewoon van weglopen.

Persoonlijke ervaring: Op onze tweede nacht in Marokko besloten we dieper in het Rifgebergte langs een dirt road te kamperen, met een Marokkaanse vuurdoop tot gevolg. De hele avond werden we bestookt met nieuwsgierige dorpsjongens en kif handelende jongeren op luide scooters. Toen we de volgende ochtend de berg op wandelden, schrokken we ons kapot toen we vanuit de hoogte iemand op onze bus zagen staan. Rennend terug, en klaar om boos verhaal te halen. Terug bij de bus werden we ontvangen door een kif rokende goedlachse man, die ons ‘kalmeerde’ met een zweverige ‘tranquilo’. Welkom in het Rif!

Een onrustige noordkust

Niet alleen de kif industrie vraagt in deze regio om wat waakzaamheid. Er is met vlagen ook veel sociale onrust door de slechte omstandigheden waarin de bewoners vaak leven, met protesten en arrestaties tot gevolg. Als toerist merk je hier weinig van, maar het is wel verstandig om niet midden in een protest terecht te komen. Check dus altijd even of het nog steeds rustig en veilig is. Daarnaast is de noordkust van Marokko, met de Straat van Gibraltar als hoogtepunt, een populaire plek voor vluchtelingen om de oversteek naar Europa te wagen. Reis je langs de kust, dan zie je vaak geïmproviseerde tentjes staan, en zijn er veel agenten en soldaten op de been.

Gebruik je gezonde verstand, en laat je niet verrassen

In de praktijk is deze regio erg goed bereisbaar, en ook zeker de moeite waard. Als je je boerenverstand gebruikt, en niet schrikt van de verkopers of soldaten, dan is er niets aan de hand. Hoe wij dat weten? Toen we een week langs de kust reisden met onze kleine gele camper werden we elke nacht verrast door soldaten en agenten die ons controleerden op onze paspoorten. Op dat moment was dat erg frustrerend en eng om midden in de nacht gewekt te worden door een zaklamp en een soldaat met AK47, maar achteraf gezien was het logisch. Als je met een klein oud busje op een strand slaapt, wat voor vluchtelingen een vertrekpunt is richting de Spaanse kust, dan kun je eigenlijk niet anders verwachten. Even goed nadenken dus, en je niet gek laten maken!


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *