Ingeschreven blijven staan, briefadres of emigreren?

Wat is de beste situatie tijdens een rondreis voor bepaalde of onbepaalde tijd

Het blijft een lastig vraagstuk onder reizigers die voor langere tijd of zelfs voor onbepaalde tijd Nederland achter zich laten. Elke situatie is anders en wij zijn op dit gebied zeker geen experts. Maar we nemen je graag mee in onze gedachtengang en de reden waarom wij tijdens onze voorbereiding hebben gekozen voor een briefadres in Nederland. In tegenstelling tot het advies van de gemeente; emigreren.

De voordelen van Nederlands staatsburgerschap t.o.v. emigreren

Emigreren (of je uitschrijven in Nederland) is iets wat je, volgens ons, pas moet doen als je zeker weet dat je niet meer terug naar Nederland komt, of die intentie hebt. Wij stonden gek te kijken toen de gemeente vrolijk zei dat we met onze situatie het beste konden gaan emigreren. “Naar welk land dan?” Was onze eerste vraag lachend. “Het eerste land waar je naartoe gaat.” Het serieuze antwoord. “Maar dan zitten we daar toch met dezelfde situatie, daar zijn we misschien maar een paar dagen hooguit weken”. Dat was inderdaad zo maar hoe zij moesten omgaan met de situatie wisten ze ook echt niet. We hebben dringend aangegeven dat dit niet de gewenste situatie is en uiteindelijk hebben ze dat zelf ook ingezien.

Het is in Nederland lang zo slecht nog niet geregeld en er zijn dus voordelen om het Nederlandse staatsburgerschap aan te houden. Zo bouw je bijvoorbeeld AOW op voor elk jaar dat je staat ingeschreven en wordt de zorgverzekering betaalbaar gehouden. Wij ontvangen nu ook nog zorgtoeslag. Het zijn een paar voorbeelden waardoor het voor ons loont om in Nederland ingeschreven te blijven staan.

Opmerking: Omdat wij een in Nederland geregistreerde V.O.F. hebben, is het handiger om ook hier te staan ingeschreven. Geen moeilijke constructies om de belasting te ontwijken, de nadelen van gewoon belasting betalen wegen er (nog) niet tegen op.

Meer blogs over (onze) reisvoorbereiding

De voordelen van een briefadres t.o.v. woonadres

Is de conclusie dat je in Nederland blijft ingeschreven dan zijn er twee opties om uit te kiezen, een woon- of briefadres. Voor onze situatie is een briefadres de interessantste keuze aangezien er dan geen gemeentelijke belastingen betaald hoeven te worden. Op een briefadres woon je namelijk niet, het is alleen een adres waar de post aankomt (en wordt geopend) zodat de instanties met je in contact kunnen komen. Ook al is het via iemand anders. De regelgeving omtrent een briefadres is voor elke gemeente anders, in sommige gevallen mag je maar een beperkt aantal maanden (acht) gebruik maken van deze constructie. Dit omdat ze bang zijn voor fraude. Andere gemeentes kennen geen limiet.
De andere optie, een woonadres, is logisch als je een huis blijft aanhouden en dus toch ingeschreven moet blijven staan. Het nadeel hiervan is dat de gemeente ervan uit gaat dat je er ook woont en dus belastingen betaald moeten worden. In de meeste gevallen is dit nog steeds interessanter dan emigreren. Hou er ook hier rekening mee dat er iemand is die jouw post openmaakt en zo nodig doorstuurt.

Zo stel je een begroting op voor jouw reis

Opmerking: Kies je voor een briefadres maak dan duidelijke afspraken. In de meeste gevallen moeten deze door beide partijen worden ondertekend. Zorg ervoor dat je de persoon volledig kan vertrouwen want hij/zij krijgt al je post in te zien en is verantwoordelijk dat het jou op enige manier bereikt.


«

Comments

 1. Hoi Lars en Dasja,
  Vandaag zijn wij op jullie site terecht gekomen, superleuk om jullie reis te lezen en te zien.
  Wij hebben in augustus 2017 alles opgezegd en achter gelaten.
  Wij zijn benieuwd in welke gemeente jullie je briefadres hebben aangevraagd? In Breda en omstreken kan dat namelijk niet.
  Wij zijn zelf af en toe nog zoekende hoe we alles het beste kunnen aanpakken om zolang mogelijk te kunnen reizen.
  In ieder geval blij jullie site te hebben gevonden en ga het is op mijn gemak allemaal lezen.

  Wij hopen van jullie te horen 🙂

  Liefs Tom & Maartje

  • Lars
   april 17th

   Ha Tom en Maartje, tof om te horen 🙂
   Helaas heeft onze gemeente de regelgeving van het briefadres afgelopen zomer omgegooid. We zijn dan ook weer terug gegaan naar “gewoon” ingeschreven te staan omdat we ons bedrijfje nog graag in Nederland gevestigd houden. Het blijft een lastig vraagstuk helaas wat nou het slimste is om te doen.. Want uitschrijven betekend problemen met o.a. verzekeringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *