Kaikoura en Christchurch

Na te hebben overnacht aan de Okiwi Bay, een gratis camping op zo een 30 kilometer voor Kaikoura, gaan we de streek Canterbury in naar de bestemming van de dag: Kaikoura. We hebben er al veel over gelezen en zijn benieuwd naar de wildlife waar het dorpje om bekend staat. Een paar minuten na ons vertrek vanaf de campsite hebben we onze eerste ervaring, een colony New-Zealand Fur Seals houdt zich op langs de kust. We zetten de bus langs de kant en nemen de tijd om deze dieren van dichterbij te bekijken. Iets later valt ons een paadje op, onder de spoorbrug, langs een klein stroompje.

We volgen het paadje en stuiten op een prachtige waterval, één die we later in het rijtje mooiste watervallen zullen zetten. De borden vertellen ons dat de poel onder de waterval wordt gebruikt als zeehonden creche maar wij zijn daarvoor helaas te laat. De zeehonden creche heeft zich al richting de kust begeven en de poel is verlaten. Maar nog steeds prachtig om te zien!

Tip:Stop op de route van Picton naar Kaikoura net na Okiwi Bay bij de Ohau Stream Walkway and Waterfall. Met een beetje geluk zit de poel vol zeehonden pups, anders vind je er een prachtige waterval.

Kaikoura de haven naar Wildlife

Hoe dichterbij Kaikoura we komen, hoe meer Fur Seals we langs de kust zien liggen. Soms een enkeling of een kleine groep, soms een hele kolonie vol ruziënde zeehonden. Kaikoura zelf is een rustige plek ingericht voor toeristen. En dat is niet zo gek, net uit de kust is er een stijle klif onder het water welke ervoor zorgt dat al het voedsel vanuit het diepe naar boven wordt gedreven. Hier komen veel dieren op af, zo kun je er bijvoorbeeld walvissen, dolfijnen en orca’s zien. Helaas is dit vanaf de kust meestal niet te zien, daarom worden er in Kaikoura verschillende excursies aangeboden om deze machtige dieren van dichtbij te zien.

Maar Kaikoura is meer dan de natuur die zich ver uit de kust ophoudt. Zo gaat er mooie wandelroute langs de kust en over de kliffen, deze wandelroute neemt je mee langs een grote zeehonden kolonie en een Red Eye Gull colony, welke je met duikvluchten achtervolgt tijdens het broedseizoen. Houdt wel rekening met het getij, sommige delen van de route zijn namelijk alleen begaanbaar bij laag water!

Christchurch tussen de aardbevingen door

Nog voordat wij onze reis in september 2010 begonnen had de eerste aardbeving Christchurch al getroffen. In December 2010 komen we voor het eerst aan in de stad, veel is er niet meer van te zien maar af en toe wordt de ernst van de aardbeving opeens duidelijk. Sommige straten zijn afgezet en vervallen gebouwen worden gesloopt of gerestaureerd. Later komen we nog terug om oud & nieuw te vieren in Christchurch, dit deden we bij de Christchurch Cathedral welke tijdens de tweede aardbeving hevig beschadigd raakt. Tijdens de tweede aardbeving zitten wij (gelukkig) alweer op het noordereiland.

Christchurch is, hoewel het de grootste stad van het zuidereiland is, een stad zonder veel hoogbouw. Iets buiten het stadscentrum staan alweer losstaande huizen met allemaal een eigen tuin. Gebrek aan ruimte is er waarschijnlijk nooit geweest. Voor ons was dit een raar gevoel. Je verwacht een grote stad, volgebouwd en druk. Maar Christchurch is uitgestrekt, open en rustig. Kleine marktjes en het Art museum maken het toch dat er genoeg te doen is. Zo gaan we zelfs naar de film voordat we onze bus opzoeken net buiten de stad op een gratis parkeerplaats om daar te overnachten. De volgende dag zullen we richting Mount Cook gaan!«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *