Reizen in een kleine camper, de voor- en nadelen

Alles wat je moet weten over een kleine camper

Campers zijn er in alle soorten en maten, ze kunnen enorm luxe zijn maar ook heel basic. Bij het kiezen van een camper is het lastig om te beslissen welke camper je wilt kopen of huren. De grootte van de camper kan hier een grote rol in spelen. In dit artikel zetten wij de voor- en nadelen van een kleine camper op een rijtje. Aan jou de keus!

Het rijden

Bij het reizen in een camper is het road trippen en groot onderdeel van de reiservaring. Met een kleine camper is het rijden makkelijker, de meeste kleine campers zijn niet veel langer dan een grote auto. Het rijden in een kleine camper kan ook even wennen zijn, maar na de eerste honderd kilometer voelt het vertrouwd. Eenmaal aangekomen in een stad is het parkeren van een kleine camper ideaal, ze passen in normale parkeerplaatsen. Wij hebben zelfs gehoord dat lange campers soms dubbel moeten betalen.

Een kleine camper is goedkoper

De lagere kosten zijn een groot voordeel van een kleine camper ten opzichte van een grotere camper. De aanschafsprijs is vaak een stuk lager en omdat ze meestal lichter zijn dan grotere versies, kan er op belasting en de brandstof ook veel bespaard worden. Daarnaast kunnen tickets voor bijvoorbeeld een veerboot en tol op tolwegen ook een stuk lager uitpakken als je met een kleine camper reist. Dus als je een klein budget hebt past een kleine camper zeker bij jou.

Wildkamperen

Het grote voordeel van het reizen in een kleine camper is het wildkamperen. Bij een bestelbusje dat omgebouwd is tot camper, is het wildkamperen in steden veel makkelijker. Als je het goed doet heeft niemand door dat er een klein huisje in de bus verstopt zit. Bovendien is het met een kleine camper gemakkelijk om een plekje te vinden in de natuur. Geen last van hoogte barrières, parkeer de camper achter een paar bomen, of in een klein inhammetje en er is niemand die je ziet. Het leven in een kleine camper speelt zich vooral buiten af, dus het is belangrijk dat je op mooie en afgelegen plekjes kampeert. Doordat er weinig binnenruimte is word je gedwongen om veel buiten te zijn en van de omgeving te genieten.

Extra voordeel: Een kleine camper zorgt er ook voor dat je heel minimalistisch leeft. Alleen voor echt belangrijke spullen is plek, je leert snel welke spullen voor jou belangrijk zijn.

Weinig binnenruimte

Het weer speelt een grote rol bij het leven in een kleine camperbus. Bij slecht weer, zoals regen en kou, maakt het hebben van weinig binnenruimte het slechte weer een stuk erger. Er is maar één ruimte waar gekookt, gechilled en geslapen kan worden. Het bed moet in- en uitgeklapt worden, de kookgeur blijft hangen en als je samen reist word je gedwongen tegelijkertijd naar bed te gaan. Bovendien moet de één naar buiten als de ander het chemische toilet onder het bed vandaan tovert. Romantisch he? Kortom; het hebben van weinig binnenruimte is soms een erg groot nadeel.

Aan jou de keus

Het grootste voordeel van een kleine camper, de compactheid, is ook meteen het grootste nadeel omdat er weinig binnenruimte is. Bedenk bij het kopen of huren van een camper wat belangrijk is voor jou. Waar hecht jij waarde aan? Denk ook aan het type klimaat en de periode waarin je gaat reizen. Bij veel regen is meer binnenruimte bijvoorbeeld belangrijker dan in een zonnige regio/periode. Uiteindelijk maakt het ook weer niet heel veel uit hoe groot de camper is, als de camper die jij huurt of koopt maar als thuis voelt!

Anniek en Mattias van Welivealittle reizen met een zelfgebouwd geel 4×4 busje naar de grensgebieden van Europa. Landen als Marokko, Albanië, Turkije, Georgië, Armenië en Rusland liggen dichtbij Nederland maar voelen als een heel andere wereld. Wij hebben ze gevraagd hun reisavonturen en ervaringen met ons te delen. Voor een dagelijkse portie @Welivealittle avonturen volg je ze op Instagram.”


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *