Knal niet te snel over de ring road

Trek minimaal twee weken uit om de ring road te rijden

In IJsland zijn we ze tegen gekomen en op internet staat het er ook bol van, mensen die in minder dan twee weken over de IJslandse ring road knallen. Zonde als je het ons vraagt. Tuurlijk, je rijdt de ring road (1.332km) als je wilt makkelijk in een week. Maar of je dat ook moet willen is iets anders. Er is zo veel te zien en ontdekken in IJsland, dat je daar gewoon de tijd voor moet nemen. Beter een gedeelte goed ontdekken, dan als een bezetene de hele ring road rijden en eigenlijk nog niets hebben gezien. Wij raden het je dus sterk af, en dit is waarom.

Roadtrippen is leuk, maar je kan overdrijven

Wij zijn ook niet vies van een lekker roadtrip dagje, rijden om te rijden en de hele dag mooie dingen zien. Maar het fijnste is toch wel om een roadtrip op te breken, even een lekkere wandeling of simpelweg de tijd nemen om ergens van te genieten. Na zo een dag van veel rijden hebben we het dan meestal ook wel gehad. Moet je je voorstellen dat als je in tien dagen over de ring road gaat rijden, je elke dag minimaal 133 kilometer aflegt. Aangezien de ring road de A2 niet is, doe je daar minimaal 2,5 uur per dag over. En dan ben je alleen aan het rijden! Geen stop of iets tussendoor. Wil je op een paar plekken meerdere dagen blijven, dan zit je al snel aan 200 kilometer per dag, goed voor 4 uur in de auto. En zeker, het uitzicht is gruwelijk. Maar er liggen veel verscholen wonderen, waarvoor je enkel een kleine d-tour hoeft te nemen of waarvoor je de tijd moet nemen om er te komen (lees: een paar kilometer lopen). Dat gaat je niet lukken in een week, dus daarom doe de ring road in minimaal twee weken.

Wandelen in IJsland

IJsland nodigt uit, mits het goed weer is, om te wandelen. Zo neem je het landschap nog beter in je op, waardeer je de natuur nog meer en vooral, zo zie je alle (verscholen) natuurwonderen van IJsland. Voor de meeste hot pools, watervallen of gletsjers moet je echt je wandelschoenen aantrekken. Langs 1.332 kilometer weg is veel te zien en doen, en je gaat het allemaal willen zien en doen. Te voet dus. Ga maar na hoeveel tijd een paar redelijke wandelingen per dag kosten. Het kan niet allebei, kilometers maken in de auto en kilometers maken te voet. Moraal van het verhaal, neem de tijd voor de ring road!

Je komt altijd slecht weer tegen

Oké al het bovenstaande heeft je nog niet overtuigd? Je hebt een strakke planning gemaakt waarin je precies alles kunt zien wat je wilt zien. Dan komt het klimaat van IJsland waarschijnlijk nog een keer om de hoek kijken. En dat kan jouw strakke planning helemaal overhoopgooien. Of ervoor zorgen dat je toch de weg op moet, ook al is het hondenweer. Daar sta je dan lekker in de regen naar een gletsjer of geothermisch gebied te kijken. Houdt een paar dagen speling in je ronde over de ring road, zodat je het slechte weer gewoon kunt uitzingen.

Minder dan twee weken de tijd? Ontdek delen van IJsland

Ja hebben we je overtuigd? Gelukkig, zo ga je tenminste echt genieten van IJsland! Want je hoeft niet per se de hele ring road te rijden om een idee te krijgen van wat IJsland nou voor een land is. Je kan ook één gebied beter ontdekken, hoewel je dan vast nog eens terugkomt om de rest te zien heb je een veel relaxtere trip gehad en heb je IJsland kunnen ervaren zoals het moet, buiten en niet vanuit een auto. Enkele leuke korte trips zijn; Reykjanes en/of Snæfellsnes, Zuid-IJsland of de West-Fjorden. Allemaal zijn ze anders en uniek op hun eigen manier. Ze zullen je nooit vervelen, al breng je er twee weken door.


«

1 Comment

  1. Roadtrippen is leuk, als je het maar in je eigen tempo doet. Daar ben ik het helemaal met je eens. Je moet gewoon af en toe die auto uit en te voet iets gaan verkennen. Dan maar iets langer er over doen en genieten. Dat liever dan het idee hebben dat je alles hebt gezien, alleen omdat je er langs bent gereden. Daarom vindt ik toeristenbussen ook altijd zo verschrikkelijk. Je gaat altijd voorbij aan het feit waarom je er bent. Genieten van de gebouwen, de stad, de natuur en als je iets even hebt gezien, wil niet zeggen dat je het beleefd hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *