Kostenoverzicht van nog een jaar reizen in een camper

Wat kost 12 maanden leven en reizen in een camper?

We zijn al bijna drie jaar fulltime aan het rondreizen met onze camper. Na eerder al een blog gewijd te hebben aan welke kosten dat met zich meebrengt, komt hier een update over het laatste jaar. Kosten zijn namelijk zo uiteenlopend als wat, en je hebt zelf grote invloed op de hoogte ervan. Zo omvatte de €63,- per dag van vorig jaar een dure oversteek naar IJsland. Dit jaar hebben we het een stuk goedkoper gedaan, maar ook minder landen bezocht. Dat is lekker de vrijheid die we hebben. De landen die we bezocht hebben zijn namelijk een stuk grondiger verkend.

Hoe wij reizen

Aangezien iedereen anders reist, is het misschien wel fijn om te weten hoe wij dan reizen. Zodat je een beter beeld hebt of deze kosten ook voor jou gelden. Want het kan zeker goedkoper, en duurder is waarschijnlijk nog makkelijker. Want hoewel we redelijk op onze kosten letten, leven we niet op noedels en boterhammen met pindakaas. Wel koken we over het algemeen zelf, we hebben ons huis immers bij ons. Betaalde bezienswaardigheden doen we wel, maar het afgelopen jaar veel minder. Attracties e.d. bezoeken we bijna nooit, we zoeken onze kick liever in de natuur.

In het jaar van dit kostenoverzicht zaten we nog even in Italië, zijn we via Frankrijk snel naar Spanje gereden om daarna de oversteek naar Marokko te maken. Na drie maanden Marokko hebben we de zomer doorgebracht in Portugal om vervolgens onze Marokko trip verder af te maken. In totaal hebben we 16.704 kilometer gereden en €2.500,- uitgegeven aan diesel. Hoewel we een redelijke afstand hebben afgelegd, is dit gemiddeld nog geen 50 kilometer per dag.

De vaste kosten

Ook al rijden we rond in een camper, vaste kosten hebben we nog steeds. En hier valt niet veel op te besparen. Want ja, de camper moet verzekerd zijn en wegenbelasting betaal je nog steeds. Wij laten onze boodschappen ook altijd onder vaste kosten vallen, hoewel ze iedere maand verschillen moeten we wel gewoon eten. De kosten zijn voor ons (en Ninja) gezamenlijk.

 
Zorgverzekering €180,-
Reisverzekering €9,-
Wegenbelasting €68,-
Camperverzekering €44,-
Telefoonkosten €26,-
Boodschappen (eten) €280,-
Bankrekening pakketkosten €3,-
Totaal per maand: €610,-
Totaal per jaar: €7.320,-

Waar we bij het kostenoverzicht van vorig jaar nog dachten dat de hogere kosten voor het eten aan de duurdere landen lag, ligt dit toch echt aan onszelf. We geven meer aan eten uit dan we in ons reisbudget hebben begroot. Nu koken we vaak lekker en uitgebreid. Ook helpt eten als koningen met een grote groep vrienden niet mee, maar dat is wel erg leuk. De rest van de kosten spreekt voor zich.

De variabelen kosten

In vergelijking met vorig jaar hebben we op de variabelen kosten kunnen besparen. We hebben geprobeerd om dit jaar de kosten nog beter onder te verdelen, helaas is het buiten de deur eten verspreid over activiteiten / tol en overige. Zo zijn de kosten die we voor Ninja hebben moeten maken, van dierenartsen tot speeltjes (maar niet zijn dagelijkse eten), uitgesplitst. Ook hoeveel we maandelijks kwijt zijn aan de was, en het wassen van de camper, en aan LPG. Onder de noemer overige vallen niet alleen souvenirs hier vallen ook de sporadische aankopen van producten die we nodig hebben voor het dagelijks leven onder. Van nieuwe messen tot duct tape.

Brandstof €208,-
Overnachtingen €80,-
Activiteiten / tol €100,-
Ninja €31,-
Wassen €15,-
LPG €11,-
Overige €76,-
Internet €41,-
Totaal per maand: €562,-
Totaal per jaar: €6.744,-

Mede door meer buiten de deur te eten, en een zomer vol surflessen in Portugal, maar vooral door veel meer tolwegen rijden dan het voorgaande jaar is de kostenpost activiteiten / tol verdubbeld. In Marokko is wildkamperen helaas niet altijd mogelijk, dus hebben we vaker van campings gebruik gemaakt. De ferry naar Marokko hebben we deze keer ook onder kostenpost activiteiten / tol laten vallen. Dat onze internet kosten zo hoog liggen komt vooral door Spanje, waar internetten nog best duur is.

Incidentele kosten

De kosten voor een jaar in de camper zijn natuurlijk nooit allemaal van te voren in te schatten. Ook dit jaar hebben we weer onverwachte kosten gemaakt in de vorm van reparaties aan de camper. Gelukkig hebben we onszelf ook op nieuwe hebbedingetjes kunnen trakteren; nieuwe wetsuits en een carver skateboard!

Reparaties €1.650,-
Hebbedingetjes €775,-
Totaal afgelopen jaar: €2.425,-

De totale kosten van het afgelopen jaar

Het afgelopen jaar is met een totale uitgaven van €16.489,- een stuk lager dan het jaar hiervoor. Zoals eerder gezegd, dit omvat de totale kosten van ons beide, inclusief Ninja. Hoewel we het afgelopen jaar minder (vier) landen hebben gezien, hebben we zeker niet stilgezeten. Onze maandelijkse kosten komen uit op €1.374,- en voor de ultieme vergelijking; dat is gemiddeld €45,18 per dag, €18,- goedkoper dan het eerste jaar reizen!


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *