Madrid, de hoofdstad van Spanje

Cultuur snuiven en familie gezelligheid

Bijna zes maanden onderweg, een mijlpaal waarbij vrienden en familie meer en meer gemist worden. Gelukkig geldt dat andersom ook, Dasja haar ouders besluiten daarom ons op te zoeken. Een plek uitzoeken is lastig met onze ‘planning’ die bijna nooit wordt nageleefd. Het wordt cultuursnuiven in Madrid, vandaar dat er de laatste tijd veel kilometers gemaakt zijn. In Madrid laten we de camper voor wat het is, via Airbnb huren we een appartement vlakbij het centrum en praktisch naast het Retiro Park. Ideaal voor het uitlaten van Ninja.

Met de camper in Madrid

Vanaf Segovia volgen we de A6, een tolweg waardoor we niet over de bergen hoeven maar via de tunnel tijd besparen. We vertrouwen tevergeefs weer te veel op het navigatiesysteem en plots staan we midden in het centrum van Madrid. Het scheelt dat de wegen groot zijn opgezet (twee- tot driebaanswegen) en zo manoeuvreren we de camper naar de plaats van bestemming, een parkeerplaats buiten de stad. Hier laten we de camper tussen de vooral Spaanse campers achter voor het weekend.
De volgende dag zoeken we het appartement op, en na een warm onthaal van de eigenaar gaan we meteen aan de slag. Er kan gewassen worden, en we hebben veel was! Niet veel later sluiten de ouders van Dasja en ook haar broer(tje) zich bij ons aan. De kennismaking met Ninja is vooral voor hem een groot feest. Nog meer aandacht. Het is halverwege de middag als het stadspark wordt verkent, damn wat groot! Met goed weer een prima plek om de dag door te brengen, is het niet dat Madrid nog meer hoogtepunten heeft. We lopen dan ook door naar het centrum (ongeveer 3km vanaf het park). Na wat rond te dwalen komen we op de terugweg net buiten het park een op en top Spaans tapastentje tegen, borrelen en tapas. Lekker. Het cultuurverschil wordt nog maar eens benadrukt, wij zijn klaar en vertrekken op het moment dat de Spanjaarden binnenkomen.

Madrid is een moderne en wijds opgezette stad. Waar we dit weekend een aantal hoogtepunten bezoeken zoals het Palacio Real, Puerta del Sol, Temple of Debod, het oude postkantoor en Broadway madrileño. Op zaterdagochtend lopen we mee in de gratis tour door de stad, die op een vaste tijd vertrekt van Puerta del Sol. Voor lekker eten en shoppen ben je hier ook aan het goede adres. Op zaterdagavond nemen we iedereen mee uit eten voor de verjaardag van Dasja’s vader. Een hip tapastentje, Rosi la Loca Taberna, druk maar gezellig. Het eten is prima en met een menu worden er verschillende gerechten op tafel gezet waar iedereen van kan pakken. Een leuke manier van eten en de Spaanse wijn smaakt goed.

Tip: De stad verkennen via een gratis tour? Vanaf Puerta del Sol starten regelmatig rondleidingen waar gratis aan deelgenomen kan worden. Aan het eind vraagt de gids vaak om een fooi. Trek je wandelschoenen aan want de tours duren twee tot drie uur. Bekijk hier de actuele tijden.

Cultuur snuiven

Naast de waanzinnige gebouwen die Madrid sieren en karakteristiek maken zijn hier ook een aantal grote musea te vinden zoals; het Rein Sofia museum, het Thyssen museum, het del Prado museum en het Naval museum.
Tijdens dit weekend bezoeken we twee van deze musea, het Thyssen museum en het Reina Sofia museum. De expositie van het Thyssen museum is een privé collectie van de familie Thyssen en neemt ons mee op reis; we starten in een ver verleden en komen steeds dichter bij het heden. De schilderwerken worden op chronologische volgorde getoond. In de collectie zijn enkele grote Nederlandse meesters te vinden zoals Rembrandt, van Eyck, van Gogh en Rubens. We verlaten de expositie met moderne werken van Edward Hopper, Dali, Miró en Pollock.

Het Reina Sofia museum is het museum voor moderne kunst en wauw wat een gebouw. Op zondagmiddag is de entree gratis en met een bliksembezoek schieten we er doorheen. Ook hier hangen kenmerkende en belangrijke werken. Onder andere Picasso’s “Guernica” waarmee hij protesteerde tegen de burgeroorlog in Spanje. Maar ook hier zijn werken te vinden van Dali, Miró, Bacon en Moore.

Tip: De musea in Madrid stellen op verschillende tijden hun deuren open voor een gratis bezoek. Een mooie manier om kunst toegankelijker te maken. Check van te voren of dit ook geldt voor het museum waar jij een bezoek aan wilt brengen.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *