Marokko, een land in ontwikkeling

Op steeds meer plekken wordt de magie van Marokko aangetast

Marokko is booming, er wordt met man en macht gewerkt aan een goede infrastructuur maar misschien nog wel meer aan huisvesting en de ontwikkeling van de toeristische sector. Op de mooiste plekken worden rijen hotels, vakantieparken of appartementencomplexen opgetrokken. Het land lijkt Spanje en sommige delen van Italië na te streven en vol in te zetten op het massatoerisme. Het grote nadeel is dat daarmee de magie van Marokko wordt aangetast. Op dit moment is Marokko namelijk nog vooral een land vol uitgestrekte landschappen, schitterende stranden en vergezichten. Maar op de populaire plaatsen zal dit over een paar jaar niet meer opgaan.

Rijen van hotels of vakantieparken

Tijdens onze reis langs de kust zijn we het vaak tegengekomen, splinternieuwe appartementencomplexen, hotels of vakantieparken. In de meeste gevallen nog net niet op het strand. Of het nu in Rabat, Mohammedia, Essaouira, Sidi Kaouki of Taghazout is. Overal lijkt te worden ingespeeld op massatoerisme en wordt er gehoopt op economische vooruitgang. Begrijp ons niet verkeerd, we zijn voorstanders voor economische vooruitgang in Marokko. Maar of deze manier de goede is..? Wij zijn vooral bang dat het de magie van Marokko aantast, terwijl de huidige bezoekers van Marokko juist voor deze magie het land bezoeken.

Op dit moment is Marokko grotendeels nog onaangetast, hotels zijn vaak kleinschalig en de lokale gemeenschap profiteert direct van toeristen. Hier lijkt de verandering vooral in te gaan zitten, er worden massale hotels gebouwd waar de lokale bevolking waarschijnlijk niet meer kan doen dan vriendelijk personeel spelen voor een schamel loontje. Doordat er nu enkel kleinschalig gebouwd is sta je voor je gevoel praktisch midden in de natuur maar ook midden in de Marokkaanse samenleving. Helaas wordt ook dit gevoel verbouwd. Er moet parkeergelegenheid komen, een brede boulevard om egaal langs de kust te lopen en ga zo maar door met onzin behoeften die niet meer zijn dan een illusie van wat Marokko is. En ook de Marokkanen zullen veranderen als ze overspoelt worden door toeristen. Je ziet het nu al gebeuren in Marrakesh, het verschil met de rest van Marokko is enorm. Wij hopen vooral dat niet de hele kust wordt volgebouwd en zich gaat gedragen als Marrakesh. Maar dat sommige regio’s zich niet in laten met het grote geld en haar natuurlijk pracht en praal behoudt om daarmee toeristen te trekken.

Het grootste deel van het jaar staan de complexen leeg

In principe zijn we niet tegen massale hotels, al heeft kleinschaligheid zeker onze voorkeur, iedereen mag zijn eigen invulling geven aan vakantie vieren. Ons grote wrok zit hem in de periodes dat deze bouwwerken leeg staan. Meestal is zo een toren maar enkele maanden per jaar gevuld, nog een paar maanden gedeeltelijk terwijl het de rest van het jaar leeg staat. Dit hebben we ondertussen al op zo veel plekken gezien in Frankrijk, Spanje en Italië. In het laagseizoen is er niemand meer, hier en daar nog een koppige local die niet wil wijken. En vooral daar begint onze woede te borrelen. Waarom moet de lokale gemeenschap wijken en het hele jaar door hinder ondervinden zodat er vier maanden per jaar geld verdiend kan worden dat vooral gaat naar de mensen die al rijk genoeg zijn? Toerisme zou de lokale bevolking moeten helpen, en dan niet aan een baan waar zes dagen per week voor bijna niks gewerkt moet worden. Nee, aan echt bestaansrecht en de mogelijkheid om direct te profiteren van toeristen.

Er is genoeg ruimte voor ontwikkeling voor de Marokkanen

Terwijl er luxueuze hotels en appartementen worden opgetrokken die de gemiddelde Marokkaan in zijn hele leven niet kan betalen is er genoeg voor verbetering vatbaar waar de gemiddelde Marokkaan wel degelijk iets aan heeft. De infrastructuur naar sommige dorpen en binnen sommige steden is verre van ideaal, alsook aansluitingen op elektriciteit en drinkwater. Het zou veel mooier zijn als Marokko zich tegen groot opgezette hotelketens had gekeerd en juist haar eigen bevolking in staat had gesteld zich te ontwikkelen en alle toeristen in kleinschalige onderkomens op te vangen. Er is ruimte genoeg, sommige kleine plaatsen zijn de ideale vakantiebestemming maar zijn simpelweg nog niet ontdekt doordat de faciliteiten het niet toelaten. Hopelijk blijven de enorme bouwwerken beperkt tot een paar specifieke gebieden, en kunnen wij de massatoerist en de lelijke bouwwerken die zij gebruiken eenvoudig omzeilen. Maar we houden ons hart vast voor een complete make-over van de Marokkaanse kustlijn.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *