Het mooiste stukje Sicilië

Noordwest Sicilië is zoals we Sicilië ons voorstellen

Sicilië, en een groot deel van Italië, is aan de vol gebouwde kant. Veel dorpjes en steden voorkomen dat echte in the middle of nowhere gevoel. Natuur voelt er minder ruig door aan en lijkt minder nadrukkelijk aanwezig. Vooral aan de kust is dit het geval, waar je bij het vermijden van de (tol)snelwegen door dorp na dorp rijdt. Na goed twee derden van Sicilië te hebben rondgereden stopt dat opeens, het wordt uitgestrekter en rots formaties eisen hun plek op in het landschap. Noordwest Sicilië is zoals we Sicilië ons voorstellen en daarom het mooiste stukje Sicilië.

Mooiste wildkampeerplek van Sicilië

Op de mooiste plekjes moet alles samenvallen; een heerlijk uitzicht, goed weer, rust maar vooral de perfecte plek om te overnachten. Puur toevallig komen we voor San Vito Lo Capo uit bij een veld dat wordt gebruikt als parkeerplaats, recht aan het strand. Met uitzicht over rotsformaties van het Riserva Naturale Orientata del Monte Còfano, waar de zon rustig achter verdwijnt. De panorama wordt compleet gemaakt door de bergen die deel uitmaken van het Riserva naturale dello Zingaro aan de andere kant. Ja, we staan hier goed. Dit is het mooiste plekje op Sicilië waar we een nacht hebben doorgebracht. En dat voor nop.

Alle foto's
Monte Monaco
Riserva naturale dello Zingaro
Wildkamperen
 • San Vito Lo Capo wildkamperen
 • Riserva naturale dello Zingaro Sicilië
 • Sicilië top Monte Monaco
 • Riserva naturale dello Zingaro rotsformaties
 • Riserva naturale dello Zingaro
 • Monte Monaco hike Sicilië
 • Riserva naturale dello Zingaro wandelen
 • Monte Monaco hike Sicilië
 • Sicilië baai San Vito Lo Capo
 • Monte Monaco en Ninja
 • San Vito Lo Capo Sicilië
 • San Vito Lo Capo baai avondlucht
 • Sicilië, Italië

Nationale parken Riserva naturale dello Zingaro en Riserva Naturale Orientata del Monte Còfano

Een Nationaal Park is meestal een goed voorteken voor een mooi plekje, helaas kent Sicilië niet veel (grote) Nationale Parken. Rond San Vito Lo Capo liggen er twee. Wel wat kleiner maar zeker niet minder mooi. Het enige nadeel is dat er entree geheven wordt, €5,- p.p. voor het Riserva naturale dello Zingaro. Het Riserva Naturale Orientata del Monte Còfano was nu in het laagseizoen gratis toegankelijk, maar in de zomer lijkt ook hier entree gevraagd te worden.
Aangezien Riserva Naturale Orientata del Monte Còfano het dichtstbijzijnde is verkennen we die als eerste. Voor een deel op de fiets maar de rest doen we lopend. De wandeling rondom de rotspunt heeft epische uitzichten en met her en der een informatiebord wordt er uitleg gegeven over de historie en het heden. De volgende dag gaan we vol goede moed naar het Riserva naturale dello Zingaro. Hier hopen we op een vergelijkbare ervaring maar bij de ingang worden we tegengehouden. Hier mogen geen honden mee naar binnen. We besluiten daarom weer om te draaien en de Monte Monaco te beklimmen.

Ook dit mag je niet missen op Sicilië

De bergen in; Monte Monaco beklimmen

Hoewel het idee uit noodzaak is ontstaan is dit de juiste beslissing geweest. Een paadje loopt slingerend omhoog door uitgestrekte velden. Eerst nog langs wat huizen maar die gaan vervolgens enkel op in het vergezicht. Tot er een huis praktisch boven op de berg tevoorschijn komt. Dit is de oprit van dat huis. Damn. Na veertig minuten komen we bij het huis aan, Monte Monaco is nog verder omhoog en heeft een fantastisch uitzicht over het dorpje San Vito Lo Capo. De perfecte plek voor een lunch en het achterlaten van een bericht in de agenda die een logboek moet voorstellen. Dit is zoals Sicilië hoort te zijn, ruig en net niet goed georganiseerd. Na tweeënhalf uur staan we weer bij de camper, terug naar de mooiste wildkampeer plek van Sicilië voordat we dit stukje achter ons laten.


«

Comments

 1. Grappig, ik heb niet te lang geleden een blog geschreven over onze wandeling in het Zingaro. Ik vond Sicilië een super gevarieerd eiland en wil zeker nog eens terug.

 2. Sanne
  maart 9th

  Ik weet precies welke veld je bedoeld! Zeker heel mooi! Wij bezochten Sicilië met de auto, maar we zagen inderdaad veel plekken waar je met de camper goed kan kamperen. San Vito Lo Capo is echt een van de mooiste stukken natuur van Sicilië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *