De mooiste watervallen van IJsland

IJsland is het land van de watervallen en je kijkt je ogen uit!

Uiteraard kunnen we alleen uit eigen ervaring spreken. Helaas hebben we niet alle watervallen van IJsland bezocht, daarvoor was veel meer tijd nodig. Van de vijf weken die wij op IJsland hadden zijn dit onze vijf mooiste watervallen. En het zal je misschien niet verrassen, het zijn niet de meest toeristische trekpleisters. Wij houden niet zo van massatoerisme en dat speelt mee in onze beoordeling. Een aantal watervallen in onze top vijf liggen niet langs de ringroad. Mooie watervallen langs de ringroad vind je hier.

1. Glymur, de hoogste waterval van IJsland

De Glymur waterval is met 196 meter de hoogste waterval van IJsland. En het mooiste is misschien wel dat hij over het algemeen niet druk bezocht is. Terwijl hij maar een uur rijden van Reykjavík af ligt. Vanaf de parkeerplaats is het nog ongeveer een uur lopen tot je zicht hebt op deze lijpe waterval en de schitterend uitgeslepen vallei. Het pad gaat over privéterrein en is redelijk puur, geen touwtjes die je zeggen wat wel en niet mag. Dus als iedereen zich gewoon netjes en normaal blijft gedragen blijft dit hopelijk nog vele jaren zo. Na de eerste blik op de Glymur is het mogelijk om nog verder omhoog te lopen in een poging een nog beter zicht te krijgen op deze sicke waterval. Het enige nadeel is dat je hem nooit helemaal lekker te zien krijgt, hij valt namelijk gedeeltelijk weg tussen de rotsen.

 • Glymur IJsland
 • Glymur waterval IJsland
 • Glymur IJsland

Hoe kom je er? De afslag naar de Glymur ligt aan de 47, op het puntje van de Hvalfjördur fjord. Het laatste stukje, naar de parkeerplaats, gaat over gravel. Maar dit is prima te rijden in een normale auto of camper.

2. Dynjandi, een watervalpark

Dynjandi is meer dan één mooie waterval, het lijkt vanaf de parkeerplaats het meeste op een watervalpark. Waarbij de Dynjandi waterval met een hoogte van 100 meter het letterlijke hoogtepunt is. Nadat het water van de Dynjandi afgedonderd is valt het nog zeker van vier andere (kleinere) watervallen. Een duidelijk gemarkeerd pad loopt langs de andere watervallen tot de onderkant van de Dynjandi. Onderweg zijn er uitkijkposten gemaakt, bankjes geplaatst en met mooi weer is het prima genieten hier. Het mooiste van alles is nog dat er gratis overnacht mag worden (zowel campers als tenten). Zo is Dynjandi de ideale stop om de gravelweg op te breken voor een nacht met het geluid van één van de hoogste watervallen van IJsland.

 • Dynjandi west-fjorden IJsland
 • Dynjandi IJsland
 • Dynjandi waterval IJsland
 • IJsland Dynjandi waterval

Hoe kom je er? Aan de gravelweg 60 tussen Flóklundur en Þingeyri ligt de Dynjandi. De 60 is redelijk goed te rijden met normale auto’s en campers. Al zal je in een eigen auto/camper misschien wat rustiger aan willen rijden.

Onze 7 fijnste gratis hot pots van IJsland

3. Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa

Door zijn breedte van 100 meter en een hoogte van 44 meter is de Dettifoss al een imposante waterval. Als er dan ook nog 500 m3 water per seconde overheen dondert heb je de meest krachtige waterval van Europa. En dat is een gruwelijk aanzicht. De waterval is vanaf beide oevers te bezichtigen, waarvan de westkant de meest gekozen optie is doordat de weg hier is geasfalteerd. Helaas staat de wind hier ongunstig, waardoor het spatwater vaak over alle uitzichtpunten waait. De oostkant is wat dat opzicht een betere kant, helaas dat hier een slecht onderhouden gravelweg naar toe leidt.

 • Dettifoss IJsland
 • IJsland Dettifoss

Hoe kom je er? De westkant is te bereiken via de recent geasfalteerde weg 862. Deze leidt tot een grote parkeerplaats vanaf waar het nog zo een 500 meter lopen is tot de Dettifoss. Gravelweg 864 loopt langs de oostkant van de waterval. Beide wegen zijn vanaf de ringroad te bereiken.

4. Fardagafoss, verscholen schoonheid

De bovenstaande watervallen zijn redelijk bekend, maar gelukkig valt het massatoerisme erg mee. Om het feit dat er in die gebieden veel minder toeristen zijn. De Fardagafoss is veel minder bekend, maar wel makkelijk te bereiken. In totaal is de waterval rond de 80 meter hoog en het leukste aan deze waterval is dat er met een beetje geklauter achterlangs gelopen kan worden.
Vanaf de parkeerplaats gaat er een pad die je in 30 minuten tot de waterval brengt. De vallei waar het water doorheen stroomt is rustgevend tot de waterval opdoemt. Touwen bieden stevigheid in de ‘afdaling’ tot waar het water de grond weer raakt. Vanaf hier kan er achter de waterval langs gelopen worden. Er hoort een gastenboek te liggen, maar die konden wij niet vinden.

 • Fardagafoss waterval IJsland
 • Fardagafoss
 • Waterval Fardagafoss IJsland
 • IJsland Fardagafoss

Hoe kom je er? Rij bij Egilsstaðir de 93 op richting Seyðisfjörður, na vijf kilometer van Egilsstaðir is er rechts een kleine parkeerplaats vanaf waar het pad naar de Fardagafoss loopt.

Niet genoeg watervallen? Ontdek de watervallen langs de Ring Road

5. Hraunfossar, stromend uit een lavaveld

Als laatste in onze lijst van mooiste watervallen van IJsland mag Hraunfossar niet ontbreken. Hoewel het zeker niet de meest imposante waterval is, gaat het in dit geval om de manier waarop het water de rivier bereikt. We zijn gewend aan water dat over de rand van een rots valt of stroomt. Daar zijn de bovengenoemde watervallen allemaal het voorbeeld van. Hraunfossar is anders. Hier stroomt het water namelijk tussen de lagen lava door, half ondergronds dus. En dat is best heel uniek om te zien.

 • Waterval Hraunfossar
 • Hraunfossar IJsland
 • IJsland Hraunfossar

Hoe kom je er? De Hraunfossar ligt aan de (geasfalteerde) weg 518 die vanaf de 50 te bereiken is. Maar ook via de 52 en 550 (beide gravel) kan je bij deze waterval komen. Vanaf de parkeerplaats is het nog geen 100 meter lopen.


«

Comments

 1. Diana
  maart 31st

  IJsland staat denk ik als hoogste land op mijn bucket list. Wat wil ik graag naar dit land. Zit er over te denken om dit jaar te gaan. Even kijken hoe de geld stroom na mijn vakantie in Zambia is haha. Maar mooie tips over de watervallen. Ga er zeker een paar op mijn lijstje zetten.

 2. Kelly
  maart 30th

  IJsland heeft inderdaad prachtige watervallen. Dettifoss en Hraunfossar heb ik ook gezien. Zo mooi!

 3. Elisa
  maart 29th

  Ik vind watervallen altijd zo mooi om te zien. Dit is ook 1 van de redenen dat IJsland heel hoog op de wishlist staat. Lijkt mij prachtig om te zien!

 4. Jenny
  maart 25th

  IJsland heeft prachtige watervallen. Zeker wanneer de zon een beetje schijnt en er kleine regenbogen ontstaan – magisch.

  Ik bezocht IJsland in de winter en toen waren sommige watervallen (deels) bevroren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *