Mount Taranaki / Egmont beklimmen

Na de ferry oversteek te hebben gemaakt van Picton naar Wellington lunchen we wat en bezoeken we een internetcafe. We rijden dit keer via de west kust richting Whanganui / Taranaki omhoog. We gaan daar de eenzame Mount Taranaki beklimmen. Om vervolgens weer naar het binnenland (Taupo) te gaan. Maar eerst de weg richting Mount Taranaki. De west kust is ook op het Noordereiland een stuk ruiger, deze kant van het eiland hebben we eigenlijk nog helemaal niet gezien en dit kwam dan ook iets wat als een verrassing. Maar het weer was gelukkig stukken aangenamer dan op het Zuidereiland!

De weg naar Mount Taranaki / Egmont

We vertrekken vanuit Wellington en laten deze heerlijke stad steeds verder achter ons, onderweg stoppen we bij enkele kleine plaatsen om kort het stadscentrum en de historie ervan te bewonderen. Dit gebied van Nieuw-Zeeland kent een rijke historie met o.a. de belangrijkste haven uit 1900 in Whanganui en enkele gebieden waar de goudkoorts flink heeft gewoed. Na een korte wandeling in de middagzon door het centrum van Whanganui vervolgen we na het doen van boodschappen onze route. Voor vanavond gaan we aan New Zealand Steak!

We overnachten op een gratis DOC Basic camping in het Waikawa Tararua Forest Park waar nog een handjevol andere staan. Over het terrein zijn resten te zien van kampvuurtjes en zo ook naast onze uitgekozen plek. Ideaal om er een echte barbecue van te maken!

De volgende dag vervolgd de route zich via de Surf Highway 45. Helaas zien we er geen enkele golf, we willen de volgende ochtend vroeg beginnen aan de klim maar willen wel graag informatie van het DOC information center aan de voet van de vulkaan. Aangezien deze al om 17:00 sluit moeten we enigszins haast maken en we kunnen het ons dus niet veroorloven om de golven van dichterbij te bekijken. Gelukkig is de route schitterend genoeg, ook zonder een constante blik op de zee. Op een gegeven moment doemt de te beklimmen berg op, prachtig. Een eenzame vulkaan die er haast getekend uit ziet, zo perfect is de vorm. We rijden er om heen voordat we hem gedeeltelijk op rijden. We zijn gelukkig nog op tijd en ontvangen de laatste informatie die nodig is voor het beklimmen van de vulkaan. We slapen op de parkeerplaats, welke een prachtige uitkijk heeft op zowel de berg als de stad New Plymouth, en zullen morgen vroeg om 05:00 aan de beklimming beginnen.

De beklimming van Mount Taranaki / Egmont

In het information center hebben we geleerd dat Mount Taranaki / Egmont de meest beklommen berg van Nieuw-Zeeland is. Dit komt door zijn goede bereikbaarheid en het feit dat je het in één dag kunt doen. In 8 á 10 uur sta je weer beneden nadat je 1,6 kilometer verticaal ophoog bent gelopen. Omdat we de mensen massa graag voorblijven hebben we besloten om vroeg te vertrekken, zo houden we ook gelijk voldoende tijd om na de beklimming een camping op te zoeken om bij te komen. 05:00 dus, via een weg die nog iets verder de berg oploopt beginnen we aan de klim. Komen onverwacht langs een hotel dat er is gevestigd en als het asfalt steeds slechter begint te worden komen we aan bij een reeks trappen. De berg is hier nog begroeit, de trappen houden op als ook de begroeiing overgaat in los liggende stenen, of eigenlijk klompen lava. Dit los liggende vulkaan gesteente is voor een paar uur het pad, via paaltjes weten we dat we nog goed zitten. Ondertussen begint de zon ook op te komen, maar al snel wandelen we in de wolken en is het zicht weer verslechterd.

Het losliggende gesteente veranderd en grote blokken lava / lava stroming waarover we ons een weg moeten vinden om na ongeveer een uur uit te komen in de besneeuwde krater van Mount Taranaki / Egmont. Dit is nog niet de 2518 meter hoge top, deze ligt nog iets hogerop. Vanaf hier heb je een gruwelijk uitzicht over de gehele omgeving, zie je de wolken onder je doorgaan en voel je je even on top of the world. Na een uitgebreide foto sessie beginnen we aan de afdaling. Dit gaat gelukkig een stuk gemakkelijker! Onderweg doen we nog de bijzondere ontdekking dat niet iedereen zich (slim) voorbereid. We komen tal van mensen tegen welke op sneakers zijn begonnen aan de beklimming, zelfs op sandalen. Dit verklaard meteen waarom dit de meest beklommen berg is. Het losliggende gesteente is, zo krijgen we van ze te horen, absoluut niet te doen. 8 uur na ons vertrek komen we weer bij de bus aan. Op naar de zon!

Tip: Wil je ook Mount Taranaki / Egmont beklimmen? Ga dan langs bij het information center en doe navraag over de weersverwachtingen en laat je informeren over de route en benodigdheden. Denk er niet te makkelijk over, het blijft een berg en je bent 8 uur intensief bezig. Wij raden (hoge)bergschoenen ten zeerste aan voor een goede ondersteuning in het losse gesteente.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *