Mount Taranaki / Egmont beklimmen

Dubbel en dwars waard, de meest beklommen berg van Nieuw-Zeeland op

Hoewel Mount Taranaki de meest beklommen berg van Nieuw-Zeeland is, maakt dat de tocht niet direct makkelijker. Maar de wandeling is zeker niet extreem lastig en voor de gemiddelde wandelaar goed te doen. Dat alles binnen één dag. Een goed aangegeven pad loopt van het DOC information center, aan de voet van de vulkaan, tot de eeuwige sneeuw op de top 2.518 meter boven zeeniveau. Tijdens de beklimming wordt er 1,6 kilometer verticaal omhooggelopen, de hele beklimming en afdaling nemen ongeveer 8 tot 10 uur in beslag. Het beklimmen van Mount Taranaki blijft een risico, een goede voorbereiding is dan ook essentieel. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om de top te halen.

Voorbereiding op Mount Taranaki beklimmen

Er lijkt nogal eens makkelijk gedacht te worden over de beklimming van Mount Taranaki. We hebben mensen op sneakers en sandalen omhoog zien lopen. In de meeste gevallen leken de mensen zich bewust van het feit dat dat geen ideale keuze was. Het eerste advies is daarom om goede en steunende schoenen te dragen. Een groot deel van de wandeling gaat over losliggende lavarotsen. Neem daarnaast kleding mee voor alle weer typen, het kan binnen enkele minuten van zon naar regen of harde wind omslaan.

Helaas kunnen we je niet helemaal voorbereiden op de beklimming, stap daarom altijd eerst binnen bij het DOC information center aan het begin van het wandelpad. Hier kan je de laatste weersverwachting inzien en vergeet je niet in te schrijven in het logboek zodat de rangers weten dat je op de berg bent. Belangrijk om je weer aftemelden als je beneden bent en de hike klaar is.

De wandelroute naar de top van Mount Taranaki

Aangezien de wandelroute naar de top van Mount Taranaki populair is, raden we je aan om zo vroeg mogelijk te starten. Wij overnachten op de parkeerplaats bij het informatiecentrum om net voor 05:00 uur aan de wandeling te beginnen.
Eerst volgt de route een weg die nog iets verder de berg oploopt. Tot onze verbazing ligt hier een hotel dat enkel per 4×4 te bereiken is (tip voor de mensen met geld). Na het hotel begint het asfalt steeds slechter te worden. Let op, dit deel is misschien wel het steilste van de beklimming. Laat je hier dus niet door afschrikken. Daarna starten een reeks trappen die je een groot deel van de berg op helpen. Waar de trappen je door de begroeiing aan de voet van de berg voeren houden ze op als ook de begroeiing stopt.

Het pad gaat nu over in losliggende stenen, of eigenlijk klompen lava. Dit losliggende vulkaangesteente is voor een paar uur het pad. Let goed op want het pad is nu minder duidelijk aangegeven, helemaal als je middenin een wolk komt te lopen. Volg de paaltjes dus goed en verlies ze niet (te lang) uit het oog.

Het losliggende gesteente veranderd in grote blokken lava / lava stroming waarover we onze weg moeten vinden. Dit gedeelte maakt dat we het hebben over Mount Taranaki / Egmont beklimmen in plaats van omhoog lopen. Maar wees gerust, er zijn geen pikhouweel en zekeringstouwen nodig. Na ongeveer een uur klauteren bereik je de besneeuwde krater van Mount Taranaki / Egmont. Dit is nog niet de 2.518 meter hoge top, deze ligt nog iets hogerop. Vanaf hier heb je een gruwelijk uitzicht over de omgeving, zie je de wolken onder je doorgaan en voel je je even on top of the world. Daarna volgt de afdaling die door het lastige terrein ongeveer even lang duurt als de beklimming. Wij kwamen acht uur na ons vertrek moe maar voldaan aan op de parkeerplaats.

De legende van Mount Taranaki

De Maori legende zegt dat de berg Taranaki eerst tussen de bergen in het Tongariro National Park stond. Waar hij, net als de andere drie bergen, verliefd was op, de in bossen verscholen, Mount Pihanga. Na een hevig gevecht te hebben verloren is Taranaki vertrokken (of verbannen) naar de plek waar hij nu staat. Volgens sommige om ooit nog terug te keren.

Blijf respectvol: Voor de Maori heeft Taranaki een diepere betekenis, de Maori zien Taranaki als een levende voorouder. Bijvoorbeeld het staan op de top van de berg wordt als disrespect gezien voor hun voorouder, aangezien je op het hoofd staat. Maar ook in het hele Egmont National Park vind je meer dan honderd plekken welke culturele waarde hebben voor de Maori. Meestal zijn deze gemarkeerd. Gebruik geen stroompjes om je te wassen en doe je behoefte niet op de berg.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *