Múlafossur, de mooiste waterval op de Faeröer eilanden

Gásadalur een uniek dorp met spectaculair natuurgeweld

Met zoveel watervallen om uit te kiezen is het lastig om er één tot de mooiste uit te roepen. Het is ook maar net wat je mooi vindt aan een waterval. Maar dat de Múlafossur waterval, bij Gásadalur, behoort tot één van de mooiste dat mag wel duidelijk zijn. Voor ons is dit ook echt de mooiste. Niet door de grote hoeveelheid water of het geweld dat daarmee gepaard gaat. Juist het subtiele stroompje in een landschap waar je mond van open valt. Wat de waterval uniek maakt is dat hij direct de oceaan invalt, met nestende papegaaiduikers is het plaatje compleet.

Hoe bereik je Gásadalur?

Sinds 2004 is het dorp, gelegen op het puntje van het eiland Vágar, te bereiken via een tunnel. Voor die tijd kon je er alleen te voet of sinds 1983 per helikopter komen. Er wordt gezegd dat de postbode de wandelroute van vier á vijf kilometer dagelijks maakte. Deze route is er nog steeds maar wordt nu alleen nog door een enkele toerist gelopen. Velen maken gebruik van de nieuwe tunnel. Net uit de tunnel zie je Gásadalur direct liggen in het dal. Met net daarvoor een riviertje dat stroomt tot aan de rand van de klif. Hier valt het water vanaf een hoogte van ongeveer 35 meter direct de oceaan in.

Ons eigenlijke plan  om de tunnel niet te gebruiken maar de oude wandelroute te lopen wordt beperkt door onze tijd. Omdat we die ochtend al een hike hebben gelopen naar de andere waterval die uitkomt in de oceaan is het niet haalbaar nog eens tien kilometer te wandelen. Op de route naar Gásadalur komen we langs Bøur, een klein schattig dorpje dat één van de weinige is met een strand. Het is geen parelwit zandstrand, eerder het tegenovergestelde. Zwart. De daken van het merendeel van de huizen zijn schitterend begroeid met gras en in de zon is het de ideale plek voor een verlate lunch.

Wat is er nog meer te doen op het eiland Vágar

Vanuit Bøur is het nog een paar kilometer tot de tunnel. Zodra we de tunnel door zijn staan we even versteld, het is hier schitterend maar waarom hebben deze mensen juist hier al die tijd zo afgezonderd geleefd? De vallei wordt omringd door een muur van rotsen. Rustig afhellend en met gras begroeid. Een riviertje vindt er zijn weg tot die uitkomt bij de rotswand opgetrokken langs de oceaan. Er zit voor het water niets anders op dan er overheen te vallen om zo zelf in de oceaan op te gaan. De waterval is ideaal voor het spotten van papegaaiduikers, ze vliegen af en aan en met het dorp Gásadalur en de waterval op de achtergrond is het een schitterend gezicht. Voor we het weten zijn we een uur verder. Tijd om verder te gaan.

Het laatste wat we nog willen zien op Vágar is de rots die bekend staat als Trollwoman’s Finger ofwel Trøllkonufingur. Vanaf afstand hebben we hem al gezien maar het is mogelijk om dichterbij te komen. Het laatste stuk lopen we wederom door schapenweilanden en de vergelijking met een vinger is er zeker. Gek hoe een rots zo gevormd kan worden. Onderweg komen we een lokale vrouw tegen die ons verteld dat het mogelijk is erdoorheen te varen maar vanaf het uitzichtpunt is dit niet te zien. Wij houden het bij dit uitzicht, met de andere eilanden op de achtergrond is het een mooie afsluiter van de dag.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *