New Zealand Great Walks (deel 2 van 3)

Na deel 1 van de Great Walks zullen we nu de volgende drie, van de negen, “Great Walks” van het Department of Conservation (DOC) aan je voorstellen. De Great Walks zijn meerdaagse (2 tot 6 dagen) wandeltochten welke door de mooiste nationale parken van Nieuw-Zeeland lopen. Het mooie aan deze negen routes is dat de wandelpaden goed zijn onderhouden, de informatie voorziening uitstekend is en ze voor een breed publiek toegankelijk zijn. De routes zijn opgedeeld in etappes / dagen en overnachten kan in hutten op de route (tegen betaling) maar soms zijn er ook camping plaatsen aanwezig.

Dit is het tweede deel van het drieluik waarin we alle Great Walks aan bod laten komen. Het eerste deel bestond uit drie Great Walks op het Noordereiland, de volgende drie wandelroutes bevinden zich allemaal op het Zuidereiland; Abel Tasman Coast Track, Heaphy Track en Routeburn Track.

Let op: het is verplicht om de accommodatie te boeken bij het DOC (je krijgt dan een pas en vergunning), de great walks zijn populair dus je dient dit op tijd te doen. Ook zijn ze niet allemaal het gehele jaar toegankelijk. Houdt hier dan ook rekening mee!

Abel Tasman Coast Track

Deze wandeltocht staat erg hoog aangeschreven, en is daarom vaak lastig te boeken. Wil je deze wandeling maken, zorg er dan voor dat je zeker op tijd boekt! Het Abel Tasman National Park (in Nelson) staat te boek als een van de mooiste van het land, dit komt vooral door de afwisseling die er is te vinden. Maar het milde klimaat zal ook wel mee spelen. Zoals de naam al doet vermoeden voert de route langs de kust (en dus de rand van het park) over goudgele stranden en weelderige kust begroeiing. Maar ook de bossen worden niet gemeden en enkele riviertjes zullen moeten worden overgestoken, houdt daarnaast ook rekening met eb en vloed. Er is niets vervelender dan ingesloten of opgehouden worden door het water. In totaal is de route 54,4 kilometer en kan hij in drie tot vijf dagen worden gelopen. Overnachten kan in hutten of op aangewezen campings (gratis) het blijft echter wel nodig om te boeken! Er mogen namelijk maar een bepaald aantal mensen tegelijk de route lopen. Is drie tot vijf dagen te veel? De Abel Tasman Coast Track is ideaal voor dag wandelingen, laat je afzetten of oppikken met een watertaxi. Bekijk de volgende video voor een beter beeld van deze Great Walk of lees hier alvast de brochure.

Heaphy Track

De Heaphy Track is met 78,4 kilometer de langste van de negen Great Walks. De route neemt een goede vier tot zes dagen in beslag, maar is als enige Great Walk ook per mountainbike af te leggen. In dat geval ben je twee tot drie dagen onderweg. De route gaat langs diverse landschappen, van prachtige beukenbos tot graslanden en weelderige bossen en van palmen tot de ruige zee. Dit alles gaat dwars door het Kahurangi park in de streek West Coast. De route is vrij goed begaanbaar en zelfs geschikt als je niet over een top conditie beschikt of beperkte wandel ervaring hebt. Let wel op, het weer kan verraderlijk zijn in de West Coast dus wees voorbereid! Bekijk de volgende video voor een beter beeld van deze Great Walk of lees hier alvast de brochure.

Routeburn Track

De Routeburn Track voert door de mooiste nationale parken van Southland, Mt Aspiring National Park en Fiordland National Park. Vooral het Fiordland National Park is prachtig en vooral bekend om de Milford Sound, maar er is hier dus meer te zien! En dat bewijst deze 32 kilometer lange route (twee tot vier dagen). De wandelpaden kruisen door het regenwoud, besneeuwde bergtoppen, over hangbruggen, door de bossen en over rivieren en valleien. Kijk ook uit naar de Kea, Fiordland is namelijk een van de weinige plekken waar je deze speciale vogel kunt tegenkomen. De route is voor vrijwel iedereen toegankelijk, wel moet de Harris Saddle (1.255 meter) worden beklommen, maar dit staat wel garant voor een prachtig uitzicht over het helderblauwe Lake Harris, Martins Bay en de Tasmanzee. Let op, hoewel de route het gehele jaar geopend is zijn er minder faciliteiten in de winter. Benieuwd? Bekijk de volgende video voor een beter beeld van deze Great Walk of lees hier alvast de brochure.

Algemene tips: het weer in Nieuw-Zeeland is erg verraderlijk en kan binnen enkele minuten omslaan. Houdt dan ook altijd rekening met het ergste en neem voldoende warme en waterdichte kleding mee. Onderweg is het (meestal) niet mogelijk om drinken of eten te kopen, neem voldoende mee voor het maximaal aantal dagen.

De drie overige Great Walks zullen spoedig volgen, als je de eerste drie nog niet hebt gelezen, deze vind je hier. Kan je niet wachten en wil je ze vast allemaal zien? Neem dan eens een kijkje op GreatWalks.co.nz.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *