Oamaru en Dunedin

Vanuit het Aoraki / Mount Cook National Park rijden we via Twizel richting Oamaru, om hier pinguïns te gaan spotten! Maar de eerste stop wordt de gratis DOC camping Ahuriri Bridge in het Lower Ahuriri Riverbed Conservation Area. Tussen Twizel en de camping stoppen we nog bij de Omarama Clay Cliffs op aanraden van een Nederlander die we tegen kwamen bij Mount Cook. Hij had niet veel goeds te melden, maar dit was de moeite waard. Voor een bescheiden bedrag mag je jezelf toegang verlenen (het is op een privé terrein) en rond kijken.

Ook de Omarama Clay Cliffs bezoeken? Als je op snelweg 8 of 83 rijdt worden ze aangegeven. Rijdt anders door naar Omarama en volg vanuit daar de borden.

Hoewel de Ahuriri Bridge campsite niet de meest ideale ligging heeft, langs snelweg 83, sta je ook hier zonder al te veel moeite zo in een ongekend mooi landschap. De rivier die langs de campsite stroomt en de daarachter gelegen bergen vormen samen met de kudde schapen die er rond loopt het perfecte plaatje. De volgende ochtend vertrekken we naar Oamaru, we gaan op zoek naar Little Blue Pinguins. De weg neemt ons mee langs stuwdam meren en we moeten onszelf inhouden niet overal te stoppen zo mooi is het.

Pinguïns spotten in Oamaru

Aangekomen in Oamaru worden we blij verrast door het straatbeeld van de stad. Met een veel ouder stadscentrum dan de meeste steden in Nieuw-Zeeland hangt er direct een andere sfeer. Tijdens onze verkenning van de stad stuiten we op een bibliotheek waar we nog even snel gratis gebruik maken van het internet. Zoals gezegd zijn we vooral naar Oamaru gekomen om de kleinste pinguïn ter wereld, de Little Blue Pinguin, te zien. Dit kan bij het Oamaru Blue Pinguin Colony waar een heuse tribune is opgebouwd groter als menig stadion in Nieuw-Zeeland, maar met entree prijzen rond $25,- vonden wij dit te gortig. Gelukkig hadden we eerder al een tip gekregen dat ze iets verderop ook gratis te zien waren. En dit klopte!

Ook gratis de Little Blue Pinguins zien? Rij richting de Oamaru Blue Pinguin Colony en en neem de laatst mogelijke afslag naar links. Aan het eind van deze doodlopende weg komen de Little Blue Pinguins aan land bij de pier. Bekijk de exacte locatie hier.

Terwijl we wachten op de Little Blue Pinguins komen er meer mensen kijken, hier horen we dat we op nog geen 10 minuten hier vandaan eerst de zeldzaamste pinguïn, de Yellow Eyed Pinguin, hadden kunnen zien. Deze komen net iets eerder aan land en zijn dus ideaal te combineren met de Little Blue Pinguins. Aangezien we nu toch in de buurt zijn besluiten we een kijkje te gaan nemen bij Bushy Beach. En met succes! Waar we even dachten te laat te zijn zien we plotseling vier pinguïns op een open plek voor ons, twee ouders die hun twee jongen voeren. Beter als dit wordt het niet!

Pech bij Dunedin

De ochtend begint uitstekend, ‘s avonds zijn we aangekomen op een donkere campsite welke er in het licht van de zon nog beter uit ziet. We vertrekken vroeg richting Dunedin. Alles verloopt prima tot de motor opeens begint te stinken, de warmtemeter slaat rood uit dus we zetten de bus aan de kant van de weg. We wachten tot de motor is afgekoeld en willen het water weer bijvullen maar dan valt het ons pas echt op: het loopt er even hard weer uit. Een gat in de koelwater-slang. Ondertussen stopt er plots een politieauto met zwaailichten achter ons. De motorway is net begonnen en we mogen hier niet langs de weg staan, hij snapt de situatie en geeft zelfs enkele tips van wat we echt niet mogen missen. Na aan de slag te zijn gegaan met duct tape weten we Dunedin gelukkig te bereiken. Het is zaterdag en dit maakt het een stuk moeilijker om een garage te vinden, tankstations geven ons weinig hoop maar gelukkig vinden we iemand die het nog dezelfde dag kan maken.

In de tussentijd hebben wij de tijd om de stad te verkennen, Dunedin is een van de oudste steden van Nieuw-Zeeland en het straatbeeld is dan ook totaal anders als de meeste andere steden. Met o.a. de oudste universiteit van het land en nog veel meer historie kun je je hier prima vermaken. Nog die zelfde middag kunnen we de weg weer op en zoeken we de rust op bij Sandfly Bay, hier kunnen we wederom Yellow Eyed Pinguins spotten alsook zeeleeuwen. En wederom met succes! We besluiten op de parkeerplaats te overnachten om de kosten van de garage enigszins op te vangen. Na de volgende ochtend nog even in Dunedin te hebben rondgekeken vertrekken we richting Queenstown, hierover meer in het volgende verhaal!«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *