Via Oostenrijk of Zwitserland naar Italië

Wat is goedkoper, toltunnels of een vignet?

Na ons avontuur in IJsland zijn we toe aan warmte, dus opzoek naar de winterzon in Italië. Daar beginnen we de zoektocht in ieder geval, waar hij ons uiteindelijk gaat brengen zien we nog wel. Na weer een kort bezoek aan Nederland rijden we in twee dagen tot aan Noord-Italië, maar wat is de beste (en goedkoopste) route om vanuit Nederland naar Italië te rijden? Wij overwegen er drie; via Frankrijk en bij Nice de grens over, via de tunnels in Zwitserland of via Oostenrijk. Wij kiezen uiteindelijk voor de route over Oostenrijk.

Route afhankelijk van bestemming

Hoe je naar Italië rijdt is vooral afhankelijk van de bestemming. Voor een paar bestemmingen zijn er meerdere opties mogelijk, hierbij wordt het interessant om te kijken naar de (tol)kosten in verhouding tot de reistijd. Over het algemeen worden de volgende routes geadviseerd;

Bestemming Via Route suggestie    
Midden- en Zuid-Italië Zwitserland Basel St. Gotthardtunnel Milaan
Noordoost-Italië Oostenrijk Innsbruck Brennerpas  
Noordwest-Italië Frankrijk Mont Blanc tunnel of Fréjustunnel  


In deze routes wordt geen rekening gehouden met bijkomende kosten. Zo kan het namelijk voordeliger zijn om via Oostenrijk te rijden aangezien je dan bespaart op tol- en tunnelkosten. Dit is in de meeste gevallen wel wat meer kilometers (over de Duitse snelwegen). Om tot jouw ideale route te komen zetten we hieronder de voor- en nadelen voor elke route op een rijtje.

Let op: Ga je door Duitsland en rij je niet alleen over de snelwegen dan kan het zijn dat je een (groene) milieusticker moet aanschaffen. Blijf je op de snelwegen dan is dit niet nodig.

Wat te doen in de buurt van het Gardameer

Naar Italië via Frankrijk

Heb je geen haast om in Italië aan te komen dan is de route door Frankrijk misschien wel de leukste. Helemaal als je de tolwegen kunt vermijden. Dit zal niet voor iedereen het geval zijn. Wat tol betreft is deze route een van de duurste, over tolwegen naar Nice kost gemiddeld €70,- voor een auto en €112,- voor een camper.
Een andere optie is om via de tunnels te gaan, de tolkosten tot de tunnels bedragen gemiddeld €87,- voor een auto en €126,- voor een camper. Daarbij komen nog de tunnel kosten. Voor zowel de Mont Blanctunnel als de Fréjustunnel betaal je minimaal €43,50 (enkel) of €54,30 (retour binnen zeven dagen).

Naar Italië via Zwitserland

Een van de meest gereden routes naar Italië is via Duitsland en Zwitserland. Ook hier moet er flink betaald worden. Zo dient er een tolvignet (á €38,50) aangeschaft te worden en moet er ook voor het gebruik van de Grote-Sint-Bernardtunnel worden afgetikt; €27,90 (enkel) of €44,60 (maandretour) voor een auto en €43,40 (enkel) of €69,40 (maandretour) voor een camper. De Gotthardtunnel is tolvrij, maar in drukke periodes moet je rekenen op flinke files. Het voordeel is dat je uitkomt in de omgeving van Milaan en vanuit daar makkelijk naar beide kusten kan rijden alsook naar het Gardameer. Blijf je links van Milaan dan is dit waarschijnlijk de snelste, goedkoopste en makkelijkste route om te rijden. Ben je van plan om de Dolomieten, Venetië of een andere bestemming aan de Adriatische Zee te bezoeken? Overweeg dan de route via Oostenrijk.

Ontdek de verborgen hoogtepunten langs de Italiaanse Middellandse zee

Naar Italië via Oostenrijk

De route via Oostenrijk is de goedkoopste route naar Italië. Hoewel je een vignet dient te hebben (€9,- voor tien dagen) en voor de tunnel net voor de grens dient te betalen (€6,-) wegen deze kosten niet op tegen de andere twee routes. Het nadeel is dat je met deze route uitkomt bij Bozen/Bolzano. Voor ons was dit ideaal want we waren op weg naar de Dolomieten, het Gardameer, Venetië en de Adriatische Zee. Daarnaast hebben we voor deze route gekozen, omdat we niet twee keer hetzelfde stuk willen gaan rijden (na Italië gaan we richting Marokko, via Frankrijk en Spanje) en omdat we erg benieuwd waren naar de Dolomieten.

Belangrijk: Neem in je route ook eventuele tolkosten in Italië mee. Als je geen haast hebt is het prima te doen om tol te vermijden, maar dit neemt veel tijd in beslag. Wij zijn in Italië overstag gegaan en voor de langere stukken rijden we de tolweg.


«

Comments

  1. Ik wil de snelste route vanaf Parma-Italië, via Zwitserland naar Nederland. Waar kom ik dan uut in Duitsland ivm overnachting te boeken. En ga ik dan over de Sint- Bernardtunnel of door de Sint Gotthard???

    • Wat kosten betreft is de Gotthardtunnel de goedkopere optie. Deze is hierdoor alleen wel drukker, zeker in de zomer staan hier flinke files. Maar op normale dagen hoort het prima door rijden te zijn. Daarna is het inderdaad het snelste door Duitsland. Waar je het beste kunt overnachten is lastig te zeggen. Sommige rijden het in één keer, andere breken hem precies in het midden op maar dit kan natuurlijk aan het begin of einde van Duitsland. Afhankelijk van de periode is het misschien niet eens nodig van tevoren wat te boeken, en kan je gewoon op de dag zelf een hotel boeken via booking.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *