Op geschiedenisles door Normandië #1

Van Arromanches tot Omaha Beach

Frankrijk kent meerdere gezichten, we genieten van de landschappen en de zon maar er is iets waar we niet om heen kunnen: de oorlog. Twee jaar geleden hebben we ons, tijdens een stop rondom Lens, iets verder verdiept in de Eerste Wereldoorlog. In Normandië gaan we op geschiedenisles over de Tweede Wereldoorlog. Dit is deel één van een tweeluik dat onze lessen beschrijft.

Problemen met de camper

Bij een echte Franse ciderboerderij middenin het D-Day gebied hebben we een rustig plekje gevonden in de appelboomgaard. Hier vertoeven we een paar dagen om opgestapeld werk weg te werken en ons in te lezen over de oorlog. Diezelfde avond kijken we de film “The Longest Day” die D-Day reconstrueert. Een goede geschiedenisles en een aanrader om te kijken voordat je Normandië bezoekt.

Niet lang na ons vertrek uit Nederland blijkt dat de huishoudaccu kuren vertoont. Het alarmlichtje brandt steeds binnen vijftien minuten. Na het doormeten en heen en weer bellen met Nederland komen we tot de conclusie dat er een nieuwe accu in moet. Stom, we zijn er vanuit gegaan dat de accu in topconditie zou verkeren. Met ons beste Frans (wij spreken beide geen vloeiend Frans) moeten we op pad voor een nieuwe accu. Google helpt ons in de goede richting. Helaas blijkt de gevonden camperwinkel niet het juiste type accu te hebben staan. Gelukkig is het camperwinkel vrouwtje aardig en stuurt ons door naar een grote camperwinkel. En met succes.
Na het installeren van de nieuwe accu komen we die avond voor een volgend probleem te staan. De waterdruk is weg, maar de pomp staat toch hard zijn best te doen. Tien minuten en een halve watertank later vinden we het probleem. De boiler heeft een kraantje opengezet en al het water stroomt onder de camper weg. De volgende dag is Google wederom onze beste vriend en weten we het probleem vrij eenvoudig op te lossen.

De geschiedenisles start: Arromanches

Op D-Day dienden een vijftal stranden als landingsplaats. Meer informatie komt op de oorlogenpagina’s te staan. Doordat we al enkele Engelse stranden hebben gezien gaan we nu niet alle stranden af. We haken in bij Arromanches. Hier is net na de landing een betonnen haven naar toe gesleept vanuit Engeland.

Sommige delen liggen nog voor de kust en zijn goed zichtbaar. Indrukwekkender is de 360graden film. In een speciale zaal tonen negen schermen negentien minuten lang HD beelden van de landing en de 100 dagen daarna. Dat de film zich om je heen afspeelt maakt niet eens de meeste indruk, de beelden spreken voor zich. Door beide films hebben we voldoende verbeeldingsvermogen om een indruk te krijgen van alles wat we nog te zien krijgen.

Port de Bessin: liefelijk plaatsje, indrukwekkende geschiedenis

Niet ver van Arromanches ligt Port de Bessin, een klein havenstadje zoals de naam al weggeeft. Samen met Arromanches was dit net na de landing de belangrijkste haven van Frankrijk. Hier kwam al het materiaal aan land, maar nog belangrijker via deze haven werd alle brandstof aangevoerd. En dat was veel brandstof. Waar het in de eerste dagen nog via jerrycans ging, werd er tien dagen na de landing een pijplijn aangelegd van Engeland naar Frankrijk. 1000 ton per dag ging er door Port de Bessin. Dit kwam niet zomaar tot stand, het memorial bovenop de kliffen is hier het bewijs van. De Duitsers hadden zich stevig ingegraven en een speciale eenheid had tijdens D-Day maar één taak: Port de Bessin veroveren om zo PLUTO (Pipe Line Under The Ocean) mogelijk te maken. Ondertussen is Port de Bessin weer teruggevallen in haar oude rol: een lieflijk klein vissersdorpje. Maar met een indrukwekkende geschiedenis.

Leuk feitje: in Port de Bessin is de scene van het casino in “The Longest Day” opgenomen.

Omaha Beach is het eindpunt van deze eerste dag vol met historische Tweede Wereldoorlog bezienswaardigheden. Omaha Beach is één van de stranden waar de Amerikanen aan land kwamen. Hier kenden ze de hevigste verliezen, de impact wordt in het tweede deel van de geschiedenisles beschreven.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *