Overwinteren in Portugal

De winter doorbrengen in een graadje of 20, niet verkeerd toch?

Ontsnappen aan de koude winter in Nederland kan prima in Portugal. En dan vooral het zuiden van Portugal, ruim genomen het deel onder Lissabon. Hoewel we het klimaat van Portugal al hebben beschreven gaan we voor de personen die Portugal overwegen als overwinterbestemming er nog dieper op in. Wat kan je verwachten tijdens een winter in Portugal en is het wel de moeite waard? Een tipje van de sluier geven we vast: 20 graden klinkt zo slecht niet toch?

Waar je het beste kan overwinteren in Portugal

Hoewel heel Portugal ook in de winter mooi is (bijvoorbeeld de besneeuwde bergtoppen in het Estrella National Park) is er een groot verschil in temperatuur. Makkelijk gezegd is het noorden in de winter koud, en het zuiden vanaf ongeveer Lissabon warmer. Misschien is dit iets te kort door de bocht, het binnenland is namelijk kouder dan de kustgebieden.

De meeste overwinteraars blijven daarom hangen in de Algarve. Het liefste langs de zuidkust. Simpelweg omdat het hier het warmste is en de minste neerslag valt. Gelukkig is er ook voldoende te zien en ontdekken! Het enige nadeel is dat je haast gedwongen wordt om rustig aan te doen, met ongeveer 300 kilometer zuidelijke kustlijn ben je er zo doorheen.

Algarve inspiratie: heerlijke reisroute door de Algarve

Hoe is de temperatuur in de winter?

Al eerder kort benoemt, in het zuiden van Portugal loopt het kwik overdag redelijk snel op tot 20 graden. Gewoon lekker bruin worden in een t-shirtje. Helaas koelt het in de avond vaak flink af, niet zo ver dat de kachel de hele avond gestookt moet worden maar kijk niet gek op van een temperatuur rond de 10 graden Celsius. Dus neem voldoende kaarsjes mee want met de avond die al tussen 17:00 uur en 18:00 uur valt moet je het op een manier gezellig maken. Een ander nadeel is dat er in de winter meer neerslag valt. Het is zeker niet te vergelijken met de Nederlandse winters maar ook in Portugal is het af en toe een dagje binnen zitten.

Voor of na het overwinteren in Portugal

Het is natuurlijk doodzonde om alleen voor de Portugese winter zo een stuk te rijden. Onderweg is er genoeg te zien en doen. Sommige delen zijn juist op zijn mooist in de herfst of de lente. Uiteraard is Noord-Portugal een aanrader. Het landschap is hier totaal anders en de mensen zijn even vriendelijk. Andere opties zijn Zuid-Spanje of de Pyreneeën. Zo combineer je overwinteren met schitterende andere bestemmingen in Europa!

Wat zijn de alternatieven

Is dit toch allemaal een beetje te koud of te klein dan zijn er zeker nog andere opties om te overwinteren. Zuid-Spanje is de meest voor de hand liggende maar ook dit is een vrij beperkt gebied. Griekenland is een andere optie maar als je naar klimaattabellen kijkt moet je inleveren op temperatuur maar ook op uren daglicht. Sicilië hebben we zelf geprobeerd maar hier is het wel wat kouder en erg groot is het eiland niet. Onze ideale overwinterbestemming naast Portugal is Marokko. Genoeg ruimte en nog betere temperaturen dan in Zuid-Portugal!

Heb jij nog andere goede overwinterbestemmingen? Favoriete spots waar het goed vertoeven is in de winter? Laat het aan ons en de andere lezers weten in de comments, zijn we blij mee. Want waar moeten we onze volgende winter doorbrengen?


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *