Overwinteren in Spanje

Breng de winter door in een korte broek op het strand

De Nederlandse winters zijn meestal niet om over op te scheppen. Guur weer, maar vaak niet guur genoeg om er ook echt van te genieten. Een winterse storm is best lekker af en toe. Zonde om de hele winter binnen te zitten, wij stellen een alternatief voor; overwinteren in Spanje. Met name de kust van Zuid-Spanje is genieten, helemaal als je de hele winter weg wilt blijven met je camper. Hier lees je wat je kan verwachten tijdens een winter in Spanje en natuurlijk ook waar je moet zijn.

Waar je het beste kan overwinteren in Spanje

Helaas, het is niet in heel Spanje goed overwinteren. Een groot deel van het land heeft, net als Nederland, te maken met regen, wind, sneeuw en guur winterweer. Drie kwart van het land kan je daarom beter mijden als je zoekt naar de zon. Blijf dus uit de buurt van het binnenland en de noordkust aan de Atlantische Oceaan. Het noorden van de Middellandse zeekust, grofweg van Barcelona tot boven Benidorm, is tijdens hartje winter ook niet ideaal. Mocht je via deze kust naar het zuiden zakken vergeet dan niet om Barcelona en Valencia te bezoeken. Twee stedelijke hoogtepunten van Spanje.

Waar het kwik in de winter de hoogste temperaturen bereikt is langs de kust van Zuid-Spanje. Met een afstand van ongeveer 1.000 kilometer hoef je hier niet snel verveeld in de zon te zitten. Zuid-Spanje heeft een rijke Moorse historie dat op sommige plaatsen nog goed bewaard is gebleven. Bijvoorbeeld in Granada en Cordoba. Maar ook langs de kust is genoeg te beleven, bijvoorbeeld in Malaga, Gibraltar of Sevilla.

Hoe is de temperatuur in de winter?

Reken je niet te snel rijk, voor temperaturen rond de 30 graden moet je hier toch echt in of rondom de zomer zijn. Maar met gemiddeld een graad of 17 is het stukken beter dan in Nederland. Ja er zullen af en toe regenachtige dagen voorbij komen, maar als je beseft dat het land heel blij is met regen dan zit je die dagen wel uit.

Technisch ook nog Spanje: Spanje heeft enkele eilanden die nog betere temperaturen hebben dan op het vasteland. De Balearen bijvoorbeeld, met o.a. Ibiza, of de Canarische Eilanden met Gran Canaria en Tenerife waar het overdag gemiddeld 20 graden is.

Voor of na het overwinteren in Spanje

Ga je met een camper overwinteren dan zijn er de nodige opties om te ontdekken voordat de winter echt helemaal begonnen is. De route naar het zuiden, de zon volgend, ligt namelijk vol mooie plekjes. Dit begint al in Frankrijk, volg de schitterende westkust of zak via het binnenland naar de Middellandse Zee en volg deze helemaal tot aan de Straat van Gibraltar. Pak je de westkust dan heeft Noord-Spanje ontzettend veel mooie plekjes voor je in petto. Steek het binnenland in naar Madrid of volg de mooie Atlantisch Oceaan verder naar Portugal.

Wat zijn de alternatieven

De eerste alternatieven zijn makkelijk, overwinteren in Portugal en Marokko hebben we namelijk al een keer eerder beschreven. De andere, te rijden opties, zijn nog verder naar het zuiden. Griekenland en Italië, maar dan zo zuidelijk mogelijk. Griekenland hebben we nog niet getest, de klimaattabellen schrikken ons een beetje af als je naar het aantal uren zon kijkt. Sicilië hebben we wel geprobeerd met de camper, maar na een paar weken hadden we het hier eigenlijk wel weer gezien.

Heb jij nog andere goede overwinterbestemmingen? Favoriete spots waar het goed vertoeven is in de winter? Laat het aan ons en de andere lezers weten in de comments, zijn we blij mee. Want waar moeten we onze volgende winter doorbrengen?


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *