In een paar dagen door Noord-IJsland

Het noorden van IJsland is lijp, helaas hebben we te weinig tijd

Na de West-Fjorden is het tijd om Noord-IJsland te verkennen. De bedoeling was om hier ruim de tijd voor te nemen, maar slecht weer heeft ons een dag gekost. En als de ferry plotseling een dag eerder vertrekt dan verwacht worden we gedwongen vaart te maken. Daarom stoppen we alles in de twee dagen die we nog hebben. Gelukkig zijn de twee dagen voldoende tijd om een indruk te krijgen van dit schitterende deel van IJsland. Van Akureyri via de Goðafoss watervallen naar Lake Mývatn en door naar de Dettifoss waterval om af te sluiten met misschien wel het mooiste deel van de 1. De 160 kilometer tussen Dettifoss en Egilsstaðir.

Akureyri het Queenstown van IJsland?

In de vallei van Akureyri zeggen we bijna tegelijk tegen elkaar “wow dit lijkt Queenstown (in Nieuw-Zeeland) wel”. De bergen waarvan de toppen al met sneeuw gekleurd zijn en het fjord die een soort rust uitstraalt zoals het meer dat bij Queenstown doet. De stad is gezellig, niet te druk en heeft duidelijk een mindere focus op toeristen dan Reykjavík.

Het is hier dat we op zoek gaan naar ons eigen souvenir uit IJsland, een schapenvacht. Uiteindelijk eindigen we helaas toch in een toeristische winkel omdat ze nergens anders te vinden zijn.

Schapenvacht tip: Wil je ook een origineel IJslands schapenvacht? In Sauðárkrókur zit het bedrijf dat de vachten ‘maakt’. Wij kregen dit helaas pas te laat door. Maar hier heb je de grootste keuze mogelijkheden.

De vergelijking met Queenstown wordt nog sterker als we in het Kjarnaskógur bos op een mountainbike trail (Hjólabraut) stuiten. Internet leert ons dat de route ‘easy’ moet zijn maar daar is verdomd weinig van waar. Zo technisch hebben we nog niet eerder gereden maar wat lijp! Smalle paadjes, scheren langs bomen en over lavavelden naar beneden knallen. Letterlijk en figuurlijk. Jammer dat we niet meer tijd hebben om bekend te raken met deze baan.

Wonderschoon Lake Mývatn

Lake Mývatn, het muggenmeer, is nooit echt diep. Het diepste deel is vier en een halve meter en het meer kent veel kleine eilandjes. Dit in combinatie met de begroeiing aan de oevers maakt het een schitterend gebied om rustig langs te rijden en de vele parkeerplaatsen nodigen je uit voor een korte wandeling. Van stukken met kleine kraters die zijn oorsprong kent door stoom explosies tot leuke stukjes bos. Wij treffen Mývatn in haar herfst jas en damn wat is het hier mooi. Lake Mývatn ligt in de buurt van een geothermisch gebied en schijnbaar bevriest een deel van het meer nooit, wij hebben dit helaas niet kunnen vinden.

De plek voor Game of Thrones fans

Wel hebben we op een paar kilometer van het meer de lijpste grotten van IJsland gevonden: Grjótagjá. Game of Thrones fans zullen hem misschien kennen als de grot van John Snow en Sigrit. Het gebied rondom Lake Mývatn is namelijk het decor van beyond the wall. Grjótagjá heeft een onderaardse warmwaterbron van bijna 50 graden Celcius. Te warm om lekker in te zwemmen, jammer want de plek is fabelachtig.

Geothermisch genieten doen we op een steenworp afstand. Námafjall Hverir is een van de mooiste geothermische gebieden die wij in IJsland hebben gezien. Van modderpoelen met dramatisch roodgekleurde bergen op de achtergrond tot stoom uitblazende kegels. En dit allemaal op een paar kilometer van elkaar verwijderd. Het gebied Myvatn bezoeken is een must!

Meer lezen over de watervallen voor en na Lake Mývatn (Goðafoss en Dettifoss) kan in ons artikel over de mooiste watervallen langs de 1. Na Dettifoss begint een ware roadtrip hemel. 160 kilometer met de heerlijkste uitzichten van IJsland. Dit deel is volgens ons het mooiste stuk van de hele ringroad.

Alle foto's
Grjótagjá
Lake Mývatn
Námafjall Hverir
  • Lake Mývatn IJsland
  • Vulkanen Lake Mývatn IJsland
  • IJsland Lake Mývatn
  • IJsland Námafjall Hverir
  • Grot Game of Thrones IJsland
  • Námafjall Hverir IJsland
  • Námafjall Hverir noord-IJsland
  • Geothermisch gebied Námafjall Hverir
  • IJsland Námafjall Hverir
  • Námafjall Hverir IJsland

«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *