Papegaaiduikers spotten op de Faeröer eilanden

Van april tot eind augustus zijn deze unieke vogels hier te zien

Papegaaiduikers (Puffins) zijn iconisch voor IJsland. Gelukkig zijn ze in meerdere noordelijke gebieden te zien. Zo ook op de Faeröer eilanden. Hoewel de aantallen veel lager liggen dan op IJsland is de kans zeer groot dat je hier een papegaaiduiker spot. Je moet wel weten waar je moet zijn. Wij hebben deze gekke vogels tijdens onze reis op twee plekken gezien en weten nog een derde.

Let op: Papegaaiduikers zijn niet het hele jaar op de Faeröer eilanden te zien. Het broedseizoen loopt van april tot eind augustus. Waar de vogels na deze periode naartoe vliegen weet niemand. Maar de klok kan erop gelijk gezet worden.

Gásadalur bij de Múlafossur waterval

Dit is misschien wel de mooiste plek om papegaaiduikers te zien. Je vangt namelijk twee vliegen in één klap, de mooiste waterval en een groot aantal papegaaiduikers. Ze zitten verspreid op de rotsen langs de waterval, met het pittoreske dorpje Gásadalur op de achtergrond. Vanaf de weg is het nog geen 50 meter lopen en er zijn verschillende punten vanaf waar je goed zicht hebt op de nestende vogels. Met de Múlafossur op de achtergrond is het lastig om geen mooie foto te maken.

Op de kliffen bij Gjógv

De kliffen van Gjógv zijn iets lastiger te bereiken, het is een kleine beklimming door het weiland maar er schijnt hier een grotere kolonie te zitten. Ze zijn wat lastiger te spotten doordat ze worden beschermd door een hek. Fijn voor de beestjes, minder fijn als je op zoek bent naar de foto. Is dit niet je doel dan sta je makkelijk een paar uur gefascineerd te kijken naar het komen een gaan van papegaaiduikers. Kleed je warm aan want door de wind koel je snel af.

Goed om te weten: De kolonie in Gjógv staat erom bekend dat ze pas relatief laat weer aan land komen, rond de klok van acht uur in de avond. Toen wij er waren druppelden ze vanaf zeven uur rustig aan binnen.

Op het Island of Birds Mykines

Het eiland Mykines staat bekend als vogelparadijs, van jan-van-genten tot papegaaiduikers. Er wordt gezegd dat de vogels nesten naast het pad van de acht kilometer lange wandeling over het meest westelijke punt van het eiland. Een betere confrontatie is waarschijnlijk niet te wensen. Helaas werd onze ferry overtocht afgeblazen door slecht weer, dus wees gewaarschuwd. Wil je naar Mykines zorg er dan voor dat je dit zo snel mogelijk boekt zodat je het kan herboeken bij een canceling.

Wist je dat: Papegaaiduikers wel dertig jaar oud worden en altijd terugkeren naar de plek waar ze geboren zijn. Hier begint de zoektocht naar een partner, meestal is dit dezelfde als vorig jaar.


«

Comments

 1. Ik vind het zo’n bijzondere vogels en zou ze graag nog eens gaan spotten. Ik wist niet dat ze ook op de Faeröer Eilanden voorkomen.

 2. Gaaf! Ik ging eens op Papegaaiduikers tour in Noorwegen en we zagen er duizenden. Ook op IJsland heb ik ze veel gezien, nu alleen de Faeröer eilanden nog 🙂

 3. Wow wow wow! Wat ontzettend mooi. Ik zou de combinatie Faeroer en IJsland ook wel heel graag willen maken, maar dan moet je wel echt de tijd hebben. Maar als ik dit zo zie…

 4. Kelly
  juni 13th

  Ik wil deze vogels zo ontzettend graag zien. Ik had gehoopt ze in IJsland te zien, maar vanwege een vulkaanuitbarsting waren alle vogels gevlogen :(. Volgende keer beter.

 5. Eva
  juni 12th

  Sinds mijn vader me ooit een kaart stuurde (vanuit Isle of Skye, daar zitten ze blijkbaar ook) met daarop Papegaaiduikers, wil ik deze koddige vogels een keer zelf zien. Helaas is het er nog niet van gekomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *