Peneda-Gerês National Park is road trip heaven

Van epische uitzichten naar gruwelijke hoogtepunten in Peneda-Gerês

Peneda-Gerês National Park is een bijzonder natuurgebied in Noord-Portugal, op ongeveer 100 kilometer van Porto. Het park ligt tegen de grens aan van Spanje en is met geen ander deel van Portugal te vergelijken. Maar wat goed dat het sinds 1971 een nationaal park is! Hoewel het park met 72.000 hectaren groot klinkt, is het prima in een aantal dagen te ontdekken. Al is het zeker mogelijk om er meerdere weken te verblijven zonder je te vervelen. Voor ons was Peneda-Gerês road trip heaven en ons advies is dan ook om lekker met de auto op onderzoek uit te gaan, om deze uiteraard vaak ergens te parkeren voor een schitterende wandeling over één van de vele paden die door het park lopen.

Wat is er te zien in Peneda-Gerês National Park?

Laten we eerst een beeld geven van Peneda-Gerês, dan gaan we daarna in op alle hoogtepunten en dingen die je niet mag missen. Het park staat naast zijn schitterende natuur bekend om de dorpen in het park. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Door het park heen liggen honderden dorpen waarvan de huizen veelal uit graniet zijn opgetrokken. En dat is niet gek gezien het park bestaat uit vier bergketens (Peneda, Soajo, Amarela en Gerês) die vooral bestaan uit graniet. Het mooiste is nog dat het niet alleen de huizen zijn die ervoor zorgen dat het lijkt dat de tijd heeft stilgestaan. De bewoners dragen ook hun steentje bij. Alles lijkt nog op de traditionele manier te gebeuren, van het verbouwen van groenten tot het houden van vee. Kijk niet gek op als er bijvoorbeeld koeien over de weg lopen, vee wordt makkelijk vijf maanden aan hun lot over gelaten tot ze voor de winter weer worden binnengehaald. Maar ook wat wildlife betreft zit je hier goed. Hoewel het een helskarwei zal worden om alles te spotten bestaat er de kans dat je wilde reeën, zwijnen, dassen en paarden ziet. Lastiger zal het zijn om de carnivoren te zien, maar ze zitten er wel degelijk. Peneda-Gerês is namelijk het thuis van vossen en wolven. Inderdaad, wolven.

Wat mag je niet missen in Peneda-Gerês National Park?

Hoewel we bij een nationaal park vooral denken aan natuur (en die is er zeker) zijn er ook tal van hoogtepunten die niet direct iets met de natuur te maken hebben. Al speelt het mee dat ze midden in heerlijke natuur gelegen zijn. Een bondig overzicht van wat je niet mag missen in Peneda-Gerês National Park.

1. Castro Laboreiro

Dit schattige dorpje is vernoemd naar het kasteel uit de 16e eeuw. Maar er is meer te zien dan de overblijfselen van het kasteel. Zo vind je er een liefelijk dorpscentrum, oude romeinse bruggen, middeleeuwse kerken en een levensstijl dat niet veel lijkt te zijn veranderd.

2. Peneda

De trekpleister van Peneda is Nossa Senhora da Peneda een heiligdom uit de 18e en 19e eeuw met naast een gruwelijke trap een twintigtal kleine kapelletjes die het leven van Jezus uitbeelden (van rechts naar links). In het na- en voorjaar wordt het hier nog mooier, dan klettert op de achtergrond een waterval naar beneden. In de zomer is deze helaas opgedroogd. Tip: volg het pad achter de kerk naar boven tot het meer (ongeveer 1,5 uur naar boven en beneden).

3. Lindoso

Lindoso is, net als Castro Laboreiro, bekend om het kasteel dat in 1278 is gebouwd. Maar wat nog meer zal doen verwonderen zijn de stenen gebouwtjes op palen. Hoewel deze huisjes het meeste weg hebben van graftombes worden ze voor hele andere redenen gebruikt, namelijk het drogen van mais en graan. Een andere plek om deze ‘graanschuurtjes’ te zien is Soajo, waar ze zijn uitgeroepen tot nationaal monument van Portugal.

4. Vilarinho das Furnas

Als gevolg van het bouwen van de gelijknamige dam is het dorp ondergelopen. De overblijfselen zijn bij laag water van het meer (aan het einde van de zomer of in de herfst) te zien.

Alle foto's
Castro Laboreiro
Lindoso
Peneda
Roadtrip
Vilarinho das Furnas
 • Nossa Senhora da Peneda
 • Nossa Senhora da Peneda meer
 • Castro Laboreiro uitzicht
 • wandeling naar Castro Laboreiro
 • graanschuurtjes naast Castelo de Lindoso
 • Vilarinho das Furnas dam en camper
 • Uitzicht over Peneda-Geres National Park
 • koe Peneda-Geres NP
 • Ninja in Peneda-Geres NP
 • trappen verhaal jezus
 • Nossa Senhora da Peneda verhaal jezus
 • Castro Laboreiro wandeling
 • Castro Laboreiro in Peneda-Geres

Overige hoogtepunten

Uiteraard zijn dit lang niet alle hoogtepunten van Peneda-Gerês. Dit zijn slechts de hoogtepunten die wij zelf hebben bezocht. De onderstaande hoogtepunten staan nog op onze lijst, want hier komen we zeker terug. Dit zijn o.a. de Geira Roman Road, Miradouro da Pedra Bela, Cascata do Arado, Pitões das Júnias en het liefelijk ogende dorpje Germil.

De geschiedenis van Peneda-Gerês National Park

Het gebied dat tegenwoordig het Peneda-Gerês National Park is, wordt al eeuwen bewoont door mensen. Het gaat zelfs zo ver terug dat er bewijs is gevonden van menselijk leven in de proto-historische tijd (de tijd tussen de prehistorie en historie). Kijk daarom niet vreemd op van alle verschillende monumenten van uiteenlopende momenten uit de geschiedenis. Zo zijn er Megalithische, Keltische, Romeinse en middeleeuwse vestigingen terug te vinden. Nog dieper ingaan op de geschiedenis? Lees dan hier verder.


«

Comments

 1. Mag men in het park overal met camper overnachten?

  • Dasja
   november 1st

   Hoi Jelle,

   Peneda-Gerês National Park is een park waar ook dorpjes te vinden zijn. Op de Park4night en Campercontact app staan een aantal leuke parkeerplaatsen en camperplekken waar je kunt overnachten. Het is vrij rustig in dit gebied dus ik geloof dat als je niemand tot last bent er geen problemen worden gemaakt met in de camper overnachten.

   Veel plezier in dit gebied!

 2. Elice Segers
  september 19th

  Ben benieuwd of dit gebied ook te doen is in januari qua temperatuur/sneeuw! Wie weet kunnen we dit gebied aandoen als we er langsrijden.

  • Lars
   september 21st

   In januari zal het er wel al een stuk kouder zijn, en is de kans op sneeuw groot. Sommige delen van het park liggen boven de 1.000 meter en in de zomers waren de avonden zelfs koud. Maar het zal er niet minder mooi op worden, dus gewoon doen! Het is te zonde om er langs te rijden. Doe desnoods een paar van de hoogtepunten aan en overnacht aan de kust waar het warmer is 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *