Populaire surf kust van Marokko

Een zoektocht langs de beste surfspots en verlaten stranden

Een belangrijke reden dat we naar Marokko zijn gegaan was, naast de veel betere winterse temperaturen, de mogelijkheid tot surfen. Na eerst de kustlijn in Noord-Marokko te hebben gevolgd, en niet de gewenste golven te hebben gevonden, was het na uitstapjes naar het binnenland dan eindelijk tijd om de populaire surf kust van Marokko te ontdekken. We rijden van Plage Blanche naar Sidi Kaouki en hopen onderweg op zo veel mogelijk goede golven, en anders op zijn minst de mooiste verlaten stranden. Door tegen zittend weer, lees: harde wind, slagen we half in onze zoektocht. Dit zijn onze ervaringen.

Plage Blanche

Verlaten is het hier zeker, al hadden we stiekem gehoopt dat er helemaal niets en niemand zou zijn. Maar zoals zo vaak in Marokko, er is altijd wel iets of iemand. Niet dat het daarmee direct levendig is, nee de stilte heerst er gelukkig. Afgaande op de verhalen hadden we grootse witte zandduinen verwacht zonder enig teken van leven. Helaas is er een klein soort van dorpje en is Plage Blanche een populaire picknickplaats. Maar gelukkig is de weg van Guelmim naar Plage Blanche schitterend en sta je ’s nachts voor je gevoel in de middle of nowhere. Surfen was niet mogelijk, de golven volgden elkaar te snel op en leuk zag het er niet uit. We verwachten dat je geluk moet hebben om hier lekker te kunnen surfen.

Sidi Ifni

Het hoort hier prima surfen te zijn, maar na drie dagen wachten op de juiste weersomstandigheden houden we het voor gezien. In het dorp, wat groter is dan we hadden verwacht, hangt een ontspannen sfeer waar terrasjes, cafétjes en barretjes gezellig vol zitten. Overal klinkt muziek en er lijkt een heuse ‘buiten de deur eet’ cultuur te hangen. Zo vol als alles hier zit hebben we nog niet vaak gezien in Marokko. Maar aangezien de wind niet wil gaan liggen besluiten we ons geluk iets verderop in Mirleft te beproeven.

Mirleft

Met drie surfstranden rondom Mirleft is er meestal wel een rustig plekje te vinden. Aangezien het op nog geen 30 kilometer van Sidi Ifni ligt hadden wij ook hier last van veel wind en hoge golven zonder patroon. Wel vonden we een ultiem verlaten strand met enkel een paar lokale vissers die het strand tot hun domein hadden gemaakt. Compleet met een in vijf jaar uitgehakte grot. Met de camper praktisch op het strand hebben we ook hier drie dagen gewacht op een verbetering in de golven. Toen zelfs een lokale surfinstructeur zei dat het hem niet ging worden hebben we de knop maar omgezet, chillen op dit ultieme strand. Mirleft zelf is trouwens ook erg laidback, met een prima souk en een gezellig winkelstraatje waar je alles vind wat je nodig hebt.

Taghazout

Taghazout staat bekend als de surf hoofdstad van Marokko, waarom weten we niet precies. Er zijn veel surfspots in de omgeving, maar het is nou niet zo dat Taghazout zelf zo een enorm goede surfspot is. Het zal wel met de centrale ligging te maken hebben. Voor ons voelde Taghazout vooral aan als een te toeristisch dorp waar alles draaide om geld verdienen. De bouwputten die het dorp omringen geven al inzicht in de toekomst plannen, dit moet een cashcow worden en dé toeristische trekpleister van het gebied. Zonde want de meeste surfers zullen daar niet naar op zoek zijn. Wij zijn snel doorgereden en hebben iets verderop perfecte golven gevonden bij Banana Point.

Imsouane

Is ook zo een populaire surfspot in Marokko. We snappen waarom! De golven die de afgelegen baai inrollen zien er ontzettend heerlijk uit. Ze zijn niet extreem hoog, rollen relatief rustig naar binnen en gaan lang, lang door. Het enige nadeel van Imsouane is dat het er druk, en dan ook echt druk is. Het lijkt een mierenhoop op het water. Met zeker 100 mensen tegelijkertijd in het water is het haast vechten om je plek, en een goede golf. De surfvibes zijn tot in het dorp doorgedrongen, hippe restaurantjes en terrasjes worden afgewisseld door geïmproviseerde surfshops. Ja er hangt hier meer sfeer dan in Taghazout maar de drukte maakt het voor ons niet de meest ideale spot.

Sidi Kaouki

Dit is voor ons de beste surfspot, mits er niet te veel wind staat dan. We zijn, mede door de heerlijke golven, zelfs van Sidi Kaouki gaan houden. De klasjes en rentals blijven voornamelijk hangen op het strand voor het dorp. Zelfs met een beetje wind is het daar prima golven pakken. Maar de echte leuke spot zit helemaal links op het strand, richting Azro Plage. Hier zit een point break voor de gevorderde surfers en een beach break voor de minder ervaren surfers. Wil je echt op avontuur dan kan het de moeite waard zijn om naar de grotto te lopen. Maar zorg dat je eerst informatie inwint, we hebben surfers gehoord die een uur hebben gelopen en vervolgens geen golf hebben gezien. Sidi Kaouki is een klein en rustig dorp, zoals wij ons Marokko voorstellen. Hier leer je alle mensen in een paar dagen kennen en kom je heerlijk tot rust.

Foto’s volgen snel!


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *